Kategorier
Intervjuer Musikk

Da Travis var en del av popadelen

Mandag 19. august vendte Travis tilbake med albumet Where You Stand. Skottene er ikke like store i dag som i 2004, da Fran Healy og Chris Martin i Coldplay kjempet om popkronen i Storbritannia og frontet den nye utgaven av Band Aid. Her er mitt intervju.

Travis har nettopp sluppet samleplate, men hviler ikke på laurbærene. Nå går de i studio med en samlet britisk popadel for å spille inn Band Aid-klassikeren «Do They Know It’s Christmas?».

Da Bob Geldof og Midge Ure nettopp lanserte dvd-utgaven av Live Aid, leverte de stafettpinnen videre til Fran Healy i Travis og Chris Martin i Coldplay.

– En journalist i The Sun spurte om jeg ville sagt ja dersom Geldof og Ure spurte om å gjøre Band Aid på ny. Jeg svarte selvfølgelig ja, og syntes det var en god idé. Allerede neste dag kunne avisen konkludere at jeg og Chris Martin skulle gjøre en ny versjon av «Do They Know It’s Christmas». Så slik ble det, ler Healy, som er på snarvisitt i Oslo for å gjøre intervjuer i forbindelse med den ferske samleplaten Singles.

Kanskje kommer Bono
Healy skal spille gitar i Band Aid 20, som prosjektet er døpt, mens Dougie Payne, Neil Primrose og Andy Dunlop i Travis er redusert til korgutter. Foruten Healy består bandet av Paul McCartney på bass og Danny Goffey fra Supergrass på trommer. Hvem som skal synge, lurer Healy fortsatt på.

– Det er vanskelig å organisere dette, og jeg vet ikke hvem som dukker opp søndag. Alt henger i luften – akkurat som før innspillingen i 1984.

Robbie Williams, Keane, Katie Melua, The Darkness, Ms. Dynamite, Natasha Bedingfield, Will Young, Jamelia, Dido, Beverley Knight og The Sugababes skal ha takket ja. I tillegg er det knyttet stor spenning til om Bono i U2 dukker opp. Healy håper i så fall han vil synge «and tonight, thank God, it’s them instead of you» med like stor innlevelse som i 1984.

– Dette er en klassisk sang, og det blir vanskelig å gjøre det like bra som originalen. Men det betyr ikke noe om det blir bra eller dårlig, det viktigste er at folk kjøper platen, sier Healy.

Singelen skal være i butikkene allerede mandag 29. november, og inntektene går til sultrammede i Darfur-regionen i Sudan og Etiopia. Men er Healy bevisst på hva slags følger Band Aid kan få? I Morgenbladet denne uken kan vi lese hvordan Band Aid og Live Aid bidro til at Etiopia fortsatt assosieres med krig, nød, sult og tørke – 20 år etter.

– Det er et interessant synspunkt, og veldedighet kan utvilsomt virke svært patroniserende. Det ender lett med at vi som er rike og hvite får noen å synes synd på, mens afrikanerne faktisk er sterkere og stoltere enn vi noen gang kommer til å bli.

Healy påpeker at musikernes rolle i slike saker gjerne er å rette lyset mot problemene, og ikke nødvendigvis løse dem.

– Verden er blitt mye mindre i løpet av de siste 20 årene, og dette føles som å hjelpe våre naboer. Når nøden er størst, må stoltheten kastes ut av vinduet.

Band Aid
* Bob Geldof fra The Boomtown Rats og Midge Ure i Ultravox skrev i 1984 låten «Do They Know It’s Christmas», som en reaksjon på sultkatastrofen i Etiopia.

* Ble fremført av rundt 40 av Storbritannias største popstjerner og gitt ut på plate 3. desember. Den solgte tre millioner eksemplarer bare i desember, og tjente inn 80 millioner pund.

* I 1985 fulgte Lionel Richie og Michael Jackson opp med «We Are the World» og prosjektet USA For Africa, mens Norge fikk Forente Artister og deres «Sammen for livet» av Åge Aleksandersen og Halvdan Sivertsen.

* Innsatsen kulminerte med Live Aid-konsertene i London og Philadelphia 13. juli 1985.

* I 1989 ble «Do They Know It’s Christmas» spilt inn på ny under navnet Band Aid II. Blant deltagerne var Jason Donovan, Kylie Minogue og Bros.

Notis: Jobber med nytt album
Samleplater betyr ofte at et band går mot slutten eller bytter plateselskap. Ikke for Travis, for bandet er allerede godt i gang med sitt femte album.

– Vi har spilt inn 99 sanger, og følte det var på tide med en oppsummering. Nå står vi igjen med et blankt lerret, og siden juli har vi jobbet i studio med produsenter som Nigel Goodrich, Brian Eno og Steve Lilywhite, sier Fran Healy.

3 svar på “Da Travis var en del av popadelen”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..