Kategorier
Musikk reggae

Hva vet du om lovers rock?

Mandag 23. april gir det fantastiske engelske plateselskapet Soul Jazz Records ut samleren Harmony, Melody & Style: Lovers Rock & Rare Groove in the UK 1975-1992. Lovers hvafornoe?

Lite slår følelsen av en fabelaktig samleplate fylt med artister du aldri har hørt om. Selv i disse retrofikserte dager finnes det fortsatt plateselskap som klarer å brøyte ny mark, som engelske Soul Jazz Records. På Harmony, Melody & Style handler det om den engelske reggaescenen – nærmere bestemt undersjangeren «lovers rock».

Det kan og bør skrives bøker om hva som skjer med popmusikken når den reiser frem og tilbake over Atlanterhavet, og i denne boken bør «lovers rock» få sitt eget kapittel. Scenen vokste frem i det karibiske miljøet i London midt på 1970-tallet, og oppsto som en miks av det beste fra jamaicansk reggae og amerikansk soul.

«Lovers rock» oppsto som en slags reaksjon på den tunge politiseringen av reggae på Jamaica, og traff et publikum som ikke kjente seg så godt igjen i rastafarianernes tekster om blod, ild og Babylons fall. Der «lovers rock» lånte harmonier og rytmer fra reggae, sto tekst og melodi i større gjeld til den amerikanske soulscenens sanger om hjerte og smerte.

«Lovers rock» fikk sitt kommersielle gjennombrudd på 1980-tallet, som noe så sjeldent som en musikkform skapt for og av svarte engelske damer. Janet Kay, Carroll Thompson og Louisa Marks var blant de største stjernene. Aldri hørt om? Da er denne doble cd- eller vinylplaten en sikker investering.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..