Kategorier
Film Tv

Kur mot sverdabstinens

Er du fortsatt i sjokk etter avslutningen av tredje sesong av tv-serien Game of Thrones?

Lider du av akutte abstinenser etter flere sverd og sandaler og mer blod og gørr? Da er tiden moden for å sjekke ut Vikings, som havnet i skyggen av Game of Thrones etter premieren på HBO Nordic i mars.

Tv-serien om vikingen Ragnar Lodbrok er finansiert av History Channel, som ikke har hatt for vane å lage dramaserier tidligere. Det er nok av både sex og vold her, men Vikings er en langt mer nøktern og påkledd affære enn lignende historiske dramaer som Spartacus og The Borgias. Selv om vikingene raper mjød og hugger ned engelske munker i fleng, og Gabriel Byrnes jarl er så ond at han nærmer seg parodien, er det også rom for realistiske skildringer av vikingenes dagligliv. Og på slutten dukker norske Thorbjørn Harr opp i en rolle som jarl.

Eksperter har selvsagt arrestert serieskaperne i flere historiske omtrentligheter, men ærlig talt – vi må ikke glemme at dette kan være den beste tv-serien eller filmen som er laget om vikinger noensinne. Maren Sæbø, redaktør i verdensmagasinet X, historiker og Game of Thrones-blodfan, synes i alle fall det.

– Vi som vet bedre, kan flire litt av dumme feil. Men det er artig at de prøver å fange mentaliteten hos jernalderfolkene. Og som historiker blir man rørt av at «Håvamål» siteres for et stort publikum. Og som «Game of Thrones»-fan, stiller det litt av abstinensen etter sverdslag, selv om serien mangler politikken og viddet, sier hun.

Vikings er blitt en suksess for History Channel, som har gitt andre sesong grønt lys. På HBO Nordic ligger de ni første episodene tilgjengelig, mens vi venter på om noen gratiskanaler kjøper inn serien.

[Edit: Nå er første sesong også tilgjengelig på dvd.]

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..