Jeg følger opp gårsdagens post om det flotte svenske tegneserieforlaget Optimal Press med å legge ut mine Optimal-anmeldelser. Og skammelig nok har jeg bare skrevet disse tre. Skjerpings!
Ingemar Bengtsson (red.)
Allt för konsten 4
Optimal Press 2003
5/6
Lekker nordisk serieantologi, og de norske bidragene er klart best.
Det svenske forlaget Optimal Press har siden starten i 1991 opparbeidet seg status som Nordens mest kvalitetsbevisste, og med denne mammut-antologien med serier fra Norge, Danmark, Sverige og Finland befester det stillingen ettertrykkelig. Her får du 340 sider i svart/hvitt og farger, og for å finne utgivelser av lignende kvalitet, bredde og omfang må vi til den canadiske antologien (og forlaget) Drawn & Quarterly.
Antologien rommer flere serier på 30–50 sider, og gir inntrykk av å samle flere potensielle albumutgivelser mellom to permer. Det er kanskje også årsaken til at Optimals to største albumstjerner, Åsa Grennvall og Daniel Ahlgren, er fraværende.
Som i flere Optimal-utgivelser står det hverdagsrealistiske eller selvbiografiske i fokus, og Steffen Kvernelands fortellinger fra sin egen pøbelkarriere i ”Slyngelålder” sklir perfekt inn. Med denne og Roy Søbstads ypperlige ”Serien om Roger” får du faktisk to av fjorårets beste norske tegneserier mellom to permer, samt Christopher Nielsens eldre ”Processen mot Christopher N”. Slik sett er det faktisk Norge som bidrar med de klart beste seriene, selv om boken kanskje er lest med patriotiske briller.
Ellers gjør danske Henrik Rehrs selvbiografiske 11. september-serie ”Tisdag” sterkest inntrykk , ikke så rart siden Rehr bodde noen kvartaler unna World Trade Center. Serien understreker også et problem for de personlige nordiske seriene, for det er ikke alle i Allt för konsten 4 som har noe like spennende og oppslukende å fortelle. Enkelte serier blir vel navlebeskuende, men boken gir et strålende overblikk over tilstanden for personlige serier i Norden.
Jason
Vänta lite…
Optimal Press 2000
Briljant norsk serie – på svensk.
Vent litt…, Jasons barndomsskildring med påfølgende grå voksenliv, er klart en av 90-tallets sterkeste norske tegneserier. En avstemning i tidsskriftet TEGN kåret sågar historien til tidenes fjerde beste norske tegneserie noensinne.
På norsk finnes historien kun i hefteform i bladet Mjau Mjau, men nå har svenskene igjen vist oss hvordan en tegneserie kan gis ut.
Kvalitetsforlaget Optimal Press gir oss her en svært lekker utgave av Vent litt… – med stive permer, glanset papir og nytt omslag. Og for en gangs skyld står historien i forhold til den luksuriøse innpakningen.
Jasons minimalistiske fortellerstil gjør at historien er fort lest, men det hele er gjort på en så elegant og original måte at dette er en serie som kan og bør leses igjen og igjen.
Har du ikke lest Vent litt… før, er dette en gylden mulighet til å friske opp i bokhylla hjemme. Har du Mjau Mjau-heftene fra før, er denne boken allikevel så lekker at du bør la deg friste. Gi heftene bort til noen du er glad i og behold denne selv.
Jason
Jag vill visa dig något
Optimal Press 2004
6/6
Jason krysser Hitchcock og Hergé med sitt karakteristiske syn på livet og kjærligheten på mesterlig vis.
Mens norske lesere avspises med en samling av Jasons mindre interessante kortserier fra arkivet, kan hans svenske og franske lesere glede seg over et splitter nytt og glimrende album. Jag vill visa dig något er gitt ut parallelt på franske Atrabile og svenske Optimal Press i albumformat med lekre farger og stive permer – etter mønster av franske kvalitetsalbum.
Jason har da også utviklet seg til en mester av den rene fransk-belgiske streken i tradisjonen etter Hergé (Tintin), og hadde Hergé-studioet fortsatt vært i drift kunne Jason blitt hyret på flekken. Historien er et kriminalmysterium i beste Hitchcock-stil, der hovedpersonen blir vitne til et mord – der han egentlig selv skulle vært offeret. Jason kobler mysteriet opp til sitt særegne og melankolske syn på livet, ensomheten og kjærligheten, og serien er blitt nok en sterk fjær i hatten til Jason.
Fortsetter han slik, ender han opp med den reneste indianerpryden.
Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.
Høstslipp fra Optimal (2003).
Det svenske kvalitetsforlaget Optimal Press slipper ikke bare den gigantiske antologien Allt för konsten 4 i høst. På utgivelsesplanen står også nye bøker og album fra Åsa Grennvall (bildet), Joakim Lindengren, Li Österberg og Patrik Rochling og Maja Lindén.
Det er utvilsomt knyttet mest spenning til den fjerde boken til Åsa Grennvall, som vant den svenske serieprisen Urhunden for sin tredje bok, Sjunde våningen. Det är inte värst sådär i början er fem serienoveller om kjærlighetsforhold, fortalt med særegen grennvallsk innstilling.
Joakim Lindengrens seriehelt Kapten Stofil har to album bak seg fra før, men En man steg av spårvagnen er den første på Optimal. I sitt tredje album drar Kapten Stofil til Töreboda for å redde det vesle samfunnet fra svenskamerikaneren Swe-Yanks onde planer, og kjemper mot unge graffitimalere i ”Kapten Klottrare”.
Li Österberg og Patrik Rochling er albumdebutanter, men har tidligere vært å se i nummer tre og fire av antologiene Allt för konsten. De skriver selv følgende om debuten Johanna: ”Föregångaren til Johanna figurerade ursprungligen i spridda noveller men dök så småningom upp som bifigur i ett serieprojekt. Från att ha varit en arg militant feminist såg vi snart att hon faktisk var en ganska sammansatt och mångbottnad figur. Liten inspiration hämtas från andra series, istället brås Johanna på drömmar, fantasier, underliga erfarenheter och historier. Samtidig är hon på intet sätt någons alter ego. Snarare skulle hon väl ha retat gallfeber på oss båda om hon funnits i verkligheten”.
Sist ut på Optimals høstliste er pocketboka Horor är vi allihopa av Maja Lindén. Dette er en samling av hennes satire- og vitsetegninger fra Dagens Nyheter, Expressen og Dagens arbete.
Opprinnelig publisert på Tegn.no.