Kategorier
Musikk Tegneserier

Disco fra verdensrommet

Hva vet du egentlig om house? Tror du på house? Denne samleplata hjelper deg et godt stykke på vei.

«Do you believe in house?»

Spørsmålet ble stilt i 1987, i låten «I Believe», gitt ut av Chicago-artisten Farley «Jackmaster» Funk under det typisk obskure aliaset A Black Man, A Black Man and Another Black Man. Nå forteller Soul Jazz Records historien om «acid house» i form av samleplaten Acid: Mysterons Invade the Jackin’ Zone (Chicago Acid & Experimental House 1986–93.

Historien om housescenen i Chicago i 1980-årene består av et ras av singler, gitt ut på tolvtommers vinyl av en liten kjerne dj-er og musikere under en perlerad av mystiske artistnavn. Kanskje derfor har Soul Jazz droppet sine tradisjonelle essays, og overlatt fortellingen til den italienske tegneserieskaperen Paolo Parisi, kjent for tegneserieromanen Coltrane, som kobler den musikalske revolusjonen på Chicagos dansegulv til en invasjon av «lydherrer» fra det ytre rom.

House har sine røtter i disco og electro, men låter som Mr. Fingers’ «Can You Feel It» og Phutures «Slam» hørtes virkelig ut som de kom fra verdensrommet da de dukket opp i 1980-årene, og musikken på samleplaten høres fortsatt både fremmedartet og futuristisk ut. En sterk påminnelse om sprengkraften i housekulturen, og sjekk også ut 2005-forløperen Acid: Can You Jack?, som relanseres i vår.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..