Kategorier
Skjønnlitteratur

Gjør som Dave Eggers

Dave Eggers er ute med den nye romanen A Hologram for the King, hvilket gir meg et påskudd for å legge ut denne 2007-teksten om hvordan han brukte suksessen til å starte indieforlaget McSweeney’s.

Siden har vi sett Karl Ove Knausgård legge tyngden sin bak Pelikanen forlag, men får vi flere slike forfatterstyrte norske forlag i framtida?

Hva gjorde den amerikanske forfatteren Dave Eggers etter at han slo gjennom med debutboka Et forbløffende talentfullt, dypt rystende verk? Jo, han sa farvel til storforlaget Simon & Schuster og ga ut romanen Dere skal merke vår hastighet på eget forlag. I dag gir McSweeney’s ut bøkene til Eggers og andre fremadstormende skribenter, mens to magasiner, en satirisk nettside og et dvd-magasin også gir plass til etablerte forfattere som Joyce Carol Oates og Stephen King.

Å gå fra en multinasjonal gigant til fordel for et mindre og uavhengig selskap er dagligdags i musikkbransjen og heller ikke uvanlig i filmbransjen. I bøkenes verden derimot er det fortsatt de store som gjelder, ikke minst her hjemme. Når skal Norge få sin første indieforfatter, som kaster sikkerheten på sjøen til for å bygge opp noe større enn sitt eget forfatterskap? Dagens mest suksessfulle nye aktører er tydelig drevet av økonomiske motiver, som Piratforlaget og Bazar.

I 2006 sammenlignet Ny Tid innkjøpsordningen for skjønnlitteratur og plater
, og forskjellene var slående. Der de fire store bokforlagene stakk av med 60 prosent av innkjøpspotten i 2005, var bare seks prosent av de innkjøpte cd-platene utgitt av Norges fire største plateselskap. 19 småforlag sto bak 14 prosent av de innkjøpte bøkene, mens 59 bittesmå plateselskap sto bak hele 71 prosent av de innkjøpte platene. I et slikt klima er det kanskje ikke så rart at ingen forfattere tør å ta en Dave Eggers?

Opprinnelig publisert i Ny Tid.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..