Kategorier
Kunst Musikk

Er musikkvideoen fortsatt undervurdert?

Apropos Tone Damli Aaberges nye musikkvideo: Får videoene kritikken de fortjener? spurte Norsk kritikerlag i 2004. Jeg har ikke akkurat gjennomført noen analyse, men kan ikke si at jeg har lest så mange gode tekster om musikkvideoer i det siste. Så må kritikerne skjerpe seg – igjen? Mer om musikkvideoer her og her.

«Med sin brede appell utgjør musikkvideo et essensielt studieobjekt for forståelse av samtidens visuelle og dramaturgiske estetikk», heter det i invitasjonen til Norsk Kritikerlags høstseminar «Får musikkvideo og annen visuell kultur kritikk som fortjent?», som avholdes på Westerdals i dag. De beste musikkvideoene er en sammensmelting av reinspikket kommersialisme og avansert kunstnerisk estetikk, men de fleste involverte mener musikkvideoen undervurderes som kunstnerisk uttrykksform.

– En viktig video, som Michael Jacksons «Thriller», kan ha like stor påvirkningskraft som en bok av Tor Ulven eller et stykke av Shakespeare, mener frilansjournalist og kritiker Marit Strømmen i arrangementskomiteen.

Fem påstander
Kritiker Jon Refsdal Moe trekker frem videoen til «Dip It Low» av r&b-artisten Christina Milian som et ferskt eksempel på hvordan en video kan oppfylle estetiske og kommersielle mål samtidig.

– Milian klarer å lage en kjønnspolitisk og veldig morsom pastisj på en Yves Klein-performance fra 60-tallet. Klein rullet nakne damer i maling og ble superstjerne på det. Slik klarer hun å demaskere mye av Kleins prosjekt: Nakne damer selger, samtidig som hun selv selger en haug med plater. Herlig!

Før seminaret legger Kritikerlaget frem fem påstander om reklame- og musikkvideo.

1) Den er blant de viktigste aktørene innenfor den visuelle offentligheten, estetiske uttrykk med størst kommersiell appell og som når ut til flest mennesker.

2) Den er den viktigste formidler av estetiske strategier mellom kunst og kommersiell kultur. Filmskaperen Derek Jarman og billedkunstneren Chris Cunningham har laget videoer for Pet Shop Boys og Björk, mens samtidskunstnere som Oliver Payne og Nick Relph tilegner seg musikkvideoens språk

3) Den er den viktigste formidler av mennesker mellom kunst og kommersiell kultur. Videoregissører går videre både til spillefilmen og billedkunsten.

4) Musikkvideoen er i ferd med å etablere seg som selvstendig praksis på tvers av gamle skillelinjer mellom kunst og kommers.

5) Den ivaretar kunstnersubjektet og auteurrollen.

Musikkvideo-regissørene Chris Cunningham, Spike Jonze og Michel Gondry får sine verk presentert i dvd-serien Director’s Label.

– Det interessante her er at det sterke kunstnersubjektet på mange måter er i ferd med å forvitre både fra film og samtidskunst. Disse gutta blir en slags intermediale auteurer, og kunstneridentiteten går ofte på å overskride alle vante genre: Du kan stille ut på Veneziabiennalen og kjøre på MTV samtidig – som Cunningham, mens filmen din trekker fulle hus i Ørsta – som Gondry og Jonze, mener Moe.

Med unntak som «Hitpolitiet» på ZTV, den finske musikkvideofestivalen i Oulu og det engelske magasinet Creative Review er det få forsøk på systematisk kritikk av musikkvideoen, selv om videoer ofte dukker opp på filmfestivaler og i gallerier og museer.

– Videoene tillater regissører, fotografer, scenografer og stylister å leke seg og utfordre seg selv, og å uttrykke seg på helt andre måter enn forventet i en kortfilm. Verdien av dette tror jeg er sterkt undervurdert av offentlige kulturorganer og kanskje også kulturpressen generelt, mener Lars Løge, produsent i Flimmer Film, som innleder debatten.

Torsdag 18. november er det tid for MTV Europe Music Awards, men samtidig som musikkvideoene blir stadig flere vektlegges videoen stadig mindre. Nå finnes én pris for beste video, mens da A-ha vant åtte MTV-priser i 1986 var det i kategorier som «beste konseptuelle video», regi, klipping, foto og spesialeffekter.

– Musikkvideoen ble i større grad sett på som et selvstendig kunstnerisk uttrykk tidligere, men er nå oftere en ren reklamefilm for artisten. Denne prosessen tror jeg har skjedd fordi plateselskapene ikke vil betale for videoer som lever et eget liv, hvor de ikke føler seg trygge på at artisten kommer frem. Totalitær profiltankegang er det som gjelder. Artisten skal frontes i alle ledd. Derfor skal musikkvideoen ikke brukes til å tolke budskapet i låten til artisten, men by artisten frem på et sølvfat, mener musiker og journalist Bård Torgersen, som sitter i panelet i dag.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Er musikkvideoen fortsatt undervurdert?”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..