Fantastisk Litteratur Spessial, dag 3: – Ungdoms- og barnelitteratur er langt viktigere enn voksenromaner, sa Ruben Eliassen da jeg intervjua ham i forbindelse med første bok i fantasyserien Phenomena. I dag har han skrevet 13 bøker fra dette universet – and counting…
Alvebarna Alk og Ilke får ikke vokse opp hos sine foreldre, men settes i stedet bort til den 413 år gamle trollmannen Sha-ra og hans trofaste medhjelper, vinterbjørnen Arol. Trollmannen tror søsknene med tiden vil oppfylle spådommen om to alvebarn som skal befri verden fra den onde Tarkans makt.
Til kildene
Men Eliassen har aldri lest Ringenes herre, men gått tilbake til kildene. I Phenomena finnes spor fra Odysseus, Tusen og en natt, legenden om kong Arthur og Bibelen.
– Mine egne fantasyfavoritter er Astrid Lindgren og Narnia-bøkene til C. S. Lewis, men Phenomena er mest inspirert av historie og mytologi.
Eliassen er egentlig illustratør og tjener sitt daglige brød i reklamebransjen. Derfor planla han Phenomena som en billedbok, mens han i tillegg skrev på en «voksenroman» i Jens Bjørneboes ånd. Men flere tilfeldigheter fikk ham til å endre retning.
– Jeg fikk høre at barn, spesielt gutter i 10-12-årsalderen, har sluttet å lese. Jeg tror de trenger bøker som kan stimulere fantasien, bøker i samme stil som de jeg leste da jeg var liten: Hjortefot, Tarzan og En verdensomseiling under havet – ikke sosialrealisme om skilsmissebarn.
Samtidig oppfordret Gyldendal ham til å skrive Phenomena som en roman, og ikke en billedbok. Men underveis i arbeidet brøt Harry Potter gjennom for alvor.
– Da jeg startet fantes det veldig lite hardcore fantasy for barn, og da Harry Potter slo gjennom tenkte jeg «å, nei – nå kommer jeg for sent». Men forlaget tenkte «å, ja». [2012-kommentar: Mer om Harry Potters mange dobbeltgjengere her.]
Godt vs ondt
Phenomena er en klassisk kamp mellom det gode og det onde, eller som trollmannen Sha-ra formulerer det: «Ondskapen eksisterer på bekostning av godhet. Godheten lever på grunn av ondskap».
– I en sosialrealistisk roman forklares onde mennesker ut ifra hva de har opplevd tidligere i livet. Men når du møter mennesker med så store hoder som barn, må du presentere ting som de er – uten å forklare alt. Barn liker i større grad enn voksne å la fantasien blomstre, og kan selv tenke seg fram til hvorfor noen er onde og andre er gode.
Nettopp fantasipirringen gjør barne- og ungdomslitteraturen så viktig, mener Eliassen. Der «voksenlitteratur» er skrevet for allerede lesende mennesker, henvender barnelitteraturen seg til dem som skal bli lesende mennesker.
– Det var Pink Floyd-filmen The Wall og Jens Bjørneboes Jonas som fikk meg til å slutte på skolen i åttende klasse. Jeg har sett og lest disse i ettertid, og selv om de fortsatt gjør inntrykk gjør ikke litteratur lenger det samme sterke inntrykket på meg som da jeg var 12 år gammel. Derfor synes jeg det er rart at barnelitteratur behandles så overflatisk i media.
Eliassen mener medias interesse for barnelitteratur begrenser seg til om opphavspersonen tjener penger (Kaptein Sabeltann) eller dør (Astrid Lindgren), eller om det fører til kommersiell suksess (Harry Potter). Så langt har Phenomena bare blitt anmeldt i Oppland Arbeiderblad.
– Hva håper du Phenomena gjør med sine lesere?
– Jeg tror mange vil kjenne seg igjen. Alke og Ilke blir satt bort som barn, og mange barn i dag trenger nok mer kontakt med foreldrene sine. Jeg mener det burde være aldersgrense på barnehager.
– Dagens samfunn har ikke bruk for barn, de blir ikke interessante før de når den seksuelle lavalder eller en kan tjene penger på de. Barn er nesten som en naturkraft å regne, men på samme måte som vi har mistet respekten og troen på naturkreftene har vi også mistet respekten for barna.
Oppfølger: Drømmer om fantasyfilm [2012-kommentar: Det er ikke blitt noen film, men vi har fått brettspillet Kampen om Aldra.]
Harald Zwart snuser på norsk fantasy
Forfatter Ruben Eliassen håper at debutromanen Phenomena skal bli amerikansk langfilm. En avtale med Harald Zwarts produksjonsselskap kan være rett rundt hjørnet.
– Jeg ser det hele for meg som en animasjonsfilm, en blanding av Shrek og Ringenes herre. Og jeg har lenge drømt om hvem som skal spille hovedrollene. På bokomslaget har jeg modellert trollmannen Sha-Ra etter Sean Connery, mens jeg drømmer om David Bowie som skurken Tarkan, gløder Ruben Eliassen.
Han debuterte med ungdomsromanen Phenomena på Gyldendal i sommer, den første av i alt seks planlagte bøker i et bredt anlagt fantasydrama for ungdom. Eliassen har hele tiden sett for seg historien som film, og nå ser det ut som filmdrømmen ikke bare er fantasier.
Visuell bok
– Jeg er i ferd med å forhandle fram en avtale med produksjonsselskapet Motion Blur Inc., som er interessert i en opsjon på å lage film av boka. Manusforfatter Brede Hovland, som blant annet har skrevet manus til Mission To Mars, er også interessert i å delta i arbeidet, sier Eliassen.
Motion Blur Inc. er et produksjonsselskap eid av Harald Zwart og hans kone Veslemøy Ruud Zwart. Zwart startet også i mai Motion Blur AS, som er et skandinavisk produksjonsselskap, men det er det amerikanske selskapet Eliassen har kontakt med.
– Jeg synes jeg har vært kjempeheldig som har kommet så langt som debutant. Motion Blur og manusforfatter Hovland har begge sett det visuelle i boka, og ser at den har potensial i kjølvannet av fantastiske filmer som Harry Potter og Ringenes herre. Begge er også enige i at en animasjonsfilm kan passe veldig bra for historien.
Phenomena er på overflaten et klassisk fantasyepos, der alvebarna Alk og Ilke oppdras av den 413 år gamle trollmannen Sha-ra, som tror søsknene vil oppfylle spådommen om to alvebarn som skal befri verden fra den onde Tarkan.
En liten seier
Eliassen har tråkket rundt til norske animasjonsselskap uten hell, og er overlykkelig over at Zwart nå viser interesse.
– Veien fram til ferdig film er fryktelig lang, men det er ikke målet som er det mest spennende – men veien. Bare det at Zwart viser interesse for å lage en amerikansk film basert på en norsk barne- og ungdomsbok er en liten seier for meg. Tenk så morsomt om en norsk forfatter kan stå bak en stor amerikansk barne- og ungdomsfilm. Men for å være litt ydmyk, denne kontakten er både skremmende og veldig morsomt.
Dersom Motion Blur skriver avtale med Eliassen blir produsentenes neste oppgave å presentere prosjektet for potensielle investorer og samarbeidspartnere. Dersom finansiering går i orden kan en så tenke på regissør og skuespiller, og det er langt fra sikkert at Zwart – som ikke har erfaring med animasjon – blir regissør.
Eliassen skriver for tiden på andre bok i serien, men hans kampsak er å fremme oppmerksomheten rundt norsk barne- og ungdomslitteratur.
– Dette føler jeg som et klapp på skulderen til barne- og ungdomslitteraturen. Det er på høy tid at den får mer oppmerksomhet. Hvordan skal vi få en ny Astrid Lindgren, dersom ikke litteraturen får den oppmerksomhet og respekt den fortjener?
Opprinnelig publisert i Dagsavisen.