Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 46: Livet går videre

Det var ikke alle aviser som fylte spaltene med strålende nyheter om avisenes opplagsvekst. Noen så sitt snitt til å drive bylineindustrien videre mens konkurrentene jublet. Kanskje fordi de selv ikke hadde så mye å juble for?

(Flere bra bylines her.)

1. Duell-bildebyline.
Trolig inspirert av den intense Dylan vs. Young-debatten blant VGs mannlige kommentatorer, nå har VGs kommentariat begynt å debattere med hverandre. Fortsetter det slik, slipper man snart alle disse brysomme kildene med sine tidkrevende telefoner og e-poster.

2. Ekstrem oppussing-bildebyline.
VG slipper heller ikke fram hva som helst når det gjelder bildebylines, her må kommentariatet presenteres fra sin beste side. Bare se på forskjellene mellom Per Valebrokks gamle E24-bildebyline og den nyoppussa VG-versjonen med pouting og nyvaska t-skjorte. Ti år yngre med et tastetrykk. De to bylinebildene er for øvrig brukt på samme kommentar.

3. Overdose av alvorlige menn-bildebyline.
Redaksjonen i Fri Fagbevegelse liker å kommentere. Og de liker å posere morskt for fotografen. Takk til @stromkr

4. Journalist gjennom isen-bildebyline.
Nå går journalister gjennom isen, bare for å skape redaksjonell interesse rundt seg selv. Her kan du se Stavanger Aftenblads Hans E. H. Jacobsen, som bruker tre minutter på å fortelle oss at man ikke bør gå på tynn is, for deretter å konstatere at vannet var kaldt.
Lurer du derimot på hva du bør gjøre dersom du går gjennom isen, uten våtdrakt, redningsvest og Røde Kors tilstede, bør kan du lese Ut.no.
5. Mikke Mus-bildebyline.
Kristin Solberg er i Kabul, der hun rapporterer om sinte og skjeggete muslimske menn. Det skal det ikke være noen tvil om! Dette minner meg mest om når Mikke Mus var journalist med pressekort i hattebremmen, notatblokk i den hånda og den andre neven plassert ettertenksomt og grunnende rundt snuten.
Bonus: Journalistisk arketype, via @finansakrobat.

6. Casual urix-bildebyline.
Da har JBB-redaksjonen mer sans for den mer avslappede utskremt medarbeider-bylinestilen fra VG, selv om noen vil hevde den er litt for avslappet. Det handler tross alt om en grotesk drapssak. Men hvem tok bildet? Selvutløser?
6. Firedobbel informasjon-bildebyline.
Skal vi se: Steinar Dyrnes dekker altså presidentvalget i Russland, han er «Aftenpostens korrespondent», han er i Moskva – og på bylinebildet poserer han foran Kreml. Hva er det Aftenposten egentlig prøver å fortelle oss? Er Dyrnes i Russland?
Jeg får en snikende mistanke om at Aftenposten ikke helt stoler på leserne sine.

De har selvsagt lært av Hollywood: alt viktig må fortelles (minst) tre ganger.

7. Familiehistorie-bildebyline.
Kari Spets i VG Helg hadde nylig en killersak, over så mange sider, og med så mange familiebilder, at JBB-redaksjonen rett og slett kom ut av tellinga.

Ingressen? «Ideen falt ned i meg da mamma i en bisetning nevnte at hun ble født på et loft.»

Saken? Tre generasjoner kvinner sammenligner sine liv i forbindelse med 8. mars.

Og det beste var at Spets meldte seg selv inn til JBB. Slik skal det gjøres.

Legg også merke til håndbildet under, hvor mange journalister kan skryte av håndportrett-bildebyline over tre generasjoner?

8. Metabildebyline.
Her skriver altså Bergens Tidendes Cathrine Krane Hansen en leder i BT-magasinet om at BT-magasinet har fått en ny bildebyline spaltist, illustrert med et bilde av nevnte spaltist, Ingvild Wedaa Tennfjord. Det er klart at det er verdt en lederartikkel at BT har fått en bergenser og journalist til å skrive for seg, det skjer sikkert ikke hver dag.
For øvrig er JBB-redaksjonen, og sikkert også Tennfjord, dypt skuffet over at redaksjonen har kutta ut BT-skiltet – noe som var en drivkraft for at Jævla Bra Byline i det hele tatt ble starta.
 
9. Kunstnerisk selvportrett-bildebyline.
Se hvem som speiler seg i vinduet: Det er Dagbladet-fotograf Agnete Brun på jobb. Veit ikek helt hvem hun andre dama er, tror det er kona til Knausgård eller noe slikt.
 
10. Politisk mygg-bildebyline.
Når Dagsavisen kliner til med bildebyline i helfigur, så holder de samtidig igjen. Eller prøver de å si noe om den politiske pondusen til Høyres Julie Brodtkorp? Litt smått blir det i alle fall.
 
11. Eks-redaktør-bildebyline.
JBB-redaksjonen har tidligere påpekt at Aftenpostens pensjonister fortsatt får lov til å seile under redaktørflagget hos sin tidligere arbeidsgiver, men nå er det blitt endring.
Men det er fortsatt ganske upresist, ja slurvete. Går man ut fra at alle leserne husker at Udgaard har vært redaktør i Aftenposten? Og at han var utenriksredaktør? Men det er jo klart, i redaktørenes øyne gir jo det å være «tidligere redaktør» grønt lys til å synse om hva det skal være.
 
12. Nyutklekket intellektuell-bildebyline.
Mange trær har ofret livet i forbindelse med Hanne Nabintu Herlands nye bok, men såvidt JBB-redaksjonen kan bedømme har ingen kommentert hennes nye intellektuelle image. For samtidig som hun poserte i gothklær i Aftenposten – uten briller, dukket disse dominerende brillene opp på kronikkplass i Klassekampen. Men trenger Herland briller? Veksler hun med kontaktlinser? Eller er det bare pynt?
13. Altfor blid-bildebyline.
Du kan ikke smile sånn i en bildebyline. I alle fall ikke når du skriver om Stig Sæterbakken.

14. Demonstrerende journalist-bildebyline.
Denne er finurlig, så heng med.

Da Holmenkollbanen åpna i desember 2010 hadde Ullern Avis Akersposten to fotograferende journalister ute i felten, én inne på t-banen og én på en omstridt plattform underveis. Journalisten på t-banen fikk bilde av journalisten ute blant demonstrantene da banen kjørte forbi. Og det er selvsagt dette bildet som avisa utegående journalist velger som arkivfoto når han nå skriver en ny sak om temaet.

Journalisten er Vidar Bakken, mannen lengst fremme med stripete lue på bildet.

Honorable mention: Mads A. Andersen-bonanza i Fredriksstad Blad.
Dette er jo ikke en byline, siden Mads A. Andersen jobber i VG og her portretteres i Fredriksstad Blad. Men likevel! Det sterkeste er likevel denne tweeten til nyhetsredaktør René Svendsen.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Jævla bra byline 46: Livet går videre”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..