Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 44: Midt i tabloidnavla

Vet du hvor mye stoff som må produseres for å fylle en tabloidavis sju dager i uka? For ikke å snakke om alt stoffet nettutgavene krever i tillegg. Tenk på det neste gang du kritiserer tabloidavisene for å fylle spaltene med siste nytt om sine egne ansatte. For det er faktisk begrensa med ideer der ute.

Kom tilbake i morgen, da JBB-redaksjonen ser nærmere på hva lokalavisene gjør for å svare på dette tabloidkjøret.

(Flere bra bylines her.)

1. Wordfeud-bildebyline.
VG-journalist og tidligere korrekturleser Jon H. Rydne står midt i begivenhetenes sentrumer. Han er nemlig ganske god i Wordfeud. Så god at han er blitt utfordra av 40 – førti – VG-lesere. Han har til og med slått åtte av dem, noe som gjør han til den beste ordkunstneren i VG-huset. Klart det er verdt en sak.

«Har du forsvart VGs ære?», spør VGs journalist VG-journalisten. Rent bylinemessig har han jo det.

https://twitter.com/#!/camillabjorn/statuses/157534434327937025

https://twitter.com/#!/camillabjorn/statuses/157538355305918465

2. Glamblogg-bildebyline.
Den grensesprengende bylinenyheten VGs Camilla Bjørn antyder over var relanseringen av Minmote.no, som i praksis ble forvandlet til en moteblogg frontet av minMote-Sonia (ja, de skriver det sånn), som nå dukker opp med sitt bylinebilde og skarpe meninger hver eneste gang det dukker opp noe moterelatert på VG Nett (selv om jeg savner en saklig analyse av windsorknuten Anders Behring Breivik stilte opp med i retten).

Jævla fin kjole, og JBB-redaksjonen noterer seg at vår kritikk av minMote-Sonias slaskete grå genser nesten umiddelbart ble tatt til følge.

Og hvor mange norske journalister har sin egen klubb?

3. Dobbel Torry-bildebyline.
JBB-redaksjonen har ikke god nok greie på slipsknuter til å fastslå hva slags Torry Pedersen går for her, men det bør helst være en dobbel windsor. Hvis ikke, bør minMote-Sonia komme til unnsetning. Men bildebyline og bilde av seg selv i samme sak er uansett sterkt.

4. Trope-Petter-bildebyline.
JBB-redaksjonen har egentlig lyst til å forbigå Dagbladets nye figur, Trope-Petter, i stillhet. Men da ville vi svikta vårt samfunnsansvar. Sjekk ut videoen på eget ansvar, og legg også merke til den resignerte tonen i selve saken.

5. Inspirert debatt-byline.
Dagbladet har hatt noen gode bylines på debattsidene i det siste. Amir Amadeus Asgharnejad klarer å lure inn halve cv-en sin i bylinen, inkludert link til Youtube-video (!), mens Shahriar Nouris «vantro hund og skitten, feig pasifist»-byline er en umiddelbar klassiker. Du trenger ikke å ha bilde av deg selv for å få en JBB. Takk til @abrunvoll.

6. Distrahert bildebyline.
Dansegruppa Viva stjal oppmerksomheten på Spellemann, melder Dagbladet, men etter ingressen skjønner vi hvem de stjal oppmerksomheten til. Fire journalister på denne saken, Dagbladet? Stopp pressen.

7. Viktig kommentator-bildebyline.
Det er ikke så rart hvis deler av kommentariatet begynner å få et noe oppblåst selvbilde i strømmen av gode bylines, men nå begynner det kanskje å gå litt langt? Anders Giæver er altså «en konstant trussel», noe som nok en gang viser at tastaturet er mektigere enn sverdet.

8. Viser ryggen-bildebyline.
Dagbladet har børsta støv av Marie Simonsens gamle bylinepositur, kanskje fordi det passa så utrolig bra til bildet de hadde liggende av PST-Janne. Nå vender Dagbladets kommentator ryggen til PST-Janne. To bilder sier fortsatt mer enn 2000 ord. Takk til @GauteFlesje

9. Sjampis-bildebyline.
Dagbladet jubler igjen, og Alexandra Beverfjord dusjer sine ansatte i champagne. Men redaktør John Arne Markussen må skjerpe seg, det holder ikke å smile høflig i bakgrunnen på slike jublebilder. Ikke når du er sjef.

10. Slappfisk-bildebyline.
VGs Lars M. Glomness er på jobb i Sverige, noe som tydeligvis tar på. Den veggen klarer å stå oppreist på egen hånd! Takk til @tronderling.

11. Skiskytter-bildebyline.
JBB-redaksjonen er litt usikker på hvorfor Dagbladets Pål Marius Tingve har tatt på seg idrettstøy, plukket med seg en børse og lagt seg på skiskytebanen (redaksjonen prøver av prinsipp å unngå å lese sakene vi omtaler), men det ble da en fin byline. Takk til @mortenfiskvik

12. Niqab-bildebyline – på forsida, i helfigur, med tegning og før/etter-byline.
Januars storeslem på bylinefronten var jo såklart niqabstuntet til VGs Elisabeth Skarsbø Moen, der hun tok på seg dette symboltunge plagget for å skildre hvordan hun, VGs tegner og VGs fotograf følte seg på en spasertur gjennom sentrum. En naturlig oppfølger til Leyla Asics kronikk i Aftenposten, Men Moen var slett ikke først med ideen, Lene Wikander gjorde det samme på bloggen Tarapi i fjor (se bilde av Wikander og andre i niqab under).

Bildet under er dessverre ikke om oppfølgeren «Slik opplevde hun kommentaren», men det burde ha vært det. Takk til @larsiss, @martinbsolberg og ganske mange andre.

Leyla Hasic i Aftenposten:

Lene Wikander i niqab:

Bonus: Ting er ikke som de var før, del I.
I gamle dager ville DN-redaktør Kåre Valebrokk gjerne at journalistene hans skulle lukte øl etter lunsj. Nå pisker redaktør Amund Djuve journalist Vibeke Larsen ut på kalorijagende reportasje.

Dårlig nytt for ølhunder, men godt nytt for journalister som drømmer om en jævla bra byline. Her blir det dobbeltside og seks bilder av journalisten mens hun trener. Topptrent-bildebyline?Bonus : Ting er ikke som de var før, del II.
I gamle dager er jeg ganske sikker på at Klassekampen var motstander av både jul og kjendiser. Før jul klarte avisa derimot kunststykket å kombinere julekos, kjendisstoff og jævla bra byline med KK-redaktør Bjørgulv Braanens redaktørquiz – servert under headingen «Kjendisutfordringen» og med redaktøren selv i nisselue.Bonus: TV 2s Arill Riise er endelig blitt konfirmert.
Men grandtante Astrid er bare sånn passe fornøyd.

Bonus: Firedobbel byline.
Hvor mange Egmont-journalister trengs for å skrive en sak om harepuslamper og fatboy-kamostol på Db.no? Fire stk. Trine Jensen.

Stopp pressen: @finansakrobat melder seg selv inn for JBB.

https://twitter.com/#!/finansakrobat/statuses/166866960410345472

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Jævla bra byline 44: Midt i tabloidnavla”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..