Kategorier
Musikk reggae

Jamaica i boks

Det var en god uke for Jamaica: Først hanket Shelly-Ann Fraser-Pryce inn OL-gullmedaljen på kvinnenes 100-meter, deretter fulgte Usain Bolt opp med gull på sin 100-meter.

Dagen etter – mandag 6. august – feiret Jamaica sin 50-årsdag som selvstendig stat. Og så kom denne plata.


Den fem cd-plater sterke jubileumsboksen Freedom Sounds: A Celebration of Jamaican Music rommer en perlerad med glemte skatter, trendsettende produsenter og klassiske hits som satte Jamaica på det internasjonale popkartet: Fra Desmond Dekkers «007 (Shanty Town)» og Jimmy Cliffs «The Harder They Come» via 70-tallets rastafarianere som Burning Spear, Culture og Dennis Brown til dancehallslagere som Beenie Mans «Slam» og Chaka Demus & Pliers’ «Murder She Wrote».

Men i likhet med det offisielle Jamaicas 50-årsfeiring, det virker som man er litt pinlig berørt over de siste 20 årene med jamaicansk musikk, for dette er ikke utgivelsen du går til for å få vite hva som skjer på Jamaica akkurat nå. Da må du fylle på med samleplatene Reggae Gold 2012 (VP Records) og Ragga! Ragga! Ragga! 2012 (Greensleeves).

Flere reggae-samleplater her.

La oss heller ikke glemme Tarrus Riley, som tidligere i august leverte den beste konserten du gikk glipp av i august. Hør fem låter her.

Og sjekk for all del ut Rebirth, det nye albumet til 64-åringen Jimmy Cliff, produsert av selveste Tim Armstrong fra Rancid. Cliff holder så definitivt koken.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..