Fantastisk litteratur 6: Den norske horrorhistorien

Fantastisk Litteratur Spessial, dag 6: Historien om norsk skrekklitteratur – den korte versjonen. Fra Asbjørnsen og Moe til Tom Egeland.

I 1994 skrev jeg for den kortlivde Natt&Dag-utbryteren Urban. En av sakene jeg var mest fornøyd med var en stor sak der jeg pløyde opp historien om norsk horrorlitteratur. Jeg intervjua blant annet den ferske forfatteren Tom Egeland, som på den tiden prøvde å bli en norsk Stephen King.

Saken var faktisk nybrottsarbeid. Jeg hadde ikke sett noe lignende forsøk på å trekke noen linjer fra Asbjørnsen og Moe og fram til 90-tallets spredte horrorforsøk. Og jeg gikk grundig til verks. Blant annet leste jeg romanen Den flyvende hollender av Carlos Wiggen, bare for å fastslå at den ikke var et eksempel på norsk horrorlitteratur.

Uansett, Urban-redaksjonen var ikke like fornøyd som meg. Så godt som hele saken blei øksa, ingen av Tom Egelands sitater fikk stå (bortsett fra «Jeg vil skremme vettet av leseren»), og det eneste som kom på trykk var en halvside med  portrett av Egeland og en liste over norsk skrekklitteratur.

Og dessverre har jeg ikke klart å spore opp kladden heller, så dette er alt som er igjen.

For øvrig syntes jeg da at Trond Buland var et av de største talentene innen fantastisk litteratur på 90-tallet, men dessverre fikk han aldri sjansen til å utvikle seg. Ingen norske forlag var interessert i skrekk, Buland holdt seg i periferien, mens Tom Egeland meldte overgang fra skrekk til krim- og spenningsromaner med stor suksess.

11 kommentar

  1. Du redda dagen! 🙂 Etter besøk på bilverksted, var dette godt å lese

  2. Ikke så ille, nei. Men visse likhetstrekk er det jo, selv om de rare lydene i bilen var Tom Waits, noe som er til å ære, og et havarert lager, som var mer ubehagelig 😉

  3. Ny roman blir forresten snart lagt ut på forfatter.net. Og med tid og stunder kommer det vel ei novellesamling der også, den er ferdig, men vokser stadig.

  4. […] Sjekk ut intervju med zombieforfatter Max Brooks her, samt min 1994-oversikt over norsk skrekklitteratur her. […]

  5. […] Mer om norsk skrekkhistorie her. […]

  6. […] kl. 18 blir det samtale om Groruddalen i litteraturen, med Linn Strømsborg (Furuset), Tom Egeland (Grorud) og programansvarlig Helene Heger Voldner, etterfulgt av minikonsert med Don Martin […]

  7. […] 2. mars fikk Linn Strømsborg, Tom Egeland og jeg æren av å delta på det aller første litterære arrangementet på det nye og […]

  8. […] Tom Egeland abdiserte fra forsøket på å bli en norsk Stephen King etter grøsserromanene Stien mot […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: