Kategorier
Musikk

Psykedelia-kitsch med Of Montreal

Tirsdag 17. april spiller Of Montreal på selveste Rockefeller. Jeg har vel aldri vært noen stor fan av bandet som altså ikke er fra Montreal, men Georgia, men her er uansett min eneste anmeldelse. Bonus: The Ladybug Transistor.

The Ladybug Transistor
Argyle Heir
Pointy Records/VME 2001

Of Montreal
Coquelicot Asleep In The Poppies: A Variety Of Whimsical Verse
Kindercore/Tuba 2001

Med High Llamas og Elephant 6-kollektivet i spissen har vi fått en lang rekke popgrupper hvis guder heter Brian Wilson, Burt Bacharach og Syd Barrett. Kall meg gjerne en surpomp, men jeg synes mye ender opp som dvask psykedelia-kitsch.

Ladybug Transistor kommer fra New York og Argyle Heir er deres fjerde album – en rik orkestrert samling helt greie poplåter. Den tilbakelente rytmeseksjonen, Gary Olsons flate stemme og popstemningene gjør at dette sikkert vil appellere til Belle and Sebastian-fans, og det er et fint lydspor til en sløv dag i skyggen en varm sommerdag. Men det er heller ikke så mye mer – det låter fint, men mangler sjel, varme, nerve og framfor alt energi.

Georgia-bandet Of Montreal har skrudd sammen et fargesprakende konseptalbum – en miks av barnesanger, pop, store doser psykedelia og prog. Of Montreal tilhører andre bølge av band tilknyttet Elephant 6-kollektivet, der Olivia Tremor Control og Neutral Milk Hotel står i spissen.

Coquelicot… høres ut som en bisarr blanding av Syd Barrett og tidlig Genesis med Peter Gabriel i front. Definitivt ikke for alle, men mellom instrumentalsnuttene og noe enerververende historiebrokker skjuler det seg enkelte fine poplåter. Helhetsinntrykket blir vel sprikende, og frontmann Kevin Barnes’ ikke alt for imponerende stemmeprakt trekker også ned.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

Bonus: D2-notis om kunstboka What’s Weird? (2011).

Er du fan av bandet of Montreal? Da må du sterkt vurdere vårens spesielle dobbeltslipp.  Amerikanerne gir ikke bare ut minialbumet thecontrollersphere i et begrenset opplag på 1500 eksemplarer på lyseblå vinyl, samtidig kommer David Barnes med kunstboken What’s Weird?.

Barnes er mannen bak flere av bandets plateomslag og bandets visuelle innpakning på konsertscenen. Boken samler hundrevis av illustrasjoner, malerier, skisser og drodlerier fra Barnes’ 20 år lange karriere, og den signerte deluxeutgaven med stive permer utgis i et høyst begrenset opplag på 250 eksemplarer.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..