Kategorier
Musikk reggae Sakprosa

Jamaicas visuelle musikkhistorie

Det finnes nok forsøk på å oppsummere Jamaicas musikalske historie i plateformat, men med boken Reggae Soundsystem: Original Reggae Album Cover Art retter engelske Soul Jazz Books blikket mot hvordan reggaehistorien har sett ut.


Boka er satt sammen av Steve Barrow og Stuart Baker, og kort fortalt er dette en lekker samling plateomslag fra den 60-årige calypso-, ska-, reggae-, dub og dancehall-historien.

Platene ser like friske, originale og nyskapende ut i dag som da de først ble utgitt, enten det er etablerte klassikere som Dennis Browns Visions (1977), Marcia Griffiths’ Play Me Sweet and Nice (1974), Cultures Two Seven Clash (1977) og The Congos’ Heart of the Congos (1977), eller mer obskure utgivelser og glemte skatter. Og er ikke Dr. Alimantados Best Dressed Chicken in Town (1978) tidenes beste platecover?

I likhet med flere andre reggaehistorikere kan det virke som Barrow og Baker er allergisk mot de siste 20 årenes musikkhistorie på Jamaica, så forvent ikke å finne nyere helter som Beenie Man, Bounty Killer eller Vybz Kartel her. Det ferskeste plateomslaget er fra 1994.

Ekstremnerder kan gå videre med boken Reggae 45 Soundsystem: The Label Art of Reggae Singles, som er en lang parade med avbildninger av reggaesjutommere uten smussomslag, det vil si bare selve vinylen med det lille av design det er plass til på etiketten.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..