Henda i været alle som elska Break Machine

Nostalgi ut av det blå: I 1984 toppet trioen Break Machine den norske singellista i tre uker med «Street Dance». Oppfølgeren «Break Dance Party» klatra til andreplass, det samme gjorde albumet Break Machine Party.

Kort sagt: Break Machine var de som høstet mest kommersiell suksess det året hiphop ble allemannseie i Norge. Det mystiske er at de er så godt som ukjente i USA, jeg tror aldri jeg har lest én setning om dem i noen bok som forteller om hiphops fødsel og utbredelse.

For Break Machine var langt fra «ekte». De ble fronta av Keith Rodgers, en radiopersonlighet fra New York. Men hjernene bak var Jacques Morali og Henri Belolo, de franske produsentene som tidligere hadde gitt oss Village People. Dette var det jo ingen av oss som visste i 1984, og der Break Machine ikke slo særlig an i hjembyen, fikk de sitt store gjennombrudd i Europa.

Fun fact 1: Da jeg intervjua Tommy Tee første gang i 1997 latet han som han ikke kjente til dem. Break Machine er en liten parentes i den amerikanske hiphophistorien, men i Europa spilte de en viktig rolle for kulturens eksplosive utbredelse og popularitet i 1984.

Fun fact 2: Keith Rodgers fortsatte å lage musikk, under alias som Suga Bear, Bon Rock og Charly Charles.

 

2 kommentar

  1. denne har jeg på vinyl.

  2. […] Gals», og i 1984 begynte blader, aviser, TV og radio og fylles med hiphop. Den amerikanske trioen Break Machine er knapt en fotnote i amerikansk hiphophistorie, men i Norge var de gigantiske i 1984. De fikk en […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: