Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 42: Poetisk bildebyline og bylinedronning i gaveinnpakning

JBB-redaksjonen innleder 2012 med en hyllest til den lavmælte, poetiske og innadvendte bildebylinen.

Samtidig fyrer bylinemaskinen Aftenposten opp i en slik grad at det er mulig å overse. Bylinedronning Hilde Haugsgjerd har tydeligvis ingen planer om å abdisere i år, og hun drar resten av redaktørhoffet med seg.

1. Poetisk bildebyline.
Hadle Oftedal Andersen skriver essay. Om norsk poesi. I Klassekampen. Og innleder det slik: «Eg ser utover det norske lyrikklandskapet.»

Da er det klart han ikke kan se leserne i øyet, han er jo opptatt med å se utover det norske lyrikklandskapet. En jævla bra «Eg ser ut over det norske lyrikklandskapet og i hvert fall ikke inn i kamera»-byline. Takk til @zweizz.

2. Ettertenksom, grunnende søndagskommentarbildebyline.
Og som vi skal se, når noen er ute med en nyskapning innenfor bylineindustrien er ikke Aftenposten langt unna. Dagen etter Andersens poetiske bildebyline vender Kåre Valebrokk tilbake som søndagskommentator. Med dette bildet. Hva er det han ser på?

3. Abonnér på avisa mi!-bildebyline i gaveinnpakning.
JBB-redaksjonen utropte Aftenpostens sjefredaktør Hilde Haugsgjerd til 2011s bylinedronning, og hun hvilker ikke på sine laurbær. 2012 innledes med en jævla bra annonsekampanje, der Aftenposten skal selge abonnement ved hjelp av troverdigheten som ligger implisitt i noen digre bylinebilder av sjefredaktøren og hennes utvalgte mellomledere – akkompagnert av noen svulstige sitater.

Dagbladet var tidlig ute med slik personfokusert reklame, men de rettet rampelyset mot skribenter som Håkon Moslet og Hege Duckert. Så, rett før jul, kom Bergens Tidende med stillingsannonser frontet av store bylinebilder av lederne for politisk redaksjon og kulturredaksjonen.

Og nå følger altså Aftenposten opp. Der Bergens Tidende henvendte seg til journaliststanden med «vil du jobbe for meg?»-bildebyliner, er det altså «vil du abonnere på avisa jeg redigerer»-bylines som skal selge Aftenposten til et nytt publikum.

Aften-redaktør Kjersti Løken Stavrum og nyhetsredaktør Ole Erik Almlid er alt kommandert ut, men hvor blir det av kultur- og debattredaktør Knut Olav Åmås? Han skal visst ikke være med… 😦 Er det et utfall av bylinevegring?

https://twitter.com/#!/KnutOlavAmas/statuses/156395571924578304

Men hva er det vi ser? Åmås er jo med likevel, enten han vil eller ikke. En sak for @snikskryting?

4. Firedobbel byline.
En helt vanlig byline er traurig hverdagskost for en stakkars journalist, hakket over initialer eller ukredierte notiser. Kanskje det er derfor Bergens Tidende hever lista ved å gi Aftenposten-journalist Henning Carr Ekroll firedobbel byline når de trykker saken hans? Kanskje de vil lokke ham over til Bergen? Takk til @rtege.


5. Henda i lomma-bildebyline.

Der en eim av jovial desperasjon henger over bylinebildene av Aftenposten-redaktørene på frierferd, debuterer Astrid Meland som VG-kommentator med hendene i lomma. JBB-redaksjonen ble tipset av Meland selv om dette arrogante, men selvsikre valget for en tid siden, men mandag var det altså premiere.

En god start, men stilen er problematisk. Bildet krever nemlig for stor plass. En byline ned til hoftepartiet blir fort lite og puslete når man for eksempel leser avis på mobilen, det trenger en gammeldags avisside for å komme til sin rett. Det er ikke bare for å tøffe seg kommentatorene legger armene i kors, det gjør det også lettere å strø bylinebildene utover VG.no.

Dermed får vi nok se mer av Melands mer nære bylinebilde framover, men det er dessverre ikke like gjennomtenkt. Faktisk ser det mer ut som et mugshot fra politistasjonen i Las Vegas. Takk til @Asbjorn1975 og @finansakrobat.

6. Dagbladet-fotograf sover i timen-bildebyline.
Her var VG først ute med å kritisere barten til Petter Stordalen, og så har Dagbladet muligheten til å ta over ledertrøya i #Bartegate. Stordalen gir nemlig Dagbladets Elen Kristvik et kyss på kinnet – med bart! – men, som bildeteksten viser, fotografen var for seint ute til å udødeliggjøre øyeblikket.

Moralen er: Fotografene må bli flinkere til å følge med på hva som skjer med journalisten, kanskje avisene først som sist bør opprette egne redaksjonsgrupper med hovedoppgave å fotfølge sine egne journalister?

7. Å ta en Amelia-bildebyline.
Våre svenske naboer har et eget uttrykk for redaktører som kliner seg selv opp som førstesidemodell: «Å göre en Amelia» – etter damebladgründer Amelia Adamo, som ikke bare kalte bladet Amelia opp etter seg selv. Hun brukte seg selv som forsidemodell enkelte ganger, og i etterfølgeren M er hun alltid på coveret – inspirert av Oprah Winfreys O.

Dette er altså Topp Hälsa-redaktør Frida Boisen, som fronter 2012s første nummer av Topp Hälsa. «Det här är andra gången för mig. Det sålde väldigt bra första gången, numemr 5 2010. Det är faktiskt den utgåva som sålt bäst med lösnummer i Topphälsas historia. Vi ville börja starkt och signalera en nystart, så det passade bra. Det var dags igen,» sier hun til Resume. Takk til @mhjensen.

JBB-redaksjonen har for øvrig et norsk ord for fenomenet: «Å ta en Gjyri».

8. Syngende deodoranter-bildebyline.
Nei, dette er ikke det nye boybandet til Christian Ingebrigtsen. Det er heller ikke sønnene til «de syngende deodoranter», Melodi Grand Prix-vinnerne Herreys. Det er heller ikke Oslo Kristne Senters våpen mot den verdslige popmusikken. Det er redaksjonen i P3 Nyheter.

9. Avslappet motebøddel-bildebyline.
VG-redaksjonen Minmote.no er på krigsstien, og målet ser ut til å gjøre redaksjonsleder Sonia Vold til VGs svar på Jan Thomas – fryktet på røde løpere fra Slottet til Operaen.

Her kaster hun dommen over kjolene til finansfiffen, og legg merke til det herlig arrogante «jeg-kan-bare-slenge-på-meg-en-slaskete-grå-genser-og-se-smashing-ut-mens-dere-må-stivpynte-dere-for-harde-livet»-bylinebildet.

10. «Jeg har vært på Haiti og alt dere fikk se var to svære bilder av meg»-bildebyline.
Kirkens Nødhjelp har sendt Lars Saabye Christensen til Haiti, og han skriver sikkert fint, viktig og poetisk fra turen over to sider i Aftenposten.

JBB-redaksjonen kom seg dessverre aldri til selve teksten, for vi så oss blind på det enorme nærbildet av en ettertenksom og svært alvorlig Saabye Christensen – og fint lite av Haiti og menneskene der. Han kunne like gjerne vært på Roskildefestivalen for alt vi vet.

11. Hanekam-bildebyline.
Elling Borgersrud fra Gatas Parlament svarer Audun Vinger på debattplass i Dagens Næringsliv, og Presse-Norge har ikke sett fjongere hanekambildebyline siden Kjell Henning Thon herjet musikksidene i Aftenposten på 90-tallet.

Ekstra bonus for navnet, for Borgersrud har fått lov til å signere med «Elling Fragatas». Har han vært Gatas-Elling så lenge at han faktisk har skifta navn? Trodde Etterbørs-redaksjonen at han er spansknorsk, en etterkommer av sjømannen Luis Fragatas (som vel er flertall av «fregatter»?) som ble skylt på land på Vestlandet for noen hundre år siden? Ikke vet vi, men det ble en jævla bra byline!

12. For mye av det gode-bildebyline.
VG har begynt med signerte restaurantanmeldelser, noe som naturlig nok vekker en del oppstand i en anmelderstand som stort sett opererer med pseudonymer. Hittil har Erik Fosnes Hansen stukket av med det meste av oppmerksomheten, men nå er det på tide å påpeke de grelle fargene og overdrevne effektene i bylinebildet til hans makker André Blomberg-Nygård.

For dette blir for mye av det gode, det er som å spise smør kokt i fløte, for å ta en metafor Blomberg-Nygård forstår. En skrikende skjorte, dressjakka nonsjalant henslengt over skulderen, en heftig oppramsing av tidligere matmeritter, og attpåtil fornavnet skrevet med svart tusj. Det eneste som mangler er at han har kniv og gaffel i nevene.13. Etter døden-byline.

Var ikke denne litt makaber? Fra Le Monde Diplomatique.

(Flere jævla bra bylines her.)

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Jævla bra byline 42: Poetisk bildebyline og bylinedronning i gaveinnpakning”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..