Kategorier
Film Jazz Musikk Skjønnlitteratur Tegneserier Tv

Varg Veum i alle kanaler

Er det snart slutt på Varg Veum-filmene nå? Uansett, fredag 30. mars er det premiere på Varg Veum: Kalde hjerter. Men har du fått med deg at Varg Veum også er å få som jazzplate? Og tegneserier?

En ny Varg Veum-roman er ikke nok for Gunnar Staalesen.Forfatteren jobber også med plate, og er nå i dialog med NRK Drama om en tv-serie basert på boksuksessen 1900.

NRKs dramasjef Hans Rossiné har allerede lovet å ta opp krimkampen med TV 2. I høst starter både den danske tv-krimmen Den serbiske danske og en svensk Henning Mankell-serie, men samtidig er Rossin i dialog med Gunnar Staalesen om en mulig tv-serie basert på hans historiske krimdrama 1900.

– Staalesen jobber med synopsis, som leveres til oss over sommeren, uttaler Rossiné.

– Ingenting er avgjort. Når synopsis er avlevert, diskuterer vi veien videre fra der.

Krim-soundtrack
Historien som starter med at konsul Carl August Frimann myrdes den første natta i det 20. århundre er ikke bare en krimhistorie. Det er også en ambisiøs romantrilogi som fungerer som en krønike over Bergens historie gjennom hele 1900-tallet. I første omgang er det altså den første av tre bøker som kan bli tv-serie.

Og det virker som Staalesen har fått smaken på livet utenfor bøkenes verden, for i sommer har han brukt mye tid i NRKs studio på Minde i Bergen. Der har han vært «mastermind» for innspillingen av jazzplata Vargtime – som etter planen skal være å få i butikkene samtidig med at hans 13. Varg Veum-krim Som i et speil utgis av Gyldendal i midten av oktober.

Egenfinansiert
Staalesen verken spiller, synger eller bidrar på andre måter på Vargtime, men det er hans romanskikkelser som har valgt ut jazzlåtene. Plata er finansiert av Staalesen selv.

– Håpet er jo at det ikke blir tap. Det viktigste er likevel at det har vært veldig gøy. Og dessuten er det ok med litt idealisme, sier Staalesen.

Melodiene framføres også i romanen, og er kjente «evergreens» som «Fly Me To The Moon», «Yesterday», «Misterioso», «Ornithology», «September Song» og selvsagt Guttorm Guttormsens «Varg Veum». Og musikerne er nesten like kjente: Jan Kåre Hystad (tenorsaksofon), Dag Arnesen (piano), Sigurd Ulveseth (bass), Frank Jakobsen (slagverk), Oddbjørn Hanto (sang) og Ole Jacob Hystad (saksofonist).

– Men for all del: Du må ikke lese boken for å ha glede av plata.

Den kan også bli sett på som et prosjekt der topp jazzmusikere fra Bergen spiller inn vidunderlig flotte standardlåter, sier Staalesen.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Varg Veum i alle kanaler”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..