Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 55: Prispolitiet og andre heltemodige journalister

Jævla bra byline er tilbake etter sommerferien, og det var liten tvil om hva som var sommerens snakkis i bylineindustrien: VGs utskremte prispoliti. Tipsene strømmet inn til JBB-redaksjonen.

Flere bra bylines her.

1. Prispoliti-bildebyline i uniform.
Nei, hva skal man si? Vi overlater kommentaren til Høyres Torbjørn Røe Isaksen.

Også takk til @rtege, @strikecommando og utallige andre. Her var det også mange whistleblowers. Men det store spørsmålet gjenstår: Er journalistene i uniform når de er ute og sjekker priser?

2. En bylineklassiker til glede for nye lesere: 2011s Geitepatruljen.

https://twitter.com/1Tim_Peters/statuses/225967184185274369

3. Gifta seg i badekar-bildebyline.
Dagbladet har lært av den massive kritikken mot manglende dekning av bryllupet til daværende kulturredaktør Helge Duckert, og flesker til med skikkelig dekning av bryllupet mellom Dagbladet-journalist Eivind Sæther og popstjerne Maria Mena.

Saken byr riktignok på to skuffelser: For det første burde Dagbladet ha skrevet at «Eivind Sæther giftet seg med Maria Mena». For det andre er det journalistfaglig svakt at Dagbladets utskremte ikke får eneste kommentar fra Dagbladet-journalisten, men må la hele dekningen hvile på sitater fra Linn Skåber.

4. På jakt etter trøndersk gjestfrihet-bildebyline.
Der VG-journalister jakter på priser og geiter og Dagbladet-journalister gifter seg for å å fylle avisspaltene, jakter Adresseavisens journalister på den trønderske gjestfriheten. Ville du ha invitert denne duoen hjem?

5. Thelma & Louise & Louise-bildebyline – med video og Spotify-spilleliste.
JBB-redaksjonen må innrømme at vi ikke helt skjønner hva denne saken handler om, bortsett fra at det er nok et eksempel på Adressavisens journalister som begir seg ut på en farefull ferd til glede for sine lesere. De skal visst jakte på damer langs Highway Trøndelag, og ikke Brad Pitt.

Uansett, jævla bra byline, og vi håper det ikke turen endte som med forbildene Thelma og Louise. Takk til @mortenbertelsen

6. Journalisthelt-byline med video.
Anders Mehlum Hasle i Sandefjords Blad er sommerens journalisthelt. Da Martin Jølstadengen fant en slange på badet, måtte både Viking og Falken melde pass. Men så ringte Sandefjords Blad på for å skrive om saken, og da ble det vei i vellinga. Les og se saken her.

Legg også merke til den klartenkte fotografen som bare sekunder etter at slangen er fanget sier dette:

– Det var jo du som ble helten i dette dramaet. Hvordan føles det nå?

7. High five med død idrettsstjerne-bildebyline.
A-magasinets Ola Henmo skulle følge svømmer Alexander Dale Oen fram til Sommer-OL i London, men slik gikk det ulykkeligvis ikke. Men dødsfall er ikke noen hindring for at man kan bruke noe av arbeidet i en helt annen sak.

8. Bak enhver avslørt mann står en kvinnelig gravejournalist-bildebyline.
Østlendingens Randi Undseths gravejournalistikk fikk fylkesrådsleder Njål Føsker til å trekke seg, det er klart hun fortjener å være med på bildet – kombinert med hederlig omtale i bildeteksten. JBB-redaksjonen håper hun ikke skrev bildeteksten selv, noe som ville ha vært i overkant narsisstisk.

9. Dårlig festivaltips-bildebyline.
Aftenpostens Nordis Tennes har nok en overdreven tillit til sine lesere, og innbiller seg at de leser mer enn bare overskriften. Hvordan skal man ellers tolke dette bylinebildet der hun har kledd seg opp slik du ikke kan gå på festival. Det er sjelden lov å ta med seg paraply på festival, og dette står bare i denne bildeteksten.

Er det fotografen som har skylda? Ble det for kjedelig med bilde av Nordis i en regnfrakk? Hvor er sydvesten? Skjerpings til neste sommer! Takk til @Kjersti_n

10. Legenden Vær-Sjur
Sjur Vaage skriver om været i Avisa Sør-Trøndelag. Og han har denne bildebylinen!!! En soleklar kandidat til årets beste byline.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Jævla bra byline 55: Prispolitiet og andre heltemodige journalister”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..