Kategorier
Musikk

Xinlisupreme: Fabelaktig støy

Japanske Xinlisupreme har nettopp gitt ut albumet 4 Bombs, hvilket gir meg anledning til å minne om deres herlig støyende 2002-debut Tomorrow Never Comes. Psychocandy møter Loveless.

Xinlisupreme
Tomorrow Never Comes
FatCat/VME 2002
5/6

Japanerne klarer å gripe fatt i vestlige kulturuttrykk og forbedre, forandre og finslipe det slik at noe helt spesielt oppstår. Fra fotball-VM til støyende pop, der Xinlisupreme representerer det siste.

De mest umiddelbare assosiasjonene går til mesterstykker som Psychocandy av The Jesus and Mary Chain og Loveless av My Bloody Valentine – med en lignende kombinasjon av søte melodier, spinkle trommer, voldsom feedback og himmelsk støy. Resultatet er i alle fall den samme deilige opplevelsen av sjokk og undring over at noe så stygt og støyende ender med å låte så vakkert.

Det utrolige er at bare to personer står bak lurvelevenet, samtidig som Yasumi Okanao og Takayuki Shouji har et bredt register å spille på. Deres debutalbum rommer spor av alt fra Aphex Twin-aktig elektronika via den dvelende melankolien og mystikken til Slint til den dvelende melodiske støyen til Mogwai. Det hele har nærmest utenomjordiske trekk, som forstyrrede signaler fra en musikkverden som både er gjenkjennbar og mystisk uvirkelig.

Tomorrow Never Comes er en intens og enestående oppvisning i balansegangen mellom det heslige og det vakre – som får det til å gå deilige kalde isninger nedover ryggen mens blodet fosser ut av ørene.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..