Kategorier
Sakprosa Tegneserier

Onkel Skrue og Oljefondet på Blindern

I kveld er jeg invitert av ChangeMaker til å snakke om likhetene mellom onkel Skrue og finansministeren, Pengebingen og Oljefondet, på bokbad på Uglebo på Blindern kl 1930. Alt dette kan du lese mye om i Donald-landet, men her benytter jeg anledningen til å legge ut en anmeldelse i anledning Skrue McDucks 50-årsjubileum.

Svein Erik Søland (red.)
Donald Duck & Co nr. 26
Egmont Serieforlaget 1997

Onkel Skrues 50-årsjubileum som seriefiguer viser fremfor alt at den gamle traveren på seriemarkedet, Donald, fortsatt holder mål. Faktisk er Donald-heftet i dag langt bedre enn for noen år tilbake.

Den gamle grinebiteren og gjerrigknarken Skrue McDuck fyller 50 år som seriefigur denne uken, og feires tre uker til ende i seriebladet Donald Duck & Co. Innflytelsen Skrue har hatt i den vestlige verden er udiskutabel, den gnitne anden er blitt et symbol på kapitalismen og alle pengepugere verden over.

Denne uken feires gnieren i Donald, men fremfor alt er Skrue et tegn på Carl Barks’ innflytelse som historieforteller.

1940- og 50-tallet var serieheftenes gullalder i USA, og Disney satset for fullt på hefteutgaver av sine populære filmhelter. Carl Barks kom fra tegnefilmen, men skulle med årene forme noen av de fineste historiene og figurene gjennom tegneseriens historie. I 1947 skapte Barks Skrue McDuck, tydelig inspirert av Charles Dickens Ebenezer Scrooge i Et juleeventyr.

Skrue spilte opprinnelig en gammel og gretten figur som skulle låne ut en hytte til Donald og guttene. Men Barks fant fort ut at Skrue var en for god figur til å plassere i glemmeboken, og han fikk også mot til å skape flere figurer. Petter Smart, B-gjengen, Magica fra Tryll og Gulbrand Gråstein er bare noen av fjesene Barks førte inn i Disney-universet.

Denne ukes Donald rommer bare én kort Barks-historie på fire sider, men desto mer plass blir viet to av Barks’ interessante arvtakere. Don Rosa har fått voldsom oppmerksomhet i Skandinavia for sine serier, og bidrar her med en hele 28 sider lang sak hvor Skrues erkefiender forener krefter til et angrep på pengebingen.

Rosa skal ha mye ære for sin trofasthet mot Barks’ univers, og spesielt hans tidligste serier var morsomme og poengterte. Men i det siste har Rosas virksomhet begynt å irritere meg. Han har gode ideer, og også denne serien starter bra, men historiene sklir ut i overfortalt og overdramatisk nonsens.

Rosa har i det siste konsentrert seg om Skrue, og gjort ham om til en amerikansk superhelt. Med unntak av figurene, minner Rosas lange historier og ville innfall mer om amerikanske superheltserier enn Barks’ klassiske eventyr. Jeg synes ikke dette fungerer i det hele tatt. Dessuten har Rosa en irriterende vane til å stappe flest mulig av Barks’ figurer inn i en serie slik at de nøytraliserer hverandre. Her er Gulbrand Gråstein, B-gjengen, Petter Smart, Magica fra Tryll, bestefar B-gjeng, Dolly, Anton, Bestemor, Donald og guttene og til og med Raptus von Rupp med. Noen bør fortelle Rosa at mest mulig ikke alltid er best mulig.

Ur-barksisme
Da har jeg mer sansen for canadiske William Van Horn, som er ansvarlig for heftets første historie. Mens Rosa henter mye fra Barks sene eventyrperiode, henter Van Horn inspirasjon fra «ur-barksismen». Tegnestilen er rundere og mer flytende, humoren er mer slapstick- og tegnefilmpreget, og historiene enklere. «Luftens helter» er en fin historie om en modellflykonkurranse fylt med artige vitser, kjekling mellom Donald og guttene og en arg skurkefigur.

Som helhet er dette Donald-bladet en fin pakke for enhver Disney-entusiast, og neste tirsdag er det duket for mesteren selv: Carl Barks. Skrues lange eventyr i Urolistan er såpass spekket med politiske elementer at den aldri tidligere har vært utgitt på norsk. Vi gleder oss!

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Onkel Skrue og Oljefondet på Blindern”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..