Kategorier
Intervjuer Tegneserier

Chris Ware og Daniel Clowes: Ensomhetens riddere

Oslo Comics Expo-uka, dag 5: Chris Ware er den største stjernen på årets tegneseriefestival, men han besøkte Raptusfestivalen i Bergen allerede i 2002, sammen med Daniel Clowes. På Grünerløkka kommer Ware sikkert til å klenge seg på hollandske Joost Swarte, i Clowes’ fravær.

Her er kortversjonen av mine to intervjuer, skrevet for Bergens Tidende, men sjekk også ut de utvidete versjonene av intervjuene her og her.

Sørg også for å få med deg de noe mindre betydningsfulle serieskaperne Karstein Volle, Kristian Hammerstad, Roy Søbstad og Øyvind Holen lørdag kl. 12. Mikael Noguchi og undertegnede stiller opp på den eneste Drabant-signeringen i overskuelig framtid kl. 1245, på Tronsmo-standen på Olaf Ryes plass. Se hele programmet her.

Jævla dårlig bilde, men dette var før jeg hadde digitalkamera. Daniel Clowes (t.v.) og Chris Ware i Bergen 2003. Daniel Clowes og Chris Ware reiser nesten alltid sammen på seriefestivaler, for å kunne klage og sutre over omverdenen sammen. FOTO: ØYVIND HOLEN

Daniel Clowes og Chris Ware har sprengt seg ut av seriegettoen med ensomhet som hovedtema. I Norge er de ukjente utenfor de innerste seriesirkler, men i USA og Storbritannia har de skapt seg navn i film- og litteraturkretser. Clowes ble Oscar-nominert for manuset til filmen Ghost World, basert på hans egen tegneserie.

Etter suksessen med Ghost World står filmtilbudene i kø, og Clowes har akkurat skrevet ferdig et nytt filmmanus basert på tegneserien Art School Confidential. Han håper Ghost World-regissør Terry Zwigoff igjen vil samarbeide. Men Clowes vil aldri gi opp sitt største kall: Tegneseriene.

Der Clowes har erobret filmbransjen, har hans nære venn og kollega Chris Ware vunnet den litterære verden. Hans voldsomt ambisiøse og vellykkede tegneserieroman Jimmy Corrigan, kalt en krønike over tre generasjoner tapere, ble som første serie nominert til den engelske avisen The Guardians prestisjetunge litteraturpris for debutanter. Sensasjonen ble ikke mindre da Ware vant, noe som setter Jimmy Corrigan i selskap med storverk som Art Spiegelmans Maus, Neil Gaimans Sandman og Joe Saccos Palestine – som alle har stukket av med tunge litteraturpriser.

Serien forteller om stakkarslige Jimmy Corrigan, og hans jakt på sin egen far – som han ser for seg som den reneste Supermann.

– Jeg vokste opp uten en far, leste superheltserier og ville være en selv. For meg er en «supermann» en perfekt standin for en manglende far, og et mål du naivt kan sikte mot idet du er i ferd med å bli voksen. Før du innser at verden for det meste består av skuffelser. Den enkle idéen om en farsfigur kledd opp i proto-militært kostyme som redder mennesker og preker moral er fantastisk, sier Ware.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Chris Ware og Daniel Clowes: Ensomhetens riddere”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..