Kategorier
Musikk

Gubberocken tar over

Gamle band legger ikke opp, de drar bare på festival. Denne saken skrev jeg i 2006, men den kunne like gjerne vært skrevet i sommer.


DumDum Boys er festivalvinner i 2012, akkurat som de var i 2006. FOTO: STIAN ANDERSEN

Det er festivalboom, og gode tider for norske artister som klarer å bryte lydmuren. Den klassiske norgesturneen i kjølvannet av høstens albumslipp er i ferd med å bli historie, nå gjelder det å komme seg ut på sommerlandeveien. Og hvem skummer fløten, topper plakatene og stikker av med brorparten av bookingbudsjettet? Det er rockerne som har passert 40 år.

Denne helga [i 2006 altså] spiller DumDum Boys på Storåsfestivalen i Sør-Trøndelag, Di Derre spiller på Baderock i Sandefjord og Raga Rockers topper Månefestivalen i Fredrikstad. Sommeren 2006 fester vi som om det er 1994, med Seigmen på Trænafestivalen og Slottsfjellfestivalen i Tønsberg, Raga Rockers i Tønsberg og på Fjellparkfestivalen i Flekkefjord, og Pogo Pops, Vamp og Clawfinger på Stavernfestivalen.

Det er ikke noe problem for rockere blir eldre, når publikum også blir eldre, rikere og mer opptatt av å mimre om ungdomstida i sommerferien. Etter at Turboneger viftet med pengesedlene de fikk for sine gjenforeningskonserter, og deretter opplevde eventyrlig suksess med nye studioalbum, har en stri strøm av pensjonerte rockeband latt seg friste til å spille konserter, gi ut samleplater og spille inn ny musikk.

DumDum Boyshar solgt 70.000 eksemplarer av comebackalbumet Gravitasjon, og gjør i sommer 20 godt betalte spillejobber. Etter den nye suksessen til «de fire store», DumDum Boys, Jokke & Valentinerne (i form av Valentourettes og hyllestplater), deLillos og Raga Rockers, opplever vi nå også en kjedsommelig reprise på 1990-tallet, i form av en ny vår for etterdiltere som Di Derre, Trang Fødsel og CC Cowboys.

Den internasjonale rocken har i flere år vært preget av denne retrotrenden, der gamle helter graver i sin egen storhetstid og drukner oss i samleplater, reutgivelser, bøker og mimrekonserter. Dette tar også over den norske festivalsommeren. Slade og Saxon spilte på Rjukan Rockfestival, Roger Waters framførte hele Dark Side of the Moon på Norwegian Wood og Roskilde, Sting spilte gamle The Police-låter i Bergen, Deep Purple toppet Hell Bluesfestival, mens Morrissey, The Cramps og Knutsen & Ludvigsen om noen uker lokker gamle indiekids til Øyafestivalen.

Med unntak av de minste nisjefestivalene, er det artig å se at Quartfestivalen [2012: Hovefestivalen] bare befester sin stilling som nytenkeren blant en gjeng med retronisser. Med unntak av Depeche Mode, som fortsatt er superstjerner, var det ferske navn som Pharrell, Kanye West, Muse og Tool som toppet plakaten i Kristiansand i sommer.

Interessert? Sjekk disse:

Neil Young
Living With War
Warner 2006

Sjefen over alle gamle helter med hissig antikrigsplate.


Cheap Trick

Rockford
Cheap Trick/Playground 2006

Powerpop-bestefedrenes beste siden 1979s Dream Police.

Sparks
Hello Young Lovers
In The Red/Tuba 2006

Alle snurrige popduoers bestefedre har holdt koken siden 1970.

Opprinnelig publisert i Ny Tid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..