Kategorier
Musikk reggae

Det er roots i lufta

I dag kl. 14 blir jeg intervjua av Dalton Fury fra Trondheims Lambsbread Sound på Irie Radio på Radio Revolt (FM 100/106,2). Reggae og dancehall er selvsagt tema, og jeg får blant annet æren av å plukke ut en personlig favorittlåt fra april. Sjekk også ut ny mixtape fra Lambsbread, Jukebox Gone Wild.

Mer reggae: «If you love Jamaica, let me see your hand.» Jeg gleder meg til Mr. Vegas-albumet Sweet Jamaica, og nå må det vel nærme seg? Heldigvis flommer det over av fin nyroots i 2012, fra norske Nico D til min gamle helt Busy Signal. Her er noen smakebiter.

MR. VEGAS

Dagens reggaestjerner lever schizofrene tilværelser. De må slippe dancehallhit etter dancehallhit for å overleve i den knallharde konkurransen på hjemmebane, samtidig som de må gi ut roots-album for å skaffe seg et publikum ”a foreign”. Derfor er reggaealbum spekket med nyroots, mens du må lete etter dancehallhitsene andre steder.

1. Da Professor ft. Protoje: Skanking & Rocking
Så langt i 2012 er det Da Professor som har levert årets beste nyroots-album med The Laboratory. Overraskende, fordi professoren tidligere har halset litt i hælene på dancehalltrendene, men her overbeviser han sammen med Protoje – mannen bak ett av 2011s beste rootsalbum, 7 Year Itch.

2. Mr. Vegas ft. Jovi Rockwell: Can’t Stop
Joddski har klokkertro på at Mr. Vegas’ kommende Sweet Jamaica-album blir årets rootsbegivenhet. Og han må man høre på.

3. Konshens ft. Tarrus Riley, Sizzla, Darrio & Wrath Riley: Rasta Imposter Remix
Konshens slapp nettopp debutalbumet – er det ikke det?  – Mental Maintenance, og nå blir det spennende å se om han klarer å oppfylle stjernepotensialet. Han prøver i det minste å forene sine dancehall- og roots-sider på albumet. Her med veteranen Sizzla, glitrende Tarrus Riley, protesjeen Darrio og en kar ved navn Wrath Riley.

4. Busy Signal ft. Romain Virgo & Exco Levi: Running From Law
Etter en stri strøm av crossoverforsøk satser Busy nå på rootspublikummet med albumet Reggae Music Again. Hyggelig det, og her han med seg Romain Virgo – som jeg gjerne hører mye mer av i 2012 – og Canadas rootshåp, Exco Levi.

5. I-Octane: Zion Awaits
Jeg syntes My Life med I-Octane var 2011s beste reggaealbum, men så var det visst bare en bootleg. Årets Crying to the Nation er hans offisielle debutalbum, dessverre blottet for I-Octanes tøffere sider. Grei plate, men bootlegen var mye bedre.

6. Nico D: Soul Searching
Og så har vi vår egen Nico D. Soloalbumet Coming in from the Cold er lett noe av de beste reggaetonene som noensinne har kommet fra Norge. Han solgte kanskje ikke ut Rockefeller i vinter, men likevel: Nico ble den første norske reggaeartisten som headlinet en kveld i oslorockens storstue. På albumet har han fått med seg ingen ringere enn Jamaica-ringrever som Lutan Fyah, Turbulence, Jah Mason og Dean Fraser.

Nå venter jeg spent på hva Admiral P skal finne på til sin soloplate.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Det er roots i lufta”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..