Kategorier
Skjønnlitteratur

Fantastisk litteratur 6: Den norske horrorhistorien

Fantastisk Litteratur Spessial, dag 6: Historien om norsk skrekklitteratur – den korte versjonen. Fra Asbjørnsen og Moe til Tom Egeland.

I 1994 skrev jeg for den kortlivde Natt&Dag-utbryteren Urban. En av sakene jeg var mest fornøyd med var en stor sak der jeg pløyde opp historien om norsk horrorlitteratur. Jeg intervjua blant annet den ferske forfatteren Tom Egeland, som på den tiden prøvde å bli en norsk Stephen King.

Saken var faktisk nybrottsarbeid. Jeg hadde ikke sett noe lignende forsøk på å trekke noen linjer fra Asbjørnsen og Moe og fram til 90-tallets spredte horrorforsøk. Og jeg gikk grundig til verks. Blant annet leste jeg romanen Den flyvende hollender av Carlos Wiggen, bare for å fastslå at den ikke var et eksempel på norsk horrorlitteratur.

Uansett, Urban-redaksjonen var ikke like fornøyd som meg. Så godt som hele saken blei øksa, ingen av Tom Egelands sitater fikk stå (bortsett fra «Jeg vil skremme vettet av leseren»), og det eneste som kom på trykk var en halvside med  portrett av Egeland og en liste over norsk skrekklitteratur.

Og dessverre har jeg ikke klart å spore opp kladden heller, så dette er alt som er igjen.

For øvrig syntes jeg da at Trond Buland var et av de største talentene innen fantastisk litteratur på 90-tallet, men dessverre fikk han aldri sjansen til å utvikle seg. Ingen norske forlag var interessert i skrekk, Buland holdt seg i periferien, mens Tom Egeland meldte overgang fra skrekk til krim- og spenningsromaner med stor suksess.

11 svar på “Fantastisk litteratur 6: Den norske horrorhistorien”

Ikke så ille, nei. Men visse likhetstrekk er det jo, selv om de rare lydene i bilen var Tom Waits, noe som er til å ære, og et havarert lager, som var mer ubehagelig 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..