Kategorier
Tegneserier

Leseliste til Oslo Comics Expo

Årets internasjonale gjesteliste på Oslo Comics Expo er mindre opptatt av å bringe tegneserien over i kunst- og litteraturfeltet enn tidligere, men boltrer seg isteden med alt fra superhelter via science fiction til mer personlige undergrunsserier.

Festivalen åpner på Serieteket på Grünerløkka kl. 17, og kl. 1830 blir det utdeling av Sproingprisen, der Drabant er blant de nominerte. Deretter følger Steffen Kverneland og Lars Fiske med en programpost klokka 19, mens Grafills seminar med Scott McCloud følger kl. 20.

Denne helgen inntar tegneseriefolket biblioteket på Grünerløkka for Oslo Comics Expo, som i år har et imponerende knippe nordamerikanske gjester. Flere av dem har utmerket seg ved at de klarer å lage både kommersielle serier innen superhelt- og science fiction-genren og mer personlige undergrunnsserier. Her er min foreslåtte leseliste for festivalen.


Scott McCloud: Understanding Comics: The Invisible Art
Standardverket innen moderne tegneserieteori – selvsagt utformet som en tegneserie. Pensum for alle som vil lage og forstå serier, og McCloud har dessuten laget to oppfølgere, Reinventing Comics (2000) og Making Comics (2006). Les veldig mye mer her.

Paul Pope: Heavy Liquid
Amerikaneren har siden tidlig i 1990-årene forent inspirasjon fra europeiske, amerikanske og japanske tegneserier i en lang rekke utgivelser, fra manga til Batman. Heavy Liquid eller 100 % passer bra for nybegynnere.

Brandon Graham m.fl.: Prophet Vol. 1: Remission
Denne karen har klart kunststykket å gjøre en forglemmelig figur skapt av 90-tallsstjernen Rob Liefeld om til dagens kanskje mest spennende science fiction-serie.

Jeff Lemire: Sweet Tooth Vol. 1: Out of the Woods
Canadieren skriver i dag minst fire forskjellige månedlige superhelter for DC Comics, men har flere mer personlige undergrunnsserier bak seg. I Vertigo-serien Sweet Tooth klarer ha å forene kommers og undergrunn.

Michael DeForge: Ant Comic på kingtrash.com/ants
Ungt talent som boltrer seg i antologier, fanziner og på internett, best opplevd i denne serien som kan nytes i sin helhet på nettet.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Leseliste til Oslo Comics Expo”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..