Kategorier
Hiphop Intervjuer Musikk

Da Apollo tok gatene tilbake

«Rap og politikk spessial», uke 8: Rundt tusenårsskiftet ble mange radikalisert som følge av kraftige demonstrasjoner mot Verdens handelsorganisasjon og Verdensbanken i Göteborg, Genova og Seattle. Én av disse var den unge oslorapperen Apollo, som svarte med singelen «Sperra inne».

Mer om politisk hiphop her her og her. Neste uke: De latinske hiphoprøttene.

Apollo

– Gata er vår, sier rapperen Apollo. Han håper at kveldens [i 2002] Reclaim the Streets ender som en fredelig folkefest i skyggen av Oslo Plaza, men frykter at politiet krasjer festen.

Etter dagens demonstrasjoner mot Verdensbanken i Oslo vil «disorganisasjonen» Reclaim the Streets (RTS) arrangere folkefest i Vaterlandsparken på Grønland klokken 20. Et mål er å gjenerobre det offentlige rom, og derfor har arrangørerene valgt ikke å søke tillatelse fra kommunen.

– Dette er vår by og vår gate, og vi skal bare arrangere en fest i vår gate. Det trenger vi ikke søke om lov til, sier Jonas Forsang Moksnes, alias Apollo.

Oppvåkning
Han opptrer i kveld sammen med flere andre artister og dj-er, og har selv gått gjennom en politisk oppvåkning i etterdønningene av de antikapitalistiske demonstrasjonene i Göteborg og Genova.

– Etter Genova skjønte jeg at du kan bli skutt av politiet bare fordi du mener verden er fucked. Men først og fremst reagerte jeg på at hendelsene og behandlingen av demonstrantene vakte så få reaksjoner fra vanlige folk.

Etter at 23 år gamle Carlo Giuliani ble skutt og drept av politiet, skrev Apollo «Sperra inne» – med linjer som «Demonstrerer du, risikerer du å bli drept / Ung gutt skutt i Genova, vi må slåss, for politiet holder våpnene».

– Jeg har ikke vært opptatt av politikk lenge, for jeg har alltid hatt det ganske bekymringsløst og følt at politikk ikke angikk meg. Men når en blir eldre, flytter hjemmefra og møter nye folk, begynner en også å gruble mer over hvordan verden er – og om den må være slik.

Spontan reaksjon
«Sperra inne» var en spontan reaksjon og ikke noe politisk manifest, men i et Pop-Norge uten det store politiske engasjementet er det lett å bli omfavnet av politikere og organisasjoner dersom en viser minste tegn til engasjement.

– Låta var ikke noe forsøk på å skaffe et radikalt image, og jeg er ganske kresen på hva jeg stiller opp på av slike ting. Men jeg er klart inspirert av politiske artister som svenske Looptroop og Timbuktu, og selvfølgelig Gatas Parlament. De har jeg hørt på siden jeg var liten kid, men da skjønte jeg ikke hva de pratet om. Det gjør jeg nesten ikke nå heller, men det må du ikke skrive. Da blir det «beef» mellom meg og Gatas, ler han.

Egen talsmann
Apollo mener hans oppgave som musiker først og fremst er å skape fest og – dersom han er heldig – få ungdommen til å tenke.

– Jeg er bare talsmann for meg selv, sier ikke hvilket parti jeg stemmer på og verken kan eller vil forsvare den ene eller andre organisasjonen. Mitt mål er å få ungdom til å stille spørsmål til det som skjer.

Styret i Attac kritiserer Reclaim the Streets for bevisst unnlate å søke om tillatelse til arrangementet. RTS oppfordrer også folk til å ta med spraybokser.

– Bråkmakere finnes på alle fester, men jeg ser ingen grunn til at dette skal ende med vold dersom politiet ikke opptrer provoserende. Når det gjelder sprayboksene, er det ikke snakk om å bombe gata, men kontrollert graffiti på oppsatte plater – en organisert protest mot byrådets nulltoleransjelinje.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

5 svar på “Da Apollo tok gatene tilbake”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..