Kategorier
Film Tegneserier

Spider-Man: Nevroser i tights

Onsdag 11. juli er det kinopremiere på The Amazing Spider-Man. Denne saken om nerden, hverdagshelten og ikonet skrev jeg i forbindelse med den første Spider-Man-filmen i 2002. Du må også lese denne saken, om hvorfor Spider-Man er påvirket av ultrakonservative Ayn Rand.

Hva ville du gjort hvis du fikk superkrefter? Spider-Man ville tjene penger og bli kjendis, men innledet i stedet en lang æra med nevrotiske superhelter.

Peter Parker var en innesluttet 16-åring uten drag på damene, suksess på fotballbanen eller respekt hos klassekameratene da han ble bitt av en radioaktiv edderkopp i 1962. Og som Franz Kafkas Gregor Samsa gjennomgår tenåringen en metamorfose over natten, men han våkner ikke opp som et insekt – men med kreftene til en edderkopp.

– Jeg er egentlig veldig glad for at det ikke var mulig for meg å få superkrefter da jeg var liten, ler forfatter, poet og kulturjournalist Nils-Øivind Haagensen.

Han oppdaget Spider-Man – eller Edderkoppen som han tidligere het på norsk – da han var seks-sju år gammel, og superhelten med alle de personlige problemene ble raskt hans store helt.

En vanlig kis
– Det er ikke så godt å si hvorfor det akkurat var ham som ble den store helten, men det hadde nok med at han var en vanlig kis som gikk rundt på gata i New York og slet på skolen eller jobben, mens andre helter fløy rundt i rommet og skjøt laserstråler.

Nøyaktig slik tenkte også manusforfatteren Stanley Lieber, eller Stan Lee – som han kalte seg i håp om at han en gang skulle skrive den store amerikanske romanen under sitt fødenavn.

Hvordan ville vanlige folk som du og jeg reagere hvis vi fikk superkrefter? Ville vi bygge en festning på Nordpolen slik som Supermann eller mure oss inn i en hule som Batman, og vie hele livet vårt til å bekjempe forbrytere?

Peter Parker prøvde først å bruke sine nye krefter til å tjene penger og bli kjent, men da hans egoisme førte til et tragisk dødsfall lærte han det som er Lees enkle moral for hele serien: «With great power comes great responsibility – med stor makt følger stort ansvar».

For livet ble ikke lettere med superkrefter, snarere tvert imot, tenkte Stan Lee – og skapte en lang rekke helter og skurker som i ettertid har plassert ham sammen med andre moderne mytemakere som J.R.R. Tolkien og George Lucas.

Men der Tolkien skapte sin egen verden og Lucas modellerte sine figurer på mytologiske arketyper på bekostning av personlighetene, levde Lees helter og skurker i vår egen verden. Spider-Man bodde ikke i fantasibyer som Metropolis eller Gotham City, men vokste opp i middelklasseland i Queens og svingte seg mellom New Yorks skyskrapere. «The hero that could be you», proklamerte forlaget Marvel allerede i heltens første opptreden; bladet Amazing Fantasy.

Ja, du vet jo hvor Flamme Forlag har tatt navnet sitt fra? Stikkord: The Human Torch.

Kosmisk såpeopera
Og Spider-Man og andre Lee-skapte superhelter som Fantastic Four og Hulk slet vel så mye med vanlige hverdagsproblemer. Seriene er en kombinasjon av kosmisk drama og evigvarende såpeopera.

«Spider-Man handler om den lille mannen som plutselig gjør det stort. En vanlig guttunge som blir superhelt, men som samtidig sliter med forkjølelse, mobbing, kjærlighet og superheltdrakter som krymper i vasken,» sier Spider-Man-tegneren John Romita jr i et intervju med Salon.com.

Nils-Øivind Haagensen har kanskje vokst fra identifiseringen med Peter Parkers skoleproblemer, men Parker er også blitt voksen og jobber fulltid som både fotograf og superhelt. «Han er en helt også for seg selv, og dermed: for meg, fordi: han har ingen fritid», skrev Haagensen i Klassekampen sist lørdag.

– Han er helt klart fortsatt en helt. Han har prøvd å kvitte seg med superkreftene, men han viser at en helterolle ikke er noe du kan tre inn og ut av. Den enkle moralen i Spider-Man er jo at ved stor makt følger stort ansvar, og selv om det aldri når opp mot Kafkas eksistensialisme er figurene både tredimensjonale og fylt med mening, sier Haagensen – fortsatt en ivrig Spider-Man-leser.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen i 2002.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “Spider-Man: Nevroser i tights”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..