Kategorier
Musikk

Comeback for Pink

Fredag 14. september ga Pink ut sitt sjette studioalbum The Truth About Love. Her er en liten 2002-sak om kvinnelige artister jeg skrev i etterdønningene av det store gjennombruddet Missundaztood, en plate som for øvrig fikk terningkast to i Dagsavisen.

Hitlistene kryr av kvinnelige artister. – Madonna har æren, tror popkjenner Tor Milde.

Hører du på radioen om dagen? Sjansen er stor for at det er en jente som står bak den låten du ikke får ristet ut av hodet: Radiolisten hit40 er dominert av jenter: Gwen Stefani i No Doubt, den 15 år gamle oslojenta Maria Mena, Anastacia, Sophie Ellis-Bextor og Pink.

VG-listen er nesten like rosa. Her kjemper Shakira, Pink, Gwen Stefani, Anastacia, Britney Spears og Linda Caroline Sundblad i svenske Lambretta om topplassene.

– På 60- og 70-tallet var det enklere. Da likte menn kvinner som sang, mens kvinnene likte menn som sang. Da var det navn som Dusty Springfield, Petula Clark, Brenda Lee og Sandie Shaw som dominerte, mimrer musikkjournalist Tor Milde.

Men i kjølvannet av musikkvideoens inntog på 80-tallet ble det vanligere for plateselskapene å skrive kontrakt med kvinnelige soloartister – og ikke bare rockegrupper med morske menn i rekkene.

– Musikkvideoene førte til en økt fokusering på sex, og Madonna viste utvilsomt vei. I dag ser vi at de aller fleste artistene spiller på utseendet, og det er flere lag med kunstnerisk sminke, i overført betydning. Dagens artister er mer kortvarige produkter å regne, og musikkvideoene er deres viktige marked for å vise seg frem, mener Milde.

Han er selv stor Madonna-fan, men synes ikke han ser noen potensielle arvinger på hitlistene.

– Kylie Minogue er blitt for gammel, mens Britney Spears allerede har utspilt sin rolle, tror Milde.

– Hva med de norske jentene?

– Norske plateselskap tenker tradisjonelt mer langsiktig og traust. Det er mer snakk om å bygge opp artister gjennom fire-fem album enn å dyrke frem slagere. Men i det aller siste har vi fått hits fra unge jenter som Hanah og Maria Mena, så kanskje det er en endring på gang også her? spekulerer Milde.

Fem på gata: Hvis Madonna er popdronning, hvem er hennes tronarving?
Nina Høydalen (18)
Skoleelev, Skien
– Det er ikke så mange jeg har tro på nå. Jeg er ikke fan av Britney Spears eller Christina Aguilera. La meg si det sånn, Alicia Keys, hun er rå! Shakira er også veldig bra. Det er morsomt at hun tar den latinske verden over i den vestlige, men særpreget er blitt litt borte. Men det er latino som er hot nå, det er gøy. Jennifer Lopez er jo en som er på vei opp!

Cathrine Golf (18)
Skoleelev, Ullern
– Jeg er veldig glad i rap, så jeg vil si Eve eller Missy Elliot. Jeg synes musikken deres er veldig original, og det er gøy både å danse og lytte til den. Akkurat som Madonna, har de også rolige sanger. Britney Spears er så ensidig, folk liker henne bare fordi de blir hjernevasket av all radiospillinga.

Eda Syvertsen (18)
Skoleelev, Røa
– Jeg tror det er Britney Spears, jeg liker henne ikke, men det gjør alle andre. Hun fenger, alle kan danse til henne og alle vet hvem hun er. Akkurat som Madonna. Britney er anerkjent, og begynte da hun var så ung. Dessuten har hun hatt så mange hits. Christina Aguilera er bare en wannabe, hun kom etter Britney, så for henne er løpet kjørt. Ellers kan jo Pink nevnes, hun har begynt å komme seg.

Anita Tokerud (21)
Hjelpepleier, Årvoll
– Anastacia, hun er rå! Utseendet, stemmen, klessmaken og ikke minst musikken. At hun slår Madonna, er kanskje å sette målet litt høyt, men kanskje? Britney og de andre blonde damene som vrikker seg på scenen kommer i det lange løp til å falle bort.

Anette Born (19)
Lærerassistent, Korsvoll
– Jeg vet ikke helt, jeg har ingen favoritt. Synes det er for mange latterlige damer i den kategorien. Ingen av dem som finnes i dag, kommer til å nå så langt som Madonna. De fungerer på byen, men det er det.

Opprinnelig publisert i Aftenposten i 2002.

2 svar på “Comeback for Pink”

[…] Taryn Manning har hittil gjort seg mest bemerket som skuespiller i Ally McBeal, Crossroads og 8 Mile – der hun spilte eksen til Eminem. Men hun og broren Kellin vil også være popstjerner, og som Boomkat gjør søsknene et radiovennlig forsøk et sted mellom hippop, triphopband som Moloko og Morcheeba og selvsikker pop à la Pink. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..