Kategorier
Tegneserier

Fantastisk litteratur 5: Fra Iskalde grøss til Støkk

Fantastisk Litteratur Spessial, dag 5: Det nye skrekkbladet Støkk dukket opp i butikkene rett før bloggens flotte serie om fantasy, skrekk og science fiction. Jeg feirer med å legge ut min sak om den uforglemmelige inspirasjonskilden Iskalde grøss.

Og husker du skrekkantalogien Angst og beven?

William M. Gaines m.fl.
Iskalde grøss. Utvalgte serier 1950-1955
Egmont Serieforlaget 2006

Tegneseriene som fikk en bransje til å kneble seg selv.

Siden bladet Iskalde grøss dukket opp i 1987, har skrekkseriene til forlaget EC Comics hatt en særegen status i Norge. I dag trykkes de i det populære Nemi­-bladet. Jeg husker fortsatt da jeg leste om fangen som skar løs store kjøttbiter av sin egen kropp for å stagge morderiske vaktbikkjer, men det mest skremmende i denne boka er reglene til sensurorganet The Comics Code Authority (CCA) på siste side.

Med William M. Gaines som redaktør brøt EC Comics ny mark innen humor, skrekk, science fiction, krig og krim på 1950-tallet, og viste at tegneserier var mer enn ufarlig underholdning for barn. Alle var ikke like enige, og i 1954 ble forlaget kastrert av CCA, som banket inn strenge regler for innholdet i tegneserieheftene.

Det ble ikke lov med historier som sympatiserte med kriminelle, offentlige myndigheter skulle behandles med respekt og «i alle tilfeller skal det gode triumfere over det onde». Zombier og varulver var fy-fy, nakenhet og sex likeså, og kjærlighetshistorier måtte vektlegge ekteskapets sunne verdier. Det nesten 50 punkt lange regelverket kom ikke utenfra, for det var seriebransjen som bandt seg selv på hender og føtter.

I dag framstår Iskalde grøss-seriene som forutsigbare, men det er ikke vanskelig å skimte sprengkraften. Bak sjokkeffektene finnes intelligent samfunnskritikk og skarp satire, og CCA kastet ut både barn og badevann.

I dag har organet mistet nesten all makt, men så sent som i 1989 ble homoseksualitet strøket som en seksuell perversjon i regelverket. CCA skal ha æren for å ha satt utviklingen av den amerikanske tegneserien 20 år tilbake, og denne boka viser fram årsaken i all sin blodige prakt.

Opprinnelig publisert i Ny Tid.

Bonus: Anmeldelse av samme bok fra Bergens Tidende.

William M. Gaines m.fl.
Iskalde grøss – Utvalgte serier 1950-1955
Egmont Serieforlaget 2006
5/6

Tidenes viktigste skrekkserier i bokform.

EC Comics er en påle i amerikansk tegneseriehistorie, og på 1950-tallet brøt forlaget alle regler innen humor, skrekk, science fiction, krig og krim. Blader som MADTales from the Crypt og Weird Science var drivende god underholdning, som også viste at tegneserier var mer enn ufarlig tidsfordriv for barn. Bak vold og sjokkeffekter fant man ofte intelligent samfunnskritikk, skarp satire og drivende dyktigere tegnere.

I Norge har spesielt skrekkseriene hatt en solid status siden heftet Iskalde grøss dukket opp i 1987, og i dag er de fast inventar i Nemi-bladet. Denne boken gir et skrekkelig fint utvalg, der alle de viktigste tegnerne er representert, men noen mesterverk (som Bernie Krigsteins ”Master Race”) er utelatt fordi de er trykket i Nemi (mer forglemmelige ”Blindveier” dukker derimot opp begge steder).

Kan vi også få ECs beste science fiction-, krigs- og krimserier i bokform?

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

6 svar på “Fantastisk litteratur 5: Fra Iskalde grøss til Støkk”

Har sykt mye eldre iskalde grøss. Fra tiden dato ikke sto. Ett eneste sted.Pris 12,50. Så længe æ sammla igjennom 88-94. Hele veien kosta bladet aldri over 20kr. Respekt til slike artist. Bare tegnere var jo kunstnere. Lurer på hvordan finn verdi i sånt?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..