Kategorier
metal Musikk

Katatonia: Dystre svensker

Søndag 4. november spiller Katatonia, et av svenskenes seigeste og mest særpregede metalband, på John Dee. Her er mine anmeldelser av Viva Emptiness og The Great Cold Distance.

Katatonia
Viva Emptiness
Peaceville Records/Tuba 2003
5/6

Svenske Katatonia startet opp et sted mellom death og doom metal tidlig på 90-tallet, men ikke la det skremme deg vekk. For bandets sjette album er et imponerende stykke dyster tungrock, der Katatonia på imponerende vis klarer å balansere sine metalrøtter med innflytelse goth, dyster 80-tallspop à la The Cure, alternativ rock og nyere metalband som Tool og Deftones.

”I have no name, my face a blur”, synger frontmann Jonas Renkse, men det er han som holder laget samlet med en uttrykksfull, desperat og – i metalkretser – uvanlig melodiøs sangstemme. Dysterheten ligger hele tiden i bunn, mens både Renkse og bandet mestrer spissrotgangen mellom det aggressive, støyende, melankolske og ettertenksomme.

Viva Emptiness er en flott moderne tungrockplate, like mystisk, mørk og gråtonet som om den var regissert av den tyske ekspresjonisten Fritz Lang (M, Dr. Mabuses testamente).

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

Katatonia
The Great Cold Distance
Peaceville/Tuba 2006

Metalvokalister er en egen rase, men iblant får vi sangere som styrer unna sjangerens machoklisjeer og overdrivelser til fordel for en streitere rockevokal: Maynard James Keenan i Tool, Chino Moreno i Deftones og Jonas Renkse i svenske Katatonia.

Årets album er nærmest en blåkopi av 2003s Viva Emptiness, men hva gjør vel det når det var et høydepunkt innen dramatisk og storslått melankoli-metal med gothkrydder?

Opprinnelig publisert i Ny Tid.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..