I går la jeg ut mine anmeldelser av de viktige 2Pac-platene All Eyez On Me og The Don Killuminati: The 7 Day Theory. I dag er turen kommet til de mindre viktige, men jeg er villig til å diskutere om jeg var for streng med Better Dayz og for snill med Tupac Resurrection.
Ikke glem dagens gjesteforelesning om «Tupac og Norge» kl. 1015 i Sophus Bugges hus på Blindern,
1. VG-saken «Tupac sjokkerer etter sin død» fra 1996.
Rapperen Tupac Shakur fortsetter å sjokkere selv etter sin død. På sin ferske plate fremstilles rapperen naglet til et kors. Plata inneholder dessuten grove fornærmelser overfor andre, navngitte rappere. 2Pac ville ha siste ord og fikk det . . .
Shakurs plate kommer ut en knapp måned etter at han brutalt ble skutt ned og drept i Las Vegas. Den kommer et halvt år etter hans forrige plate, All Eyez On Me. Denne gangen opererer Shakur under aliaset Makaveli, som også var tittelen på hans eget, nystartede plateselskap
Shakur var tidligere involvert i en bitter krangel med andre rappere, og med plata The Don Killuminati: The 7 Day Theory fortsetter han angrepene på andre rappere.
Plata starter med å fortelle at flere rappere planlegger å ta livet av Tupac og ansatte i plateselskapet Death Row. Lederen for Death Row, Marion «Suge» Knight, ble såret da Shakur ble skutt ned. Rappere som Nas, Mobb Deep og The Notorious B. I. G. blir sagt å stå bak planene, under svært gjenkjennelige aliaser.
Shakur hadde en lengre feide med B. I. G. , og Shakur har ved flere anledninger hevdet at han stjal B. I. G.s kone. På sin nye plate gjentar han dette og flere andre sterke fornærmelser. Man kan trygt si at Tupac med dette har fått inn siste ord.
2. Dagsavisen-anmeldelse av Better Dayz.
2Pac
Better Dayz
Amaru/Interscope/Universal 2002
3/6
Det viktigste først: Har du ingen 2Pac-album fra før av, er dette bare tøys. Kjøp Me Against The World eller All Eyez On Me isteden. Men samtidig er det umulig ikke å la seg imponere over den jevne kvaliteten på strømmen av posthume 2Pac-utgivelser.
Med Better Dayz har 2Pac gitt ut flere album fra graven enn han gjorde i live, og denne doble cd-plata består i hovedsak av hittil uhørte låter fra rapperens Makaveli-periode og arbeid med gruppa Outlawz, samt enkelte remikser og spor fra obskure samleplater. Det meste er med andre ord ikke utgitt tidligere, og kvaliteten er fortsatt såpass høy at det ikke stinker gravrøving.
Men samtidig er det tross alt en grunn til at dette ikke ble gitt ut mens 2Pac var i live, og det meste er ganske så tradisjonell melodisk gangstarap som minner oss både om mannens svakheter og styrker. «Mama’s Just A Little Girl» er en ypperlig oppfølger til klassikeren «Brenda’s Got A Baby», men denne og andre blinkskudd kan ikke forhindre at Better Dayz bare er en plate for fansen som har alt fra før. Men for disse er Better Dayz en plate som trygt kan settes ved siden av R U Still Down? og Until the End of Time i samlingen.
3: Bergens Tidende-anmeldelse av Nu-Mixx Klazzics.
2Pac
Nu-Mixx Klazzics
Death Row Records/Koch/Playground 2003
1/6
Unngå for enhver pris Tupac Shakur ga ut fire soloalbum før han ble drept høsten 1996, men diskografien vokser bare videre. Fjorårets doble Better Dayz var en overraskende bra samling uutgitt materiale, men her kommer de kastrerte restene av Death Row Records med den verste og mest spekulative 2Pac-samleren noensinne.
Nu-Mixx Klazzics solgte 66.000 på én uke i USA, men selv ikke den mest iherdige 2Pac-komplettist bør skaffe seg denne svindelen. Suge Knight og hans fullstendig inkompetente husband, Tha Row Hitters, har voldtatt vokalsporene fra 2Pacs All Eyez On Me– og Makaveli-album med slappe beats, bisarr jazzfunk og sjanseløse gjesterappere. Det er fullstendig smakløst, håpløst og verdiløst, og idet du tror bunnen er nådd får vi sannelig også en «remiks» av den intense Notorious B.I.G.-hetsen «Hit Em Up».
Suge Knight teller dollar, Biggie og 2Pac roterer i graven, og selv den mest skamløse gravrøver skjemmes over prosjektet.
4. Aftenposten Aften-anmeldelse av Tupac Resurrection.
2Pac
Tupac Resurrection: Music From and Inspired by the Motion Picture
Amaru Entertainment/Interscope/Universal 2003
5/6
Flere godbiter fra det utømmelige 2Pac-arkivet.
Syv år er gått siden Tupac Shakur ble drept, men legenden bare vokser. Noen uker etter den skammelige Nu-Mixx Klazzics kommer musikken til dokumentarfilmen Tupac Resurrection og – stopp pressen – den er bra!
”2Pac go ahead and rock to this”, sier Shock-G i Digital Underground på ”Same Song” fra 1991 – da ingen ante hvordan 2Pac skulle sette hip hop på hodet noen år senere. Platen sveiper tilbake til en demo der 2Pac høres ut som en blanding av Paris og Rakim via Ice Cube– og Bomb Squad-inspirerte ”Holler If Ya Hear Me” til han fant sin egen stemme og definerte dagens gangstarapper.
Passende nok er Eminem og 50 Cent hentet inn for å oppdatere noen gamle spor, selv om produsent-Eminem slipper for mye til. Komplettister har halve platen fra før, for andre er dette en fin kompanjong til Greatest Hits.
6: Aftenposten Aften-anmeldelse av Loyal to the Game.
2Pac
Loyal to the Game
Interscope/Universal 2004
2/6
På tide å la 2Pac hvile i fred? Hold i det minste Eminem unna gravkammeret.
Tupac Shakur ble drept i 1996, men hans ikoniske status vil ingen ende ta. Ifølge moren Afeni Shakur er dette det niende 2Pac-albumet etter hans død (han ga ut fire soloplater mens han var i live), men det er minst snakk om nummer 12.
Dette albumet tar opp tråden etter fjorårets Tupac Ressurection, som var en miks av klassikere fra arkivet og tre nye låter produsert av Eminem. Nå har Eminem produsert en hel plate, og det var ingen god idé. Han tvinger et knippe uhørte 2Pac-vers fra tidlig 90-tall inn i sin egen musikalske visjon, men hans dystre minimalisme går dårlig overens med 2Pacs rim – og helheten blir statisk og repeterende.
Inntrykket bare forsterkes når Scott Storch, Red Spyda, Raphael Saadiq og DJ Quik slipper til på fire «remikser» til slutt. Hadde en slik funky variasjon vært gjennomført, kunne vi fått et ok album. Nå er det blitt en flause for både stakkars 2Pac og Eminem.
Bonus: Ny Tid-notisen «Død, men rik» fra 2006.
Tupac «2Pac» Amaru Shakur (bildet) ble drept i 1996, men er fortsatt en av verdens mest suksessfulle plateartister. Han ga ut fire album mens han var i live, og nå melder plateselskapet Interscope at rapperen totalt har solgt over 40 millioner album. Mora Afeni Shakur og andre venner og uvenner holder liv i karrieren med en stri strøm posthume album, og nå i november slippes albumet Pac’s Life – med gjester som Ludacris, Snoop Dogg og Chamillionaire. 2Pac tjente for eksempel 84 millioner kroner i 2002, noe som plasserer ham i samme økonomiske superklasse som avdøde storheter som Elvis Presley, John Lennon og Bob Marley.
5 svar på “Mine 2Pac-anmeldelser, del 2”
[…] om 2Pac her, her, her og […]
[…] foretrakk lenge 2Pac framfor Biggie og Nas framfor Jay Z, det var vel først med The Blueprint jeg måtte oppgi all […]
[…] mellomtiden: Her er mine svar på Dagbladets spørsmål til denne 2Pac-saken. Mer om 2Pac her, her, her, her,her og […]
[…] er kortversjonen. Mer om 2Pac her, her, her, her,her og […]
[…] om 2Pac her, her, her, her, her,her og […]