Kategorier
Hiphop Intervjuer Musikk

Vinni og Mindstate

«It’s da Miiiiiindstate  coming to ya, put your hands up / It’s da Miiiiiindstate coming to ya, put your hands up». Åtte år før gjennombruddet med Paperboys rappet Øyvind «Vinni» Sauvik i gruppa Mindstate, og her er deres historie. Husk å kjøpe dagens D2 for det store Vinni-intervjuet.

CELEBERT SELSKAP. I dag blir Vinni den femte rapperen som pryder coveret på D2, etter Jay-Z, Kanye West, 2Pac og – kremt – Paul Wall.

I 1991 vender Øyvind «Vinni» Sauvik tilbake til Norge fra Tanzania, for å gå på skole i Oppegård. Der hører han på den samme musikken som klassekompisene, det vil si norske rockehelter som Jokke & Valentinerne og Raga Rockers og ferske grungeband som Alice in Chains og Nirvana. Men i en garasje på Slependen befinner det seg noen gamle kompiser fra Tanzania, og de har store planer.

Jarle «JJ» Hollerud er ett år eldre enn Vinni, og han vil bli rik og berømt. Løsningen er å starte hiphopband, og han skaffer seg trommemaskin, synthesizer og en Amiga-datamaskin. Sammen med Vinni og musikeren og dj-en Espen Staver starter de hiphopgruppa Ravens of Odin, som rekker å gi ut en demokassett i 1993.

I 1994 får de med seg norsk-kenyaneren «Ras» Stephen Waireri, og skifter navn til Mindstate. Samtidig begynner amerikansk hiphop i økende grad å bli spilt på norske radiostasjoner og utesteder som Headon og Tut-Ankh Amon. Ting begynner å skje.

MINDSTATE 1996: Jarle «JJ» Hollerud (f.v.), Øyvind «Vinni» Sauvik og Espen Staver. FOTO: STEPHEN WAIRERI

Men Vinni var langt fra lykkelig. Jarle var sjef i bandet, og hadde mest drag på damene. Steven både så og hørtes ut som en rapper, i motsetning til den dystre kiden fra Oppegård. Svært ofte setter Vinni på Bob Marleys «Stiff Necked Fools» idet han ankommer garasjen, og reggaehelten han oppdaget gjennom moras platesamling synger om «stiff necked fools, you think you are cool». Vinni følte seg ikke hjemme i det vesle hiphopmiljøet som eksisterte i Oslo tidlig på 90-tallet, de som var mest opptatt av New York-rap, britcore og graffiti.

Vinni var i større grad interessert i den mer melodiøse gangstarappen fra California, artister som N.W.A., Ice Cube, Ice-T og 2Pac. Mindstate var ikke harde som B.O.L.T. Warhead og Tommy Tee, men de var heller ikke like softe som Flava To Da Bone.

Da Mindstate gjør sin første konsert noensinne i Tønsberg i 1995, kommer Elling Borgersrud fra Gatas Parlament bort til Vinni. Det var en antirasistisk konsert med Gatas Parlament, Conspiracy 2 Murda, Jester og Seigmen, og Mindstate hadde opprinnelig ikke stått på plakaten en gang. Men Gatas hadde gitt dem et kvarter av sin spilletid.

– Han sa «du var rå». Elling var den første karen som sa noe slikt til meg. Han mente jeg hadde noe for meg, at jeg var inne på noe, mimrer Vinni.

Mindstate fikk vind i seilene, neste spillejobb var allerede dagen etter, på en Diesel-fest sammen med Turboneger og Ellers Det. Vinni var i ferd med å bli litt popstjerne, han begynte å feste hardere. Helgefylla ble fulgt av fylleangst, og hjemme på gutterommet røyka han hasj, deppa, skreiv dypsindige tekster i notatblokken og hørte på 2Pac. Mens JJ og Steven bare skreiv kjappe tekster på små lapper eller hva de nå hadde for hånden i garasjen, fyller Vinni flere bøker med kompliserte vers.

Sommeren 1996 ble Mindstate booket til å spille på Quartfestivalen, på samme dag og scene som Coolio, The Roots og engelske The Brotherhood. Coolio hadde nettopp solgt 80.000 cd-singler med «Gangsta’s Paradise», og norske plateselskap hadde for alvor begynt å snuse på genren.

Quart-konserten ble et høydepunkt for Mindstate, men samtidig føltes det heller ikke ut som noe gjennombrudd. Espen Staver skreiv faktisk musikken først etter at gruppa ble booka, og det var ikke så mange tilskuere som kom seg ut på festivalområdet da Mindstate sto på scenen. Gruppa mista garderoben sin til Coolio etter konserten, og den amerikanske rapperen viste seg fram som et rasshøl da Stephen prøvde å slå av en prat. Konserten ble Mindstates siste, Stephen beveget seg mot reggae, Espen mot techno.

Tilbake sto JJ og Vinni. De danna først duoen Risin’ Sons. Så prøvde de seg med avisa Banketten. Ut av avisasken steg et nytt bandnavn: Paperboys.

Les om resten av karrieren til Vinni i dagens D2.

UR-VINNI. Demokassetten til Ravens of Odin, anno 1993. FOTO: ESPEN STAVER

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “Vinni og Mindstate”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..