Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 49: Journalisten i fokus

Det er ikke lett å være oppsøkende journalist. Tenk, du må snakke med andre mennesker – nesten hver dag.

Tenk så mye enklere det hadde vært om du kunne nøye deg med å intervjue og skrive om kollegaer. Eller å bli kommentator: Skrive side opp og side ned om hva du mener. Her er noen som jager drømmen.

Flere bra bylines her.

1. Bursdagsbildebyline.
JBB-redaksjonen fikk denne på mail: «Et anonymt innspill om det som må være den ultimate latskap: Aftenposten illustrerer navnedagspalten med en av sine egne. Hvor vanskelig er det å finne case utenfor redaksjonen når eneste kriteriet er at de skal hete Ulf?»

Aftenposten har gjort dette en gang før, men da med en fast tilknyttet frilanser.Men det er faktisk ikke så mange kjendiser som heter Ulf. Men noen er det jo: Hva med tidligere journalist, nå musiker i Folk & Røvere, Ulf Nygaard? Ulf Lundell? Forfatter Ulf-Arvid Mejlænder? Fotballaget Sandnes Ulf?

2. Fengslende bildebyline.
De fleste journalister har opplevd at de gamle sakene man er minst fornøyd med, er de folk flest husker. Men det er sjelden det går så ille som med VGs Eirik Mosveen. Fengsel?

Eller vent, er det noen andres gamle saker det er snakk om her? Fint bilde av Mosveen er det åkkesom.

3. Da jeg møtte Jens-byline.
NRKs Anders Magnus fikk bli med statsminister Jens Stoltenberg til grensa mellom Sør- og Nord-Korea. Det er jo spennende og vi får se bildebeviset, men det må jo være en glipp at vi ikke også fikk se Magnus posere foran nordkoreanske grensevakter? Takk til @GeirH

4. Jævla bra byline.
JBB-redaksjonen har alltid vært misunnelig på journalister som Anders og Gunnar Magnus, for du blir litt ekstra synlig i medielandskapet med et navn som bare består av fornavn. Men her har brødrene Magnus møtt sin overkvinne, i form av Aftenpostens Lone Lohne. Jævla bra byline!

5. Ut og intervjue redaktør-bildebyline.
Quiz: Hvor mange dagbladjournalister må til for å intervjue Dagbladet-redaktør John Olav Egeland, alias Lilleoksen? Tre stykker. Takk til @mikaelholter

https://twitter.com/#!/grabein/statuses/200202246854688768

6. Naken redaktør på forsida av eget magasin-bildebyline.
Denne glemte JBB-redaksjonen å ta med i gårsdagens Narsissist Spessial. Isabella «Blondinbella» Lövengrip poserer på forsida av sitt eget magasin, Egoboost. Vi har allerede sett noen nakne, norske redaktører, men ikke på forsida. Hvem tar utfordringa fra Sverige?

Men vent, Tanya Hansen og Linda Johansen gjorde vel det samme, da de var redaktør i henholdsvis Cocktail og Lek?

7. Toppløs redaktør med tomt, kunstnerisk blikk-bildebyline.
Erik Sæter Jørgensen, redaktør i Natt&Dag Stavanger, meldte seg selv inn til JBB, med sitt toppløse lederbilde med tomt kunstnerisk blikk. Takk til @erik_nufsaid

8. Avtroppende suksessredaktør-bildebyline.
Andre redaktører har det vanskeligere. De må si opp jobben for å få æren av å bli intervjua i egen avis.

9. Gammel, udugelig tosk-videobyline.
Ting du ikke lærer på journalisthøyskolen, del 1022: Sørg for å legge inn noen provoserende meninger, hårreisende påstander, faktafeil eller alt sammen i saken din. Intet annet engasjerer leserne mer, og kan i tillegg føre til flere oppfølgersaker. For å sitere @Hafsahl: «Tre videobylines pluss fotoBL i sak om seg selv, skrevet i 3.person. George is getting upset.»

10. Brautende sportskommentar-bildebyline.
Selv om denne egenannonsen for VG-Sportens Truls Dæhli tar opp hele baksida på VGs daglige sportsbilag, er det ikke størrelsen som imponerer JBB-redaksjonen mest. Det er slagordet. Smak litt på det: «Det er viktig å være på banen når noe skjer.»

Ja, det er viktig å være ute på banen. Hvis du er idrettsutøver. Sportsjournalistene bør vel holde seg bittelitt unna? Eller kan vi nå forvente oss at VGs journalister og kommentatorer kommer løpende ut på banen midt i fotballkampen?

11. Kakespiserbildebyline.
Hos Dinside koser de seg med kake i arbeidstida. Alle på bildet er DinSide-journalister, så her deles godene broderlig i redaksjonen. Hos Dinside er det ikke bare journalistikken som er mer eller mindre kritisk, men også journalistenes ganer. Takk til @lifus.

12. Jævla bra høykultur-bildebyline – på forsida.
Trodde du jævla bra bylines var forbeholdt overfladiske damemagasiner, bloggkjendiser og rå tabloidaviser? Her posererer forsidepike og Vinduet-skribent Johanne Nordby Wernø foran en forstørret utgave av forsida på nyeste nummer av litteraturtidsskriftet Vinduet. JBB – nå også i høykulturen. Takk til @siljetu.

13. Leken leserinnleggbildebyline.
Hanne Eidby er leder i oppvekstkomiteen i Bydel Østensjø,men hva er takken hun får fra Nordstrands Blad for å stille opp på dette bildet? Jo, de bruker det til å illustrere leserinnlegget hennes, samtidig som redaksjonen kaller henne Marianne Eidby i bildeteksten.

14. Journalist som toppsak-byline.
Dette skjer stadig vekk i Journalisten. Desken finner ut at det er mer spennende for leserne hvem som har skrevet saken enn hva den handler om. Og Journalisten er jo journalistenes eget organ, så JBB-redaksjonen ser ikke bort fra at de har rett i sine vurderinger.

15. Hardtarbeidende featurejournalist-byline – på forsida.
Ser du det oransje teltet på forsida av D2? Inne i det sitter journalist Nils Anker og skriver for harde livet, slik at DU skal få lese artikkelen om klatreturismen på Kilimanjaro. Nevnte vi at Anker og D2-fotograf Sigurd Fandango kom først til topps også?

16. Tegnet bildebyline på moteuka i Paris.
Og apropos D2, dette må jo være en tegning av D2-journalist Anders Kemp – under hardt reportasjearbeid på moteuka i Paris. Tenk så lenge han måtte posere for tegneren!

17. Når intervjueren er mer interessant enn intervjuobjektet-byline – på forsida.
Forlagsredaktør og forfatter John Erik Riley er med i nyeste nummer av K. Men vent litt, det er Riley som er journalisten. Han har intervjua noen, men hvem? Det er så små bokstaver, så mange apostrofer. Aldri hørt om fyren uansett. Takk til @oysteinaldr.

K-redaktør Kristin Valla fortalte på Twitter i går at hun går mot strømmen i Magasin-Norge, hun har fjerna sitt eget bylinebilde fra lederartikkelen. Men Kristin, du lurer ikke JBB-redaksjonen, vi vet at magasinet ditt heter K for Kristin.

https://twitter.com/#!/KrValla/statuses/199795001415303168

https://twitter.com/#!/KrValla/statuses/199802390982037504

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..