Kategorier
Sakprosa Tv

HBO: Fjernsynets (rustne) Rolls Royce

Sjekk ut dagens D2, der jeg skriver om den amerikanske tv-serierevolusjonen, med utgangspunkt i Alan Sepinwalls finfine – og selvutgitte! – bok The Revolution Was Televised. Der har han gjort et forsøk på å plukke ut en amerikansk tv-seriekanon, og tar utgangspunkt i tolv utvalgte.

Bonus på bloggen: I 2006 skreiv jeg denne Ny Tid-saken om HBO, som mange fortsatt regner som seriemesteren. Men blant Sepinwalls tolv utvalgte er det betegnende nok ingen nyere HBO-serier enn Deadwood (de andre er Oz, The Sopranos og The Wire), og jeg er nok helt på linje med ham når AMC plukkes ut som arvtageren, med Mad Men, Breaking Bad og den fascinerende suksessen til The Walking Dead i front.

Men altså, tilbake til 2006. Da handla det om dvd-bokser. Les også om «Tegneseriens HBO».

Tv-kanalen HBO viser verden hvordan tv-serier som Sopranos, Seks fot under og Rome er i ferd med å danke ut kinofilmen.

Er du en av dem som pirres av bokstavene «HBO» foran en flimrende bakgrunn? Logoen til den amerikanske betal-tv-kanalen, best kjent for Sopranos og Sex og singelliv, er i ferd med å bli et av de sikreste kvalitetstegnene innen tv-verdenen.

– Alle kjenner vel til HBOs famøse slagord: «It’s not tv, it’s HBO», konstaterer Line Mykland, programansvarlig i Canal+ i Skandinavia.

Det er mulig Mykland vanker litt for mye i tv-bransjekretser, for HBO er nok ikke på alle nordmenns lepper ennå. Men i høst har TVNorge begynt å flagge kanallogoen i markedsføringen av tv-serien Rome, og logoen fungerer også som lokkemat for stadig flere dvd-kjøpere. Siden 1999 er det blitt solgt rundt 170.000 dvd-bokser av HBO-serier som Sopranos, Seks fot under  og Band of Brothers i Norge. Også serier som ikke har gått på norske gratiskanaler, som Carnivàle, Entourage og The Wire, har et publikum.

Sepinwall

D2 i dag.

Modigere enn Hollywood
– HBO tør å satse på «edgy» og aktuelle emner, og seriene vekker både oppsikt og debatt. Som betal-tv kan de også være frekkere i forhold til sex og vold, fordi de ikke må ta hensyn til annonsørene, sier Mykland.

Håvard Erga, country manager i Warner Home Video Norge, har også lagt merke til kontroversene rundt HBOs serier.

– Nesten hver gang en ny serie lanseres er det med temaer som skaper kontrovers. Italienskamerikanere i New York følte seg latterliggjort av Sopranos, Seks fot under skapte mye oppstyr med temaer som homofili og narkotika, mens det i USA nå er mye bråk rundt Big Love, om flerkoneri blant mormonere i Utah. HBO er blitt modigere enn Hollywood, mener Erga.

Canal+ er først ute med mange av HBO-seriene i Norge, og deretter tar dvd-bransjen og gratiskanalene opp stafettpinnen. Siste sesong av Seks fot under ble sluppet på dvd i vår, men har ennå ikke begynt på NRK. Og slippet av Rome på dvd ligger bare tre uker etter TVNorge-premiere.

Old school: Sopranos på dvd.

Eksklusivt publikum
VGs mediekommentator Anders Giæver er HBO-fan, og kan sluke en sesong av The Wire eller Seks fot under i løpet av en ukes intens dvd-titting.

–  I USA sikter HBO seg inn mot et pengesterkt og høyt utdannet publikum, og til en viss grad er det også slik i Norge. Sopranos løftes i sterkere grad fram av entusiaster i pressen enn av NRK, som gjemmer bort serien etter gullrekka sent på fredag. HBO-seriene er relativt smale på norsk tv, for i primetime finnes det nesten ikke annet enn oppussing, slanking og andre realityprogrammer, mener Giæver.

Han mener HBO har løftet tv-dramatikken til et høyere nivå, og at seriene nå er bedre enn det aller meste som kommer fra Hollywood.

– Det minner meg om den kreative og samfunnsengasjerte utviklingen i Hollywood på 1970-tallet, men de lener seg fortsatt på Hollywood. Sopranos er tv-versjonen av Goodfellas, mens Six Feet Under er laget av de samme som sto bak American Beauty.

Giæver påpeker at HBO-seriene er mer karakterdrevne enn tidligere tv-serier, slik at du er nødt til å kjenne alle de forskjellige personene godt til for å forstå hvorfor de handler som de gjør. Han får støtte av den amerikanske medieforskeren Steven Johnson i boka Everything Bad Is Good For You, der han sammenligner tre episoder av 70-tallets Starsky and Hutch, 80-tallets Hill Street Blues og 90-tallets «Sopranos».

I førstnevnte er det én historie fortalt fra to synsvinkler, etterforskerne og de kriminelle. I banebrytende Hill Street Blues er man oppe i maksimalt ti historier, fortalt gjennom like mange karakterer, mens Sopranos tar for seg minst et dusin historier med over 20 gjennomgående figurer. «Publikum omfavner gladelig denne kompleksiteten, fordi de er blitt trent opp av to tiår med dramaer med flere handlingstråder,» skriver Johnson, og påpeker at kvalitet er lønnsomt for tv-kanalene. De store pengene kommer når tv-seriene er gode nok til at folk blar opp for betal-tv, vil se seriene om igjen og kjøper dem på dvd. Giæver er enig.

– Der gamle tv-serier bare har nostalgisk verdi, vil disse seriene overleve i flere år. Selv Twin Peaks føltes gammelmodig da jeg prøvde å se den igjen, men HBO-seriene har tidløse kvaliteter. Både Sopranos og Seks fot under har tema lånt fra William Shakespeares Hamlet – en far som er død, og en sønn som kommer hjem.

Undersak: NRK: Norge kommer nå

NRKs dramasjef Hans Rossiné spår snarlig opptur for norsk tv-drama.

HBO er blitt et ideal for mange i tv-bransjen, også for NRK. Dramasjef Hans Rossiné, som også sitter i den internasjonale juryen for den amerikanske tv-prisen Emmy, har sett hvordan HBO fungerer som et lokomotiv for tv-drama.

– Klisjeen om tv-filmen som en dårligere og mer sosialpornografisk variant av kinofilmen er i ferd med å dø ut. Det lages mange fantastiske tv-filmer verden rundt, mange basert på virkelige hendelser, og tv-seere er et kresent publikum som forventer drama av høy kvalitet. Slik sett er HBO en ledestjerne for NRK, sier Rossiné.

Han spår en snarlig opptur for norsk tv-dramatikk, og varsler ubeskjedent startskuddet med julas premiere på NRK-serien En udødelig mann, om den unge Henrik Ibsen. På nyåret setter NRK i gang Hunter, en krimserie med Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner, og familiedramaet Størst av alt, mens TV 2 blant annet satser på krimserien Torpedo. Også Canal+ vil være med i produksjonen av norske filmer og tv-serier.

– Jeg håper dette bare er starten, for seerne vil ha gode norske tv-dramaer. Selv om humor og nostalgi fortsatt er bestselgerne, merker vi et sterkt press for å få våre samtidsserier ut på dvd.

Der Hollywood preges av unge filmstjerner, var det påfallende mange eldre skuespillere som dominerte under årets Emmy-prisutdeling. Rossiné ser den samme tendensen hjemme: Kinofilmen sikter inn mot et ungt publikum, mens tv går for der mer voksne seerne.

– Ferske norske filmer som Reprise, Uro, Sønner, Uno, Kvinnen i mitt liv og Buddy har alle tematikk som appellerer til yngre målgrupper. Tv-kanalene har derimot problemer med å få grep på de mellom 15 og 25 år, og da blir det naturlig at man har det publikummet i tankene når man lager drama.

Fakta – HBO

* Home Box Office er et reklamefritt og abonnementsbasert kabal-tv-selskap, med flere kanaler og base i New York.

* Charles Francis Dolan la grunnlaget med verdens første kabelsystem på Manhattan i 1965 og The Green Channel i 1970. Tv-kanalen ble HBO i 1972, og eies i dag av Time Warner.

* Rundt en tredel av husstandene i USA, 40 millioner abonnenter, har tilgang på HBO. Kanalene er tilgjengelig i over 50 land, og programmene er solgt til over 150 land.

* I Norge sender NRK «The Sopranos», «Six Feet Under» og «Curb Your Enthusiasm», TVNorge sender «Rome», TV3 sender «Sex og singelliv» og Canal+ sender «Big Love», «Six Feet Under», «Curb Your Enthusiasm» og «Entourage».

* På dvd er bestselgerne «The Sopranos» med 64.194 bokser, «Band of Brothers» med 29.707 bokser og «Six Feet Under» med 12.035. Warner regner med at første sesong av «Rome» umiddelbart vil selge 15.000 bokser.

The Wire: Første tv-serie jeg kjøpte på dvd.

Bonus: Jeg svarer Faro Journalen på spørsmål om tv-serier.

FJ: Hva er din(e) favorittserie(r)?

ØH: Gjennom tidene er det The Simpsons, men akkurat nå er det The Wire som fyres opp i spilleren. Jeg så første episode av sesong 2 på svensk tv ved en tilfeldighet, men klarte aldri å få med meg resten. Nå har jeg to sesonger på dvd, og storkoser meg med en av de smarteste, mest kompliserte og gjennomførte krimseriene jeg noen gang har sett.

FJ: Ser du på ekstamateriale?

ØH: Ekstramateriale er som regel noe herk, men så er jeg av typen som mener Apokalypse nå var langt bedre før Francis Ford Coppola kom trekkende med sin redux-versjon.

FJ: Følger du med på serier på tv, eller ser du bare på dvd-bokser?

ØH: Jeg er ingen dvd-veteran, og hadde fram til jul bare en billigspiller kjøpt i Malaysia med menytekst på kinesisk. The Office (US) og The Wire er de eneste tv-seriene jeg har kjøpt på dvd, men nå frister det å skaffe seg serier som The Sopranos, Six Feet Under og Deadwood, som jeg sliter med å følge på tv.

FJ: Rekorden for antall episoder i en omgang?

ØH: Stusslige greier. Så to episoder av The Office en gang. Liker det stykkevis og delt.

4 svar på “HBO: Fjernsynets (rustne) Rolls Royce”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..