Kategorier
Sakprosa

Ja, vi fisker

Kan du dine fisker? Ny bok viser vei.

I sommer fanget Mirian Martinez-Estrada en 8,5 centimeter lang fisk med taggete skall og utstående tenner, som hun døpte «Monsteret fra Nesodden». Ved hjelp av Aften og Havforskningsinstituttet fant hun til slutt ut at det var snakk om kaldtvannsfisken tiskjegg, som til vanlig holder til lengst nord i Norge.

Alle som har fisket, kjenner følelsen. Du får en rugg eller snodig skapning på kroken, og ingen rundt deg har den minste anelse om hva slags fiske dette er. Kan du skille en knurr fra en sørlig ålebrosme, en dobbeltsuger fra en tangkutling?

Nå kommer biologene Kees Oscar Ekeli og Audun Hjertager alle hobbyfiskere og fiskeelskere til unnsetning med boken Norges fisker: Saltvanns- og ferskvannsarter. Dette er en blanding av håndbok og leksikon, med svar på praktisk spørsmål som «kan du spise den?» og «hvor stor kan den bli?» om over 250 forskjellige fiskearter, krydret med underholdende fakta som at svarthåen er Norges minste hai og at slimet på skinnet til suter tidligere ble brukt til å dempe feber.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..