Kategorier
Intervjuer Musikk

Kurt Nilsens mange ansikter

Blir 2013 Kurt Nilsens år – igjen? Han skal være deltager i Hver gang vi møtes og dommer i Idol, og mandag 7. januar gir han ut albumet Inni en god periode. Her er mitt 2004-intervju med karen.

https://i0.wp.com/www.kurtnilsenmusic.com/dynamic_image/36/610x407/Kurt_Nilsen_1.jpeg

Vi kjenner Idol-Kurt og rockeren Kurt i bandet Fenrik Lane. Nå er tiden inne for å møte Kurt 3.

Kurt 3. Vi kan kalle ham Ettertanke-Kurt, Melankoli-Kurt eller ganske enkelt Høst-Kurt.

Se på bildet av Kurt Nilsen . Det er tatt under en minikonsert i VG-huset torsdag, men han kan jo ikke smile så bredt når hans nye album er spekket med dystre, ettertenksomme viser?

– Hehe, jeg er som regel en smilende kar. Jeg går i alle fall ikke rundt og tenker «nå må jeg se seriøs ut». Er jeg i godt humør, viser jeg det.

Den ekte Kurt
Kurt Nilsen har vunnet Idol, solgt hundretusener av plater, spilt for jublende folkemengder Europa rundt og blitt World Idol. Hvorfor en så trist plate etter slik jubelsuksess?

– Det er gjort med vilje. Jeg har opplevd det ene oppsvinget etter det andre, men alle kjenner til oppturene mine. De vet ikke hvem Kurten egentlig er. Han som sitter alene på et rom og skal takle alt dette. Sangene er nærmere den melankolske fyren jeg egentlig er. Jeg kommer jo fra Bergen, der det regner 250 dager i året. Du blir jo ikke så glad av det, sier Kurt – og ler hjertelig.

Debutalbumet I ble skrevet på ti dager med hjelp av et fotballag medhjelpere. På A Part of Me har Kurt skrevet alle sangene selv i løpet av ett års arbeid.

– Jeg er fortsatt stolt av I, men det var en annen greie. Nå har jeg hatt tid til å drite meg ut, feile og innse at flere av låtene ikke var gode nok. Til sammen skrev jeg rundt 60 låter.

Under en sniklytting av albumet noterte undertegnede «litt roots, litt Springsteen og litt melankolsk britisk pop» som førsteinntrykk. Kurt kjenner seg delvis igjen.

– Roots og country treffer meg rett i hjertet. Jeg vil ikke kopiere noen, men du blir preget når moren din har 3000 countryplater hjemme. Jeg har også et bra forhold til Bruce Springsteen, og ser spesielt opp til musikkgleden han formidler under konserter.

Etter åtte år med rockebandet Fenrik Lane og halvannet år med Idol-sirkus føltes det naturlig for Kurt å skifte musikalsk beite, men rockeren i ham er langt fra død.

Debutalbumet til Fenrik Lane skal ut, og i sin nye cd takker han da også de andre medlemmene for deres tålmodighet. Det er ikke så lett å drive rockeband når vokalisten løper rundt som World Idol.

– Fenrik Lane er gutterock, og skal være rocka og tøft med begge fingrene i været. Men det er viktig å ikke blande kortene mellom bandet og solokarrieren, for når tiden er inne vil jeg satse 110 prosent på Fenrik. Vi trenger bare et godt plateselskap i ryggen og vente til tiden er moden.

Fakta – Kurt Nilsen (anno 2004)
* 26 år gammel sanger og låtskriver fra Åsane i Bergen.
* Har i åtte år vært vokalist i bandet Fenrik Lane (tidligere Breed), som har gitt ut Come Down Here EP (2002). Ligger for tiden på is, men er ikke oppløst.
* Ble norgesberømt da han vant den første Idol-runden i 2003.
* Ble verdensberømt da han vant World Idol-konkurransen foran den amerikanske favoritten Kelly Clarkson i januar i år.
* Debutalbumet I (2003) har solgt 180 000 på verdensbasis.
A Part of Me slippes i første omgang i Norge, Tyskland, Polen, Belgia, Nederland, Sveits og Østerrike.

Opprinnelig publisert i Aftenposten.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “Kurt Nilsens mange ansikter”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..