Kategorier
Elektronika Musikk

Autechre: Kjølig intelligens og musikalsk masochisme

Mandag 4. mars vender Autechre tilbake med dobbeltalbumet Exai (det ble sluppet digitalt alt 7. februar, men cd og vinyl skal slippes i dag). Jeg benytter anledningen til en uke viet Warp Records på bloggen, og begynner naturlig nok med mine anmeldelser av to av platene til Rob Brown og Sean Booth: Confield (2001) og Draft 7.30 (2003).

Autechre
Confield
Warp/Voices of Wonder 2001

Confield er på ingen måte en plate du forelsker deg i med første gjennomhøring. Den britiske duoen Sean Booth og Rob Browns musikk høres her umiddelbart ut som noe lillebroren din og kompisen hans har skrudd sammen, etter at de har funnet en synthesizer og trommemaskin på loppemarked. Rytmisk spretter det i alle retninger, samtidig som den ene monotone og irriterende lyden etter den andre slenges over det rytmiske kaoset.

Vi befinner oss i den mer kaotiske og eksperimentelle sidegrenen innen elektronika; der nettopp Autechre, Aphex Twin og plateselskapet Warp har vært pionerer. Autechre startet karrieren tidlig på 90-tallet etter at acid house-eksplosjonen hadde lagt seg. Ved å kombinere inspirasjon fra Kraftwerk og 80-tallets electro med den mer ”kunstneriske” elektroakustiske musikken og skeive rytmer, banet Autechre vei for sin egen sjanger – elektronisk musikk for hodet, ikke rumpa.

Confield er nok blant gruppas minst tilgjengelige album, men etter en heller slitsom start tar det seg betraktelig opp fra og med spor fire: ”Sim Gishel” overbeviser med et hypnotisk groove, den robotaktige ”Parhelic Triangle” biter seg fast med illevarslende kirkeklokker, mens ”Bine” viser at Autechre klarer å skape musikalsk kaos som fenger.

Brorparten av det norske folk vil nok synes Confield er en plage, men hei, det er jo noen av oss som er musikalske masochister også da. Er du nysgjerrig, hopp over de tre første sporene og gå rett på spor nummer fire.

Autechre
Draft 7.30
Warp Records/VME 2003
4/6

Gjennom ti år har Autechre utfordret grensene for musikk, og britene Sean Booth og Rob Brown lager alltid elektronika som krever full konsentrasjon. Draft 7.30 er en overraskende tilgjengelig oppfølger til 2001s Confield, selv om det fortsatt er snakk om kjølig cutup-elektronika med brukne rytmer, overraskende innfall og abstrakte melodilinjer.

Med tyngre rytmer enn på lenge føles dette som en dreining mot Autechres hiphoprøtter; duoen setter sammen musikk etter samme filosofi som hiphops tidlige kollasjdager. Resultatet er langt fra hiphop, men er klart i ånden etter Grandmaster Flash og Mantronix.

Når jeg ikke blir helt begeistret er det fordi Autechre blir hakket for kjølige og intellektuelle i lengden. Jeg savner popinnfall, utfordringer, humor og overraskelser, og albumet virker mer som en musikalsk iq-test enn tøyingen av musikkens grenser vi har hørt tidligere. Mest moro for dem som selv lager elektronika.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

5 svar på “Autechre: Kjølig intelligens og musikalsk masochisme”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..