Kategorier
Film Tegneserier

Fortune and Glory: Kafka drar til Hollywood

I dag er Brian Michael Bendis en av de største stjernene på Marvel Comics, blant annet inspirasjonen bak Hollywoods suksessfulle omfavnelse av Spider-Man.

Nå som filmbransjen omfavner tegneserier som aldri før er Bendis’ selvbiografiske utlevering av sitt første møte med Hollywood fortsatt kostelig lesning. Anbefales på det varmeste!

Brian Michael Bendis
Fortune and Glory
Oni Press 2001

Amerikaneren Brian Michael Bendis har ved hjelp av sine krimserier Jinx, Goldfish og Torso fått seg en viss status i seriemiljøet, men i Hollywood er han intet mer enn en mygg.

Men nettopp denne statusen har ført til en særs underholdende tegneserie, basert på Bendis’ egne opplevelser i Hollywood.

En artikkel om Goldfish i musikkbladet Spin gjør at filmbransjen kommer snikende på frierføtter til Bendis’ lune rede i Cleveland, Ohio. Tanken på å skrive filmmanus får naturlig nok pulsen til å rase av gårde, men Bendis har såpass is i magen at han gjør sine egne undersøkelser først. Han finner fort ut at produksjonsselskapene har egne folk som kjøper opp rettighetene til alt som kan virke interessant – om det blir film eller ikke er mindre interessant.

Bendis’ opplevelser videre avdekker en endeløs rekke av misunnelse, idioti, konkurranse og absurde begivenheter – den endeløse rekken av meningsløsheter som møter Bendis når kafkaeske dimensjoner. Men siden Bendis har seriebransjen å falle tilbake på, klarer han å se det hele gjennom et ironisk slør.

Bendis innser håpløsheten da han sitter på et venterom med en haug andre manusforfattere. ”Du vet de er manusforfattere for de er de eneste i L.A. uten brunfarge. De sier det blir registrert 40.000 filmmanus i Hollywood årlig – bare 100 blir film. Det er som et lotteri, bare med avvisning og ydmykelse for taperne som ekstra bonus”.

Fortune and Glory er det morsomste verket om filmbransjen siden Coen-brødrenes Barton Fink. Ikke les den hvis du drømmer om å bli manusforfatter.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Fortune and Glory: Kafka drar til Hollywood”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..