Kategorier
Intervjuer Tegneserier

Norges andre superhelt: The Urban Legend

Med The Urban Legend har Josef Tzegai Yohannes fra Oslo skapt Norges andre skikkelige superhelt. Og han er svart.

Den aller første norske superhelten ble skapt allerede i 1943. Axel Andersen laget tegneserien Cyklon Kid under signaturen Irian Dew, og den ble trykt i bladet Mystikk i 1943. Men siden har Norge bare fått superhelter som lener seg tungt på parodien og ironien, slik som Frode Øverlis Tanga-Trond, Øystein Rundes Bjartmann, Futen og De fire store, samt Pyton-helten Skateboard-Fantomet (la oss heller ikke glemme at det finnes flere heilnorske Fantomet-serier).

The Urban Legend er derimot blodig alvor. Første nummer av bladet er en klassisk superhelthistorie blottet for ironisk glimt i øyet. Nå kan det også diskuteres hvor norsk The Urban Legend er. Hovedpersonen er afrikansk, og bor i den amerikanske storbyen Capital City. Serien skrives på engelsk, og tegnes av engelskmannen Stevie «Newtasty» Copter. Men Yohannes er norsk, med røtter i Eritrea, men oppvokst i drabantbyen Lindeberg i Oslo. The Urban Legend er en internasjonal superhelt, for å matche Yohannes’ ambisjoner. Målet er å skaffe seg et amerikansk forlag, og samtidig dele ut serien til afrikanske skolebarn.

Jeg skrev opprinnelig en sak om The Urban Legend for D2, men under er hele intervjuet mitt med Josef Yohannes.

ØH:  Hvorfor skape en superhelt? Har vi ikke nok av dem?

JY: Jeg syntes det er nok av superhelter, men de fleste er veldig utdaterte og kjedelige. Jeg tror folk lengter etter en ny type superhelt som er fra denne tidsepoken, og ikke superhelter som har eksistert i over 70 år. Dessuten har mange av disse superheltene ingen personlighet, og ikke har de noen formening om så mye heller, de er altså veldig enkle og overfladiske. Min superhelt har derimot en sterk personlighet og kun gode intensjoner, samtidig er han kjekk, kul, smart, og har en respektabel jobb. The Urban Legend er også supersterk, og han klarer å banke skiten ut av Superman, Batman, Spider-Man, Hulk og til og med Kung Fu Panda. Bring it on!

Til syvende og sist synes jeg at jeg har klart å skape en veldig fargerik og spennende superhelt, som virkelig skiller seg ut på mange positive og interessante måter.

ØH: Hva er det med superhelter som appellerer til deg?

JY: Jeg liker når folk tar ting i egne hender, og ikke tenker på om oddsen er mot dem eller ikke. De som bare gjør det, fordi de har en så sterk vilje og tro på noe at ingen enn dem selv kan stoppe dem. Det er derfor jeg tror nesten alle mennesker liker superhelter, fordi de ser noe i superhelten de selv skulle ønske de så i seg selv.

ØH: Hvorfor er han ikke bosatt i Norge? Hvor er Capital City?

JY: Det er altfor kaldt her, haha! Nei, jeg visste da jeg startet med The Urban Legend at hvis jeg først skulle kunne gjøre dette stort internasjonalt, så måtte hendelsene finne sted i en by med et stort internasjonalt preg og mangfoldighet. Så hendelsene i The Urban Legend finner sted i en storby.

ØH: Er det et bevisst valg at du ikke forteller nøyaktig hvor i Afrika hovedpersonen er fra?

JY: Ja, for i 2010 besøkte jeg åtte  forskjellige afrikanske land. Det jeg så der forandret livet mitt for alltid, og jeg ville gi noe tilbake til de fantastiske barna som inspirerte meg, ved å gi dem noe som var personlig og spesielt. Noe som kunne inspirere dem, og gi dem et håp om en bedre fremtid og det  å aldri gi opp drømmene sine. Så i Eritrea er Malcolm fra Eritrea, i Ghana er Malcolm fra Ghana, og i Rwanda er Malcolm fra Rwanda og så videre. Jeg tror det blir mye mer overveldende og spesielt å gi Malcolm en dynamisk identitet.

ØH: Hva er målet bak utgivelsen? Hvor håper du å utgi den?

JY: Målet med The Urban Legend er først fremst å inspirere barn, ungdom, voksne og eldre til å følge sine mål og drømmer, og ikke å gi opp. Det å ta tak i ting og gjøre det beste av situasjonen man befinner seg i. Jeg startet med en liten gnist, som jeg nå prøver å gjøre til en stor flamme. Jeg har allerede fått tilbud fra et forlag her i Norge, men har foreløpig ikke tatt noen beslutning. Jeg har som mål å utgi The Urban Legend på mange ulike språk, slik at folk over hele verden vil ha muligheten til å lese den.

Den dagen en kid kommer til meg og sier at det er kulere å lese The Urban Legend enn å se eller spille fotball, da veit jeg at jeg har lyktes med det jeg har begitt meg ut på.

ØH: Hvilke andre ideer jobber du med for superhelten din?

JY: The Urban Legend er mer enn en tegneserie, jeg ser på det som et banebrytende fenomen, og har store ambisjoner. Jeg har allerede skrevet historie med at The Urban Legend er Norges første superhelt, og jeg holder nå på å lage en The Urban Legend-mixtape med flere anerkjente artister. Jeg drar til New York i løpet av de nærmeste månedene, for å prøve å få en kontrakt med et av de største tegneserieforlagene i USA. Jeg kommer også til å dra til Comic-Con i San Diego, verdens største tegneseriemesse, og der er jeg ganske sikker på å møte folk som kan hjelpe meg å nå et mye større publikum.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

10 svar på “Norges andre superhelt: The Urban Legend”

Luke «Power Man» Cage er jo mer en storvokst muskelmann.

Da synes jeg The Urban Legend minner mer om den mer atletiske Black Panther, som jo var den første svarte superhelten hos Marvel/DC. Drakta er lånt av Bruce Lee.

Svar

Glem heller ikke Kong Lov skrevet og tegnet av Thor Sivertsen, publisert i bladet «Feite Freddy og vennene hans» nr 4 i 1973. En 21-siders historie: «Farlig Streik!»

Ja, det er mannen! En serie med, forsiktig sagt, kraftige virkemidler. Helsides, ufrivillige ereksjoner og desslike. Underholdende og tidstypisk.

Det høres jo ut som sønnens serie med samme navn. Du må sjekke ut den. Men Kong Lov er vel også en superheltserie med parodiske/humoristiske/satiriske elementer, slik at jeg fortsatt har mine ord i behold om The Urban Legend? For det er nok det første forsøket på å skape en tradisjonell, amerikanskinspirert superhelt siden Cyklon Kid. Så amerikanskinspirert er den jo, at den også foregår i USA:

Svar

Kong Lov er så absolutt en «superheltserie med parodiske/humoristiske/satiriske elementer»!
Jeg får sjekke ut sønnens serie, ja.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..