Kategorier
Musikk

Odd Børretzen: Norges nasjonalskald

Fredag 27. juli spiller Odd Børretzen Trio på Rockefeller. Her er min eneste anmeldelse av hederskaren, den flotte oppfølgeren til massive Noen ganger er det all right.

Odd Børretzen og Lars Martin Myhre
Vintersang
Tylden & Co. 1997

Kort sagt: Alle de 125.000 som hittil har kjøpt Noen ganger er det all right kan trygt lytte til Vintersang. Det kan forresten alle andre også.

Grorudgutten Odd Børretzen har gjort det igjen, Vintersang er minst like sjarmerende, morsom og vidunderlig som Noen ganger er det all right. Børretzen er en prima historieforteller; han er morsom, trist, nostalgisk, forelsket, kritisk og satirisk. Han er fordundre meg ikke så langt unna nasjonalskaldstatus, Norges egen lune og morsomme Cornelis Vreeswijk.

Ingen kan som han skape slike humørsvingninger i løpet av en plate. Børretzen er ulidelig trist i sanger som «Blues fra Oslo Ø» og «Vuggesang», og morsom og leken i «Generalene» og «Plaza Mayor». Men framfor alt kan mannen skrive, hør bare på teksten fra «Blues fra Oslo Ø» hvor unge Odd snubler over noe graffiti på Østbanen i 1942:

«Det var da jeg hørte en ettermiddag på Oslo Ø, det som kanskje var min første blues. Det vil si det var ingen som spilte, jeg min første blues. På veggen på do, herrer, ned trappa, under perrong fem. Der sto det: ‘Arbe’ og slite, tjene lite og 25 øre for å drite’. Sto det, skrevet med blyant, og jeg hørte det. En håpløs sang, kanskje sunget lydløst der nede av en trett, hvit neger fra Grorud som ventet på toget hjem. En hvit neger fra Grorud som visste at sånn var hans liv, og sånn skulle hans liv alltid være, alltid.»

Men hva med Lars Martin Myhre? Selv om Børretzen er hovedpersonene, fortjener makkeren en stor dose ros. Myhre skriver alle melodiene, og med rot i jazz, blues og viser klarer han hele tiden å pakke inn Børretzen uten noengang å overdøve ham.

Opprinnelig publisert i Osloposten.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..