Kategorier
Intervjuer Musikk

Lene Marlins turnédebut

I anledning Hver gang vi møtes: Mitt 2004-intervju med Lene Marlin (og Morten Abel og Bertine Zetlitz. I går: Morten Abel. Forrige uke: Kurt Nilsen.

Lene Marlin hadde bare et krav når Morten Abel og Bertine Zetlitz ville ha henne med på turné: Å spille i hjembyen Tromsø.

– Det har vært meningen at turnédebuten skulle skje på et tidspunkt, men jeg hadde ikke planlagt denne størrelsen eller dette formatet. Jeg så for meg at det skulle bli mindre, men denne ideen var så god at jeg ikke ville sitte og se på, ler Lene Marlin.

Hun er en av Norges største popstjerner, men har fortsatt til gode å gjøre en skikkelig konsert med fullt band.

Sommeren 2003 spilte hun to låter på mikrostedet Frognerveien 6 og fire låter i Oslo City. I løpet av desember skal hun spille for 25 000 nordmenn – på høstens superturné med Morten Abel og Bertine Zetlitz.

Mangler fortsatt band
Hun slo også i bordet under planleggingen: Turneen måtte til Tromsø, for Marlin har aldri spilt i byen hun bodde i til hun var 17 år gammel.

– Tromsø var opprinnelig ikke med i turnéplanen, men det hadde vært helt mystisk om den ikke var med når jeg skulle spille. Nå gleder jeg meg, dette er pur lykke.

Fortsatt står mye igjen. De tre artistene har ikke bestemt hvor lenge de skal spille eller i hvilken rekkefølge. Marlin har ikke en gang fullt band ennå.

– Men det blir ikke bare meg og kassegitaren, det ser jeg ikke for meg.

Abels idé
– Respekt!

Bertine Zetlitz klarer seg med ett ord når hun skal beskrive Marlins valg for sin turnédebut. Hun og Abel er durkdrevne veteraner i forhold. Zetlitz spilte 40 konserter i 2003, mens Abel var på norgesturné så sent som i vinter. Han var pådriveren for denne turneen, siden han i november slipper en dobbel samleplate.

– Jeg har spilt mye på mellomstore steder, men nå hadde jeg lyst til å gjøre noe større. Da måtte jeg ha med flere navn. Vi kjenner hverandre ikke så godt fra før og dette er ingen nachspielidé, men basert på profesjonelle vurderinger. Nå får vi muligheten til å strekke oss lenger, med bedre lys og lyd og større scener. Når neste artist kommer på scenen, må alt se helt annerledes ut, for å unngå festivalfølelsen. Jeg tror dette blir den beste turneen som er gjort. Verdens beste turné, lover Abel.

– Siden vi ikke skal spille to timer hver, blir vi tvunget til å plukke ut våre beste låter. Jeg er hypp på å gi folk et skikkelig show, sier Zetlitz.

Skriver nye låter
Abel har en samleplate å selge, mens Zetlitz slipper sitt fjerde album, Rollerskating, 1. november. Allikevel var det Lene Marlin som fikk mest oppmerksomhet og spørsmål i løpet av gårsdagens intervjuer.

– Jeg er den lille litt utenfor. Jeg har ingen ny plate på gang, men for meg er det å komme ut og spille mer enn nok. Det gikk fire år mellom første og andre plate, så jeg har fortsatt gode tre år på meg.

Marlin forsvant fort fra offentligheten etter at hun ga ut andrealbumet Another Day i fjor sommer, og hun forteller at hun liker best å jobbe i stillhet.

– Jeg er kanskje ikke sjenert lenger, men har heller ikke et behov for å være i søkelyset. Jeg stikker meg ikke bevisst bort, men liker å drive i stillhet. Tidligere har jeg bare hatt én plate å vise til, men nå som jeg har gitt ut to, ble det mer aktuelt å turnere.

Men skrive ny musikk, det gjør hun.

– Jeg har skrevet musikk siden jeg var 14. Det er det jeg gjør, og jeg kan ikke annet. Jeg sitter for meg selv med gitaren hjemme på sofaen slik jeg alltid har gjort. Det er godt å kunne jobbe konsentrert i det stille uten noen som banker deg på skuldrene. Jeg kan skrive låter hvor som helst.

Hun får støtte fra Zetlitz.

– Du kan ikke pushe kreativitet, og i det yrket her må man få lov til å være litt sær. Det er ikke nødvendigvis det sunneste å være synlig hele tiden, og dessuten føles det godt å ha noe å snakke om når man først er synlig.

– Men dette ender vel som tidenes norske supergruppe etter unnagjort turné?

– Det tviler jeg på, smiler Abel.

– En supergruppe er nok ikke det mest nærliggende, tror Zetlitz.

PS! Superturneen ble ikke akkurat noen braksuksess.

***

Turnélisten
Norgesturneen til Morten Abel, Bertine Zetlitz og Lene Marlin starter i Stavanger og ender i Marlins fødeby 13. desember. Til sammen er det snakk om 25 000 billetter. Her er turnélisten (antall billetter i parentes):

Fredag 3. desember: Tennishallen, Stavanger (3000) Lørdag 4. desember: Oslo Spektrum (9000) Tirsdag 7. desember: Haukelandshallen, Bergen (4000) Torsdag 9. desember: Teltet i Dødens Dal, Trondheim(4000) Lørdag 11. desember: Bodø Spektrum (2500) Mandag 13. desember: Tromsøhallen (2500)

Opprinnelig publisert i Aftenposten.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

9 svar på “Lene Marlins turnédebut”

[…] Didos debutalbum er sofistikert, smakfull og uhyre velprodusert popmusikk – produsert av Dido selv i tospann med broren Rollo. Med unntak av en flørt med dub i ”Honestly OK” og forsiktige beats på enkelte låter er dette enkelt og greit pop med storslått produksjon – til tider minner det om den dyre produksjonen av Lene Marlin. […]

[…] Varm jazzglød Elektronisk musikk assosieres fortsatt med kjølige storbyer som Düsseldorf og Detroit, gjerne utført av hvite menn som skrur på knotter og stirrer sjenert ned i laptopen. Fra sin base i Tromsø har Jenssen knesatt klisjeen om «arktisk tekno» i slik grad at det velrenommerte musikkmagasinet The Wire skriver at han bor «deep within the Arctic». I Norge har han totalt én uke på VG-lista å vise til, men i nettleksikonet Wikipedia vies han større plass enn både Röyksopp og Lene Marlin. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..