Kategorier
Musikk

Neil Youngs glemte mesterverk

Neil Young er her igjen, først med selvbiografien Waging Heavy Peace og og senere i oktober med 2012s andre album, Psychedelic Pill. I dag kan du lese intervju med gubben i DN Lørdag, og selv om jeg har vært fan lenge selv, er dette de to eneste Young-anmeldelsene jeg har skrevet.

Neil Young
Live at Massey Hall
Reprise/Warner 2007
6/6

Gnistrende 1971-konsert endelig på plate.

Se for deg en konsert der stjernen etter tre låter forteller at han vil konsentrere seg om nye låter. Sjansen er stor for misnøye blant publikum, men denne platen er pensum for alle som syter når de serveres nye låter på konsert.

Vi er i Toronto i 1971, der den nyutsprungne solostjernen Neil Young vender hjem til Canada etter USA-suksess med Buffalo Springfield, Crosby, Stills og Nash og Crazy Horse. Han kommer på scenen mutters alene, og sier: ”I’ve written so many new songs that I can’t think of anything else to do with them other than sing them.”

Dette er ett år før Harvest, og publikum får lavmælte og intense versjoner av kommende klassikere som «A Man Needs a Maid», «Heart of Gold» og ”The Needle and the Damage Done”. I dag sier Young at dette er platen som burde blitt utgitt mellom After the Gold Rush og Harvest, og det er bare å samtykke. Men pass på at du skaffer deg utgaven med bonus-dvd.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Neil Young
Living With War
Warner 2006

«Let’s impeach the president for lying, misleading our country into war,» snerrer Neil Young på dette frontalangrepet på George W. Bush og hans krig i Irak. Young gjorde allerede på Greendale det klinkende klart hvor liten tiltro han hadde til USAs president, og på disse ti Crazy Horse-aktige rockere tar han det helt ut. Young beskriver selv dette som en metalversjon av protestsangene til Bob Dylan og Phil Ochs, spilt inn i løpet av tre dager og gitt ut på rekordtid.

Opprinnelig publisert i Ny Tid.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

15 svar på “Neil Youngs glemte mesterverk”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..