Kategorier
Tegneserier

Pondus: Øl, fotball og stygge damer i 150 numre

Fredag 15. juni kommer det 151. nummeret av Pondus-bladet. Det er med andre ord siste sjanse for å skaffe seg det store jubileumsnummeret, og jeg feirer jubilanten med å legge ut et knippe anmeldelser av noen tidlige merkesteiner. Har du disse samleobjektene?

Visste du for eksempel at den største norske avisstripesuksessen for Pondus var Håkon Aasnes’ Seidel og Tobram? Mer om Pondus her, her, her, her, her og her.

Frode Øverli
Pondus: Alt for Norge
Bladkompaniet 1998
5/6

VM i fotballs morsomste kapittel er her. Frode Øverlis suksessfulle seriefigur Pondus er allerede fotballidiot, så det er ikke uventet at han går helt i spinn under VM.

«Pondus» er den største norske avisstripe-suksessen siden Håkon Aasnes’ Seidel og Tobram. Hver dag møter du fotballidioten og hans null av en venn, Jokke, i Dagbladet, Bergens Tidende og Adresseavisen. Hans første album viser en solid og svært morsom tegneserie.

Øverli er «utdannet» i seriebladet Pyton, men med Pondus har han tonet ned den verste rølpehumoren til fordel for et frekt, smårølpete og skarpt vidd. Gladvold, stygge damer, øl, fotball og hardrock er hovedingrediensene og Øverli nærmer seg forbildet, Bud Graces Ernie, i kvalitet. Han er langt morsommere enn gamle travere som Knøttene, Hårek og Billy. Anbefales varmt for både fotballidioter og fotballenker.

Frode Øverli
Pondus: Dovent øl og driftige damer
Bladkompaniet 1999
5/6

Etter stor suksess med det første Pondus-albumet, som resulterte i Toyota og toppskatt, ifølge presseskrivet, er Frode Øverli tilbake med opus to i bussjåføren Pondus’ hardt prøvede liv.

For det er ikke småtterier tobarnsfaren må stri med. På jobb må han slite med pratsomme gamle damer med kamferdrops, på fritiden må han yte førstehjelp etter kameraten Jokkes mislykkede sjekketriks, og absolutt ingen har sansen for hans autistiske fotballkunnskaper. Når arbeidskameraten i lunsjpausen forteller om oppvaskhansken han laget av juret til bestemorens ku, er det et under at Pondus klarer å holde forstanden.

Men for leserne blir det rasende festlig, og har du ikke fått med deg Pondus ennå, er det på høy tid. Serien er den morsomste norske avisstripen jeg har lest, og på sitt beste holder den like høy standard som Ernie og Tommy og Tigern.

Etter tre års virksomhet går serien i 24 aviser og blader i fem land – unikt for en norsk serie. Når Øverli har laget nok striper blir serien også den første norske som beæres med kjempebok – og jeg gleder meg.

Øverli klarer å mikse den rølpete humoren fra Pyton, den frekke tonen fra Ernie og det saftige språket som kjennetegner Bladkompaniets stripeserier. Du er nødt til å knegge godt av Jokke, som trener opp kroppen til tonene av Survivors «Eye of the Tiger», for deretter å bukke under for et dopingmiddel som resulterer i pukkelrygg og hårvekst type gorilla.

Øverli renner over av sprø ideer, lager gode punchlines og befolker seriene med syke bifigurer, fantastisk stygge damer og hjelpeløse, men elskelige hovedpersoner. Anbefales!

Frode Øverli
Pondus: God juling
Bladkompaniet 1999
3/6

Pondus-hefte nummer tre avslører seriens svakheter.

Frode Øverlis fotballgale bussjåfør Pondus og hans totalt mislykkede kompis, Jokke, har brakt velfortjent ære og berømmelse til serieskaperen. Men i sitt tredje album viser Øverli for første gang tegn på stagnasjon, og det blir klart at ideer og personer har behov for å utvikles mer.

Dette kommer tydelig frem i albumets hovedhistorie, den ni sider lange julehistorien «Myk pakke». Når Pondus’ kjernefamilie, med eldstesønnen Påsan i spissen, skal være med å bære historien, blir det klart at familien består av sørgelig underutviklede personligheter. Det er liten tvil om at det er Pondus og Jokke som bærer stripene, og når andre figurer spiller viktige roller bryr ikke jeg meg nevneverdig om hva som skjer.

Resten av albumet fylles opp av gamle striper, og selv om det fortsatt er kneggende morsomt, kommer følelsen av vitseresirkulering snikende. Øverli forteller i stadig større grad de samme vitsene med små variasjoner: Jokkes mislykkede sjekkeforsøk, Pondus’ feider med tøffelhelten Harold og variasjoner over hans evige fotballgalskap og helsprø busspassasjerer.

Pondus er fortsatt en svært morsom tegneserie, men hvis ikke Øverli passer seg ender han opp med å bevege seg i stadig mindre sirkler.

Frode Øverli
Pondus: Jokkes jul
Bladkompaniet 2000
5/6

Årets julehefte.

Med et rekordopplag på 96.000 eksemplarer er Pondus i ferd med å befeste stillingen som tidenes mest suksessfulle norske tegneserie. Og det er vel fortjent.

For Frode Øverli har skapt elskelige figurer i et univers med allmenn gjenkjennelsesfaktor. Hovedtemaene er fotball, øl, damer og familieliv; men krydret med avsindige bifigurer og velmente spark til alt fra trendnisser til radmagre modeller.

Er man i det surmagete og intellektuelle hjørnet, kan det kanskje være fristende å kritisere serien for å være reaksjonær og kvinnefiendtlig (det er mange stygge damer, homofile frisører og mislykkede poeter her), men Øverli har en klasse i utførelsen som gjør humoren uangripelig. Skal man anklage Pondus for noe, er det for en viss gjentakelse av poenger og situasjoner.

Juleheftet inneholder også en 14 sider lang historie, gledelig nok Øverlis beste av det slaget så langt. ”Jokkes jul” balanserer mellom det sjarmerende, frekke og sentimentale på en måte vi ønsker av en julehistorie. Historien er tydelig i Carl Barks’ ånd, og selv om Øverli ikke er på nivå med Barks-klassikere som ”Jul i Blakkegata”, er han klart på vei.

”Jokkes jul” åpner også for en spennende utvidelse av persongalleriet, uten at jeg vil røpe detaljer. Jeg håper bare vi får møte personen som lusker i kulissene her igjen.

Frode Øverlis fotballgale bussjåfør Pondus og hans totalt mislykkede døgenikt av en kompis, Jokke, har brakt velfortjent ære og berømmelse til serieskaperen. Men i sitt tredje album viser Øverli for første gang tegn på stagnasjon, og det blir klart at ideer og personer har behov for å utvikles mer.

Dette kommer svært tydelig frem i albumets hovedhistorie, den ni sider lange julehistorien «Myk pakke». Når Pondus’ kjernefamilie, med eldstesønnen Påsan i spissen, skal være med å bære historien, blir det klart at familien består av sørgelig underutviklede personligheter. Det er liten tvil om at det er Pondus og Jokke som bærer serien, og når andre figurer spiller viktige roller bryr ikke vi lesere oss nevneverdig om hva som skjer.

Resten av albumet fylles opp av gamle striper, og selv om det fortsatt kan være kneggende morsomt, kommer følelsen av vitseresirkulering uunngåelig snikende. Øverli forteller i stadig større grad de samme vitsene med små variasjoner: Jokkes mislykkede sjekkeforsøk, Pondus’ feider med tøffelhelten Harold og variasjoner over hans evige fotballgalskap og helsprø busspassasjerer. «Pondus» er fortsatt en svært morsom tegneserie, men hvis ikke Øverli passer seg ender han opp med å bevege seg i stadig mindre sirkler.

Frode Øverli m.fl.
Pondus nr. 1
Egmont Serieforlaget 2007
4/6

Skuffende ansiktsløftning

Skyld på Nemi-bladet, men når Egmont tar over Norges nest mest populære tegneseriehefte (bare Donald Duck & Co er større) hadde jeg forventet noe mer enn plankekjøring og kosmetiske forandringer.

Der Nemi sprenger humorheftets rammer med et lekkert blad Nemi selv kunne gått god for, er dette ”business as usual”. Format og innpakning er som før, og mellom permene får vi et utvalg biserier som ikke nødvendigvis har andre fellestrekk med Pondus enn at de prøver å være morsomme.

Frode Øverli skuffer derimot ikke, og røsker igjen opp i universet sitt når Pondus sier opp jobben som bussjåfør for å overta puben til Turid-Laila. Et dristig valg som kan føre til mange nye situasjoner for Pondus (og kanskje ekteskapskrise?), men som også kan gi et mer statisk univers med enda flere pubvitser.

Pondus-serien holder altså koken, men det redaksjonelle grepet er heller småslapt. Nye biserier som ”Piray” av Karine Haaland og ”Radio Gaga” av Øyvind ”Flis” Sagåsen er helt greie, men sammenlignet med de gjennomførte satsingene på Nemi- og Rocky-bladene blir dette heftet humor på autopilot – med begredelig redaksjonelt stoff som uønsket bonus.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

28 svar på “Pondus: Øl, fotball og stygge damer i 150 numre”

Rocky-bladet var jo ganske gjennomført fra starten. Men tenker du på da det ble magasin med masse artikler og foto av hunder på coveret?

Svar

[…] Da NRK i november oppsummerte de mest populære norske tegneserieskaperne på Instagram, glemte de en sær veteran fra Nord-Norge. Over 63.000 Instagram-brukere har fulgt med når Øyvind Lauvdahl har lagt ut daglige fragmenter fra sin kommende tegneseriebok. Det er flere følgere enn både TegneHanne og Jenny Jordahl, og fem ganger så mange som Pondus-bladet. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..