Kategorier
Tegneserier

Hverdagsdrama fra Elfenbenskysten

Onsdag 21. mars deltar Marguerite Abouet på arrangementet «Barnets blikk» på Litteraturhuset. Nå kan du også lese tegneserien hennesAya fra Yopougon, på norsk.

Hvor mange afrikanske tegneserier har du hørt om? Den sørafrikanske stripeserien Madam and Eve ble utgitt på norsk for noen år siden, men ellers er det skralt.

Men nå kommer den internasjonale suksessen Aya fra Yopougon på norsk, skapt av Marguerite About fra Elfenbenskysten og hennes franske ektemann Clément Oubrerie. Historien bak minner litt om Marjane Satrapis Persepolis: Tegner flytter til Frankrike, oppdager den rike tegneseriekulturen der, og finner inspirasjonen og selvtilliten til å skape en historie basert på sin egen bakgrunn.

Vi møter 19 år gamle Aya i 1978. Hun drømmer om å studere for å bli lege, men faren foretrekker at datteren gifter seg til rikdom, for eksempel med sjefens sønn.

Aya fra Yopougon er en varm, humoristiske og lettbent fortelling, som blander såpeoperaens intrige med alvorlig temaer som patriarkatets sterke stilling i Elfenbenskysten og afrikanske immigranters situasjon i Frankrike. Det er gitt ut seks album i Frankrike, og norske Minuskel Forlag gir nå ut en bok som består av de tre første albumene. Serien har solgt i 350.000 eksemplarer, er oversatt til 16 språk og historien skal også bli film.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Hverdagsdrama fra Elfenbenskysten”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..