Kategorier
Hiphop Musikk

Wu-Tang Clan vs Wu Legends

Selveste Wu-Tang Clan er booket til festivalen Vannspeilet i Orkanger, meldte Byavisa, og jeg babler i vei til avisa. Men vent litt, det viser seg at det ikke er hele Wu-Tang Clan – men konseptet Wu Legends.

Det er riktignok snakk om den beste halvparten, Raekwon, Ghostface Killah, GZA/Genius og Method Man, så dette er ingen booking man skal kimse av. Men selve navet i Wu-hjulet, The RZA, glimrer med sitt fravær. Er det fortsatt konflikt mellom mesterhjernen og hans skarpeste disipler?

Så ble da heller ikke følgende forbehold fra undertegnede bragt videre til Byavisas lesere:

– Baksiden av medaljen er riktignok at man aldri helt vet hva man får når «Wu-Tang Clan» står på plakaten, så det store spørsmålet er jo hvilke rappere som dukker opp på scenen i Orkanger…

Men nok sutring, Wu-Tangs fire skarpeste rappere på samme scene er fortsatt bra nok til å få meg til å seriøst vurdere en tur til Orkanger. Hvem er med? Selv om skuffelsen over at et fulltallig Wu-Tang Clan – med Ol’ Dirty Bastard – aldri kom seg til Roskildefestivalen i 1997 aldri vil forsvinne helt.

Dette sa jeg ellers til Byavisa, les hele saken her, samt Adresseavisens videreformidling her.

– Det er jo et virkelig kupp! For å bruke store ord: Wu-Tang Clan innebar et paradigmeskifte i amerikansk hiphop da de debuterte i 1993, og representerer (sammen med Dr. Dre) et slags år 0 for de som oppdaget hiphop på 90-tallet. De dro oppmerksomheten tilbake til New York etter at Los Angeles med Dr. Dre i spissen hadde stukket av med ledertrøya. Og de viste at det fortsatt var plass til et skittent og eksperimentelt lydbilde samtidig som mer melodiøs og «velprodusert» hiphop var i ferd med å ta over hitlistene.

– Gruppas hjerne, produsenten og rapperen The RZA, er en av de virkelig store hiphop-produsentene, og gruppa var også skoledannende fordi de så på seg som et kollektiv av soloartister framfor en vanlig hiphopgruppe. Alle medlemmene sto fri til å skrive egne platekontrakter, noe som ga oss bemerkelsesverdige soloplater fra folk som Raekwon, Ghostface Killah, Method Man, GZA/Genius og avdøde Ol’ Dirty Bastard.

– Baksiden av medaljen er riktignok at man aldri helt vet hva man får når «Wu-Tang Clan» står på plakaten, så det store spørsmålet er jo hvilke rappere som dukker opp på scenen i Orkanger…

– Når det gjelder favoritter, kan jeg vise til fjorårets store Wu-Tang-kåring på Jubel.fm, der vi kåret de 25 beste Wu-Tang-platene. Sjekk ut lista her.

Festivalsjef Sveinung Sundli lover for øvrig ytterligere fem Wu-assosierte rappere på scenen, men jeg tar også dette løftet med en liten klype salt. Selv om entouragen består av ti stykker, er det ikke sikkert alle dukker opp på scenen. Men hvem kan det i så fall være? Street Life? Dreddy Kruger? Hele Theodore Unit? American Cream Team? La oss håpe det blir mest mulig Ghost/Rae/Meth/GZA.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..