Kategorier
Intervjuer Musikk

Sondre mot værgudene

Jeg burde selvsagt ha lagt ut dette da Sondre Lerche spilte på Øyafestivalen i august, men skitt au. Torsdag 25. oktober spiller Lerche på Rockefeller, og her er intervjuet jeg gjorde umiddelbart etter at han nesten ble feid på sjøen av tidenes haglskur på Øya i 2001. Men det var jeg som var våtest!

Les mitt første intervju med Lerche her.

Øyafestivalen nær skylt på sjøen i haglskur

Musikken var det eneste som smakte av sol og sommer da Øyafestivalen ble lagt i kne av værgudene i går. Sondre Lerche ble jagd av scenen av en gedigen haglskur.

– Dokker e’ grådig tøffe, sa Sondre Lerche til publikum som samlet seg under paraplyer og regnfrakker da elementene viste seg fra en svært ublid side under Øyafestivalens første dag i går.

Festivalen startet illevarslende, for nøyaktig samtidig som åpningsbandet The Beat Tornados slo an første gitarakkord brøt det ut en kraftig regnskur. Men det skulle bare preludiet.

Tordenbrak
For da årets pophåp Sondre Lerche (18) gikk på scenen ble alt uendelig mye verre. «Don’t Be Shallow» sang Sondre og fikk et kraftig tordenbrak som svar. «Don’t Look Down» sang han videre, og ble regelrett jagd av scenen av en brutal skur av hagl i ertestørrelse.

Haglskuren var så hissig at den tok to runder over festivalområdet i Middelalderparken i Gamlebyen, og en tid så som hele festivalen – artister, publikum og salgsboder skulle bli skylt ned i vannspeilet.

– Folk kommer i alle fall til å huske konserten, om enn ikke på grunn av musikken min. Jeg ble imponert over alle som ble sittende å trosse været, men når det begynte å lyne og hagle inn på scenen var det ikke forsvarlig å fortsette lenger. Det var så ille at jeg en stund trodde det skulle begynne å regne frosker – som i Bibelen, ler Lerche.

Forundra
Bergenseren måtte av scenen og rundt halvparten av de 1800 som hadde løst billett rømte området. Men etter at haglskuren hadde rast fra seg, kunne Lerche igjen gå på scenen – og framføre låter som «You Know So Well» og «No-One’s Gonna Come».

– Jeg blir ikke skuffa over at slikt skjer, snarere forundra. Regner det, så regner det, smiler Lerche, eller som han formulerte det overfor publikum:

– Det er når du har overlevd regn og storm at du lærer deg å bli glad i grått, vanlig og alminnelig drittvær.

Slik taler en ekte bergenser. Sondre er for tiden mest opptatt av debutalbumet Faces Down, som utgis 3. september.

– Jeg har hørt mye på plata i sommer. Det var lenge siden sist, og jeg var glad for at det fortsatt plasserer seg veldig godt innen det som opptar meg. Det er klassisk popmusikk – rik på harmonier og med flotte arrangementer. Jeg er i alle fall fornøyd.

Pop med motstand
Lerches musikalske forbilder er mange og varierte: High Llamas, Beach Boys, Burt Bacharach, Cole Porter, Steely Dan og David Bowie. Han ønsker å lage popmusikk, men pop som ikke er hundre prosent umiddelbar, men gir litt motstand til lytteren.

– Jeg liker pop med motstand, det gir mer tilbake til lyttere som gir musikken litt tid. Det lages alt for mye dårlig pop i dag; musikk som bare går for de enkleste løsningene.

Faces Down var ferdig innspilt for lenge siden, men plateselskapet valgte med å vente med å utgi albumet til Sondre var ferdig med videregående. Men Sondre har ikke drevet dank i ventetida – han har bygget opp et hjemmestudio og har allerede skrevet nok sanger til album nummer tre.

– Andreplata er allerede innspilt, og jeg håper at det kan bli gitt ut til vinteren. Jeg satser på at det kan bli en utgivelse uten for mye oppstyr, til glede for de som er interessert i det jeg driver med. Kanskje litt på samme måte som Becks Mutations.

I september skal Sondre på norgesturné i regi av Rikskonsertene. Som musikalsk følgesvenn får han dj-duoen Floora. Betyr dette at Sondre går i retning klubbmusikken framover.

– Jeg synes det er spennende, og liker grupper som Xploding Plastix – men jeg holder meg nok til gitaren enn så lenge. Men hvis noen har lyst til å remikse meg er det bare å ta kontakt.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..