Kategorier
Intervjuer Tegneserier

Peter Bagge i D2

Sjekk ut mitt fire siders intervju med Peter Bagge i dagens D2.

Han er tegneserieskaperen bak Hate, Neat Stuff, Apocalypse Nerd og mye mer, og kanskje best kjent for å være førstemann som tok et (humoristisk) oppgjør med grungefeberen som herjet i Seattle for 20 år siden. Nå er han aktuell med miniserien Reset, og her er en bonus: min anmeldelse av Bagges Spice Girls-inspirerte barneserie Yeah!

Peter Bagge og Gilbert Hernandez
Yeah!
Homage Comics/DC 1999

Uforfalsket pop.

Hva får du hvis du fører sammen to av de største talentene fra den alternative amerikanske serieverdenen? En fargerik, søt, og svært uskyldig serie om verdensrommets største jenteband.

Peter Bagge (Hate) og Gilbert Hernandez (Love and Rockets) står bak Yeah!, om jentene Krazy, Honey og Woo-Woo i jentetrioen Yeah!. Bandet er eventyrlig populære i flere galakser, men hjemme på Jorden er det ingen som bryr seg om jentene. Ekstra synd blir det også at utenomjordiske penger og mat er svært lite brukbare for jentene.

Yeah! er en serie for barn i alle aldre, og kommer svært overraskende på de som er blitt glad i Bagge og Hernandez’ langt mer tyngre, rå og «voksne» tidligere serier. Yeah! er som en fjærlett popsang; fengende, sukkersøt, morsom og fargesprakende uten de store dybdene.

Begge serieskaperne er voldsomme Spice Girls-fans fra før (de deltok blant annet på en hyllestserie), og med Yeah! tar de skrittet helt ut og skaper sitt eget jenteband. Morsomt, men ganske uventet for gamle fans.

PS! Gilbert Hernandez er også redaktør for nyskapningen Measles, også den beregnet på de yngste leserne.

2012-PS! Yeah! ble omsider samla mellom to permer i fjor. Hernandez’ serier fra Measles er nettopp samla i boka The Adventures of Venus.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Bonus 1: Bagge gjør Hulk
Vantro Hate-fans fikk sjokk da Marvel annonserte at Peter Bagge skulle skrive og tegne en Spider-Man-historie. Nå kaster Bagge seg over Hulk. Få også med deg indiehelten James Kochalkas versjon av den grønne kjempen i norsk oversettelse i Gigant nr. 8.

Startling Stories: The Incorrigible Hulk er et frittstående nummer, og er et slags trekantdrama der to damer kommer mellom Bruce Banner og hans alter ego, Hulk. Da blir ikke Hulk sint, han blir forvirra. Bladet er holdt i samme satiriske stil som The Megalomaniacal Spider-Man.

Fans av Hulk og alternative amerikanske serieskapere bør også sjekke ut nr. 8 av superheltbladet Gigant fra Egmont Serieforlaget. For i tillegg til hovedhistorien av Bruce Jones og John Romita Jr., er det også funnet plass til naivisten James Kochalka og hans versjon av Hulk. I den historien blir Hulk forbanna fordi det regner.

Bonus 2: Bagge med DC-serie
TEGN-favoritt Peter Bagge starter i april 2003 en ny serie fra DC Comics. Sweatshop handler om serieskaperen Mel Bowling, som har laget en svært populær stripeserie i årevis for amerikanske aviser. Problemet er at han ikke har rørt serien på årevis, men isteden bruker en stall med håpefulle unge tegnere som alle har ulike mål med karrieren. Første nummer handler om Bowlings kamp for å vinne en prestisjetung bransjepris. Serien er skrevet av Bagge, og tegnes av ham i samarbeid med Stephen Destefano og Bill Wray.

Bonus 3: Rocky-anmeldelse av Bizarro World

Diverse serieskapere
Bizarro World
DC Comics 2005

I denne oppfølgeren til Bizarro Comics, der storheter fra USAs mer alternative seriebransje boltret seg med Supermann-skurken Bizarro. I de tradisjonelle superseriene utmerket Bizarro seg med (kremt!) bisarr og surrealistisk humor, der antihelten fra en annen dimensjon alltid gjorde det stikk motsatte av hva som var akseptert i vår verden.

Et slikt utgangspunkt appellerer selvsagt til serieskapere som ikke er fans av konvensjonelle superserier, og her kaster en stor gjeng talenter seg løs i Supermanns univers med dødsforakt og overraskende konsekvenser: Rockys egen Tony Millionaire, Martin Kellermans forbilde Peter Bagge, filmkjendisen Harvey Pekar, den franske duoen Dupuy&Berberian, Kyle Baker, Gilbert Hernandez, Craig Thompson, Dave Cooper og en skokk med andre gærninger.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..