Kategorier
Intervjuer Skjønnlitteratur

Fantastisk litteratur 2: Horngudens tale

Fantastisk Litteratur Spessial, dag 2: Noen nordmenn har gjort det ganske bra innen fantasy. En av dem er B. Andreas Bull-Hansen, som jeg intervjua i 2001. Paradoksalt nok følte han da at bøkene hans drukna blant tenåringstrollmenn og hobitter da den store fantasybølgen skyllet over Norge.

Senere skulle Bull-Hansen også gjøre seg bemerket som islamkritiker i fantasyform.

B. Andreas Bull-Hansen fra Nordstrand har solgt over 20000 fantasybøker i Norge, og er oversatt til tysk. Men han drukner i kampen mot Harry Potter og Ringenes herre.

I Ringenes herre får hobbiten Frodo et tilsynelatende håpløst oppdrag da han nærmest alene må ta opp kampen mot overmakten til den onde Sauron og hans enorme styrker.

Omtrent slik føler forfatter B. Andreas Bull-Hansen seg også, når han skal konkurrere mot de enorme markedsføringsbudsjettene til Harry Potter og Ringenes herre.

– Fantasygenren er inne i en gullalder, men her i Norge dreier alt seg om Potter og Ringenes herre. Norsk bokbransje og media vet hva Tolkien er, men de vet ikke hva fantasy er. Det er en veldig bred genre, som jeg enkelt vil karakterisere som historier med handling fra en oppdiktet verden. Homers Odysseen er fantasy, mener Bull-Hansen.

Basert på myter
For noen uker siden ga han ut Der gudene dør, den femte boken i serien Horngudens tale. Det tyske storforlaget Bertelsmann har kjøpt rettighetene til de tre første, og ga nettopp ut den første boken: Die Tränen des Drachen (Dragens tårer).

Men selv om fantasyinteressen er på topp om dagen, sliter Bull-Hansen med å nå frem i bokhandlere, bokklubber og media her hjemme – og med endeløse Tolkien-sammenligninger.

– Jeg føler ingen tilhørighet til Tolkien. Det vi har felles er at vi begge skriver mytologisk episk litteratur og går direkte til kildene, det vil si mytologien. Moderne fantasy startet med Tolkien, men han satte også i gang en bølge av kopier – det er veldig mange historier om alver og trollmenn som drar ut på en lang reise der ute.

Horngudens tale er basert på norrøn og keltisk mytologi, og Bull-Hansen legger mye arbeid i å skape en troverdig og egen verden.

– Fantasy er den vanskeligste av alle litterære genrer. I tillegg til vanlige litterære kriterier er du nødt til å skape en troverdig verden fra bunnen av. Når jeg skriver om en person som seiler fra en by til en annen, må jeg bygge opp historie, kultur og språk for begge byene. Jeg må vite hvordan havstrømmen er på den tiden av året, jeg må vite hvordan skipet oppfører seg og hvor lang tid reisen tar. Er dette feil, tar leseren deg med en gang. Jeg prøver å skape en ekte verden – der du kan lukte jorden, svetten og røyken fra leirbålet.

Magisk
Bull-Hansens univers er basert på vår egen jernalder, men fylt ut med guder og mytiske vesener som skogvordene – en slags voktere av skjebnens gang.

– Selv om bøkene mine har et islett av magiske og overnaturlige elementer, lar jeg aldri dette styre handlingen. Det mest magiske for meg er menneskenes tro på det ukjente, det overnaturlige og det fantastiske opp gjennom tidene.
Bull-Hansen gleder seg over at lesere lar seg fange av universet hans. Via sin hjemmeside kommer han i kontakt med flere av dem.

– Jeg sluttet å telle antall e-post da mengden passerte 300 for et år siden. De aller fleste er fra skoleelever som skal skrive særemne om Horngudens tale. Jeg får post fra like mange gutter som jenter, og jeg tror sosialrealismens dominans i norsk litteratur har vært skadelig for mange ungdommers leselyst. Jeg får mye post fra folk som skriver at mine bøker har gitt dem leselysten tilbake.

Undersak: Fantast fantaserer om mer norsk fantasy
[2012-kommentar: Johannes Berg døde i 2004, les mer om denne viktige entusiastenWikipedia.]

Fantasy-entusiast Johannes Berg tror fantasybølgen kan sette spor i norsk forlagsbransje.

– Jernet er varmt, nå gjelder det å smi, sier han.

Suksessen og oppmerksomheten rundt Ringenes herre og Harry Potter kan føre til mer norsk fantasy. I dag rår B.
Andreas Bull-Hansen grunnen nærmest alene.

– At Bull-Hansen oversettes til tysk, er en liten milepæl for norsk fantasy og veldig hyggelig. Den store fantasy-interessen for tiden kan føre til en ny trend i norsk litteratur. Fantastisk litteratur har – med noen unntak – vært helt ute siden andre verdenskrig, mener Johannes Berg, oversetter og fantasy-entusiast.

Berg nevner Jon Bing, Tor Åge Bringsværd og Øyvind Myhre som viktige navn innen norsk fantasy. I tillegg kommer en bølge barn- og ungdomsbokforfattere på 80-tallet, som Tormod Haugen, Bente Lohne og Liv Margareth Alver. Olaf Havnes’ trilogi «Sagaen om den siste nattkrigeren» fra 90-tallet er også viktig, mens Ingar Knudtsen i flere år har skrevet science fiction og fantasy.

– I dag er det bare Knudtsen og Bull-Hansen som skriver norsk fantasy, og begrepet har først festet seg som begrep i løpet av de siste fem årene. Da har det vært mer akseptert å skrive fantastisk litteratur under merkelappen «magisk realisme», fortsetter Berg, og nevner Kjartan Fløgstad og Jan Kjærstad som eksempler.

Vendepunktet for fantasy på norsk var da Tiden lanserte forfattere som Robert Jordan, David Eddings og Terry Brooks i 1996. I dag er Tiden og Eide Forlag ledende på fantasyfronten.

Fakta –  B. Andreas Bull-Hansen
* Født i 1972 på Nordstrand i Oslo.
* Debuterte i 1996 med «Syv historier fra Vestskogen».
* Første bind i serien Horngudens tale, Dragens tårer, kom i 1997.
* Planlegger minst seks bind i serien, nummer fem kom i november.
* Studenter ved London Film School arbeider med film basert på verkene hans.

Opprinnelig publisert i Aftenposten Aften.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..