Kategorier
Hiphop Intervjuer Musikk

Da Equicez var negative kids

Torsdag 30. august gjør Equicez sin comeback-konsert på Blå. Her er mitt første intervju med gutta, i anledning debutsingelen Negative kids i 2002. Det er ti år siden! Mer Equicez her.

[Edit: Dette var tidenes andre Equicez-intervju. Det første sto på trykk i Østlandets Blad, da gutta fortsatt øvde på Lavesi fritidsklubb på Vevelstad.]

Hiphopduoen Equicez platedebuterer med et kraftig oppgjør med eget dopmisbruk. – Det er en advarsel til meg selv og andre i samme situasjon, sier rapperen Cast.

«Ta deg sammen,» spytter Cast (22) sint på slutten av sitt vers på singlen «Negative kids». Da har han allerede fortalt på brutalt ærlig vis hvordan han begynte med sprit og hasj tidlig i tenårene, og gikk videre til piller, amfetamin, ecstasy og LSD. Det er som om den voksne Cast har reist med tidsmaskin og fillerister sitt yngre jeg.

– Du kan ikke si til en kid at han ikke bør ta narkotika, så jeg sier «ta det med ro, ikke gå for langt».

– Gikk du for langt?

– Ja, jeg gjorde det. Jeg følte at det var fare på ferde helt siden jeg var 16 år, men jeg dreit i faresignalene og brukte bare mer dop for å bli kvitt plagene. Jeg sleit med å skrive tekster og sluttet med rapping. Hadde jeg virkelig hatt en tidsmaskin ville jeg aldri begynt med narkotika.

Kjedsomhet
I videoen til «Negative kids» har Equicez med to av Casts gamle kamerater – som nå er sprøytenarkomane.

– Hadde jeg ikke fått hjelp av kamerater kunne det like gjerne ha vært meg som gikk på heroin nå. Det er vanskelig å si hvorfor en begynner med dop, men for meg var det en kombinasjon av nysgjerrighet og kjedsomhet.

Eller som han sier det i låta: «Så jeg forstår / Hvorfor kidsa henger på torget / Ingenting skjer / Og rusen dreper alle sorger.»

Det kontroversielle innholdet i «Negative kids» skygger lett for det faktum at Cast og makker F’EM one er noen av de råeste ordsmedene Hiphop-Norge har hørt på en stund. Og på debuten tar de også et oppgjør med imagen de allerede har fått som virkelighetsfjerne wannabe-gangstere.

– Folk sier vi er så negative, at vi bare snakker om dop og leker tøffe. Men «Negative kids» handler om hvordan vi var, og at vi prøver å bedre oss. Når vi gjør konserter har vi det kult på scenen og prøver å skape stemning, forklarer F’EM one (22).

Bakholdsangrep
Men Equicez er allikevel ikke mors aller beste barn. En planlagt opptreden i Oslo kretsfengsel ble avlyst på grunn av duoens rulleblad, og at de røyker hasj er de heller ikke redde for å innrømme.

– Vi drikker øl og røyker joints, men vi er ikke avhengige. Da er det noe annet med alle antidopsfolka i hiphopmiljøet. Det er de som alltid ligger døddrukne igjen på gulvet etter jams, hevder F’EM one.

«Negative kids» ble skrevet i 1999, og for tiden er Equicez opptatt med å sette sammen sitt debutalbum – som skal ut i november. Men i mellomtiden har F’EM one fått noe nytt å tenke på: Et brutalt musikalsk bakholdsangrep fra rapperen Andyboy på Tommy Tees ferske miks-cd H.E.A.T.

– Jeg ser på det som nothing, så jeg svarer nothing på nothing, sier han.

Men helt uberørt av beskyldninger om å stjele rim fra Chino XL og tekstlinjer som «Du er søt, du er bløt når du skreller overflata / Får bare baller hvis du selger deg på gata» er han ikke.

– Det er slikt en må regne med. Alle har sin mening, og det må de få lov til å ha. Men det er få som vet hva det betyr å være mc i Norge, de har verken rytme, flyt, stemme, sjel, karisma eller flyt til det.

F’EM one er vant til å svare på drittslenging på scenen. Han har vunnet «fristil-NM» to år på rad, og gadd ikke stille opp i år på grunn av svak konkurranse.

– En person som ender opp i kamp med meg på scenen, han er i problemer. Skal han slå meg, skal han være rå.

– Og hvis han utfordrer til kamp på plate?

– Han er i verre problemer, det vil han ikke. Og i alle fall ikke en kar som ikke kan rappe.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Da Equicez var negative kids”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..