Kategorier
Intervjuer Kunst Musikk

Sonic Youth i D2

I 2011 tok Kim Gordon og Thurston Moore ut separasjon etter 27 års ekteskap. Men hva skjer egentlig med Sonic Youth?

Bylarm-aktuelle Kim Gordon svarer i dagens D2, og her på bloggen får du som vanlig litt bonusmateriale. Blant annet Gordons oppskrift på kyllinggryta hun serverte i turnébussen til Neil Young i 1991.

Sonic

Sju mindre kjente Sonic Youth-spinoffs:

1. Neil Youngs kyllinggryte med sennep
I 1991 varmet Sonic Youth opp for Neil Young & Crazy Horse på «Smell the Horse»-turneen. Det var en blandet fornøyelse, men en kveld fikk Gordon æren av å lage middag til Young i turnébussen hans. Her er oppskriften, fritt etter hukommelsen.

– Jeg tror Neil likte den, forteller Gordon.

Kyllinglår og -vinger
Dijon-sennep gnidd inn i kyllingen
Flere fedd hvitløk
Noen kvister med rosmarin
Gulrøtter og løk, delt opp i biter
Litt vann

Brun den sennepssmurte kyllingen først, og tilsett deretter krydder og grønnsaker. La det deretter småkoke i en stor kasserolle med lokk, eller inne i ovnen, og tilsett litt hvitvin. Etter en stund tilsetter du en boks tomater, og når gryten har kokt i noen timer, fjerner du oljen som flyter til toppen. Smak, og krydre etter behov. Serveres med ris.

2. Demonlover: Bande Originale du Film» (2002)
Sonic Youth står bak hele åtte spor på musikken til denne filmen av Olivier Assayen.

– Det var virkelig moro, for han ønsket seg forskjellige teksturer og lyder, han ville at musikken skulle fungere som en figur i, eller parallel til, filmen, forteller Kim Gordon.

3. Omslaget til Daydream Nation (1988)
Omslaget er Gerhard Richter-maleriet Kerze, som Sonic Youth fikk tillatelse til å bruke gratis.

– Vi kjente ham gjennom Dan Graham, som bodde i samme bygning som Thurston og Kim. Tidlig i 1980-årene introduserte Dan dem til flere forskjellige folk i kunstverdenen, og Kim var dessuten venninne med kvinnen Gerhard var sammen med på den tiden.

4. Sensational Fix (2009)
En utstilling satt sammen av Sonic Youth og kurator Roland Groenenboom i 2009, som også er gjengitt i en «katalog» på 720 sider, med to medfølgende vinylsingler.

– Slik jeg ser det den er dette er syn på hvordan man har laget kunst og kultur i 1980- og 90-årene sett gjennom linsen til ett band, nemlig Sonic Youth. Ideen var å lage en massiv katalog, som var én del bandhistorie, én del reproduksjoner av ting vi selv har skrevet, og én del utstillingskatalog med representative arbeider fra mange forskjellige kunstnere. Det eneste triste var at utstillingen aldri kom til USA, sier Lee Ranaldo.

5. The Whitey Album av Ciccone Youth (1988).
Sonic Youth har alltid hatt et hjerte som banker ekstra hardt for popkulturen, og Kim Gordon er særlig fascinert av kvinnelige popstjerner som Karen Carpenter, Mariah Carey og Madonna. I sideprosjektet Ciccone Youth boblet dette til overflaten i form av coverversjoner av Robert Palmers «Addicted to Love» og Madonnas «Into the Groove».

– Vi likte godt Madonnas plate da den kom ut, selv om det ikke var meningen at vi skulle like den i våre miljøet. Det er bare dumt. Hennes første plate er faktisk en minimalistisk innspilling hun gjorde ved hjelp av en åttesporsopptaker. Det er veldig bra dansemusikk, sier Gordon.

6. Pussy Riot
De russiske jentene i Pussy Riot trakk frem Sonic Youths «Kool Thing» som et viktig forbilde, ikke minst linjen der Kim Gordon synger «Are you gonna liberate us girls / From male white corporate oppression?».

– Det føltes bra, men jeg tror på ingen måte kampen for likestilling er ferdig i USA. Det føles som om Washingtons mannlige politikere fortsatt er mer redd for kvinnelig seksualitet enn noen annet. Dette har ikke utviklet seg i det minste siden jeg skrev «Kool Thing», men forhåpentligvis ser vi nå bare det siste desperate kampen for fortsatt kontroll, håper Gordon.

Gordon

7. Motedesigner Kim Gordon
Kim Gordon var kledd i klær fra Acne fra topp til tå da jeg møtte henne i Bergen. Hun har også designet klær, blant annet for 90-tallsmerket X-Girl, Mirror/Dash for Urban Outfitters og italienske Sportsmax.

– Jeg prøver bare å finne på klær som ser bra og kule ut, men som kan brukes hver dag, litt som om du bare kan da med deg et eller to plagg på en tur. Jeg er nemlig verdens verste pakker selv. En kjole som ikke føles for kjolete, og som gjør at du slipper å tenke på en topp. Men mote er ikke noen stor del av livet mitt. Jeg liker klær, men jeg liker ikke å snakke om mote, forteller hun.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

9 svar på “Sonic Youth i D2”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..