Kategorier
Intervjuer Tegneserier

Jeff Lemire: Ensomhet og ishockey i ødemarken

Har du lest noe av tegneserieskaperen Jeff Lemire? Hvis ikke, er det på høy tid. Science fiction-serien Trillium begynner nå i august, men nybegynnere like gjerne kan gå for Sweet Tooth eller Essex County.

Tegneserieskaperen Jeff Lemire (37) vokste opp på en bondegård langt ute på den canadiske landsbygden, og den ensomme oppveksten preger de fleste seriene hans – enten det dreier seg om kritikerroste tegneserieromaner, science fiction eller actionfylte superhelter. De samme temaene går som en rød tråd gjennom de fleste av hans verk, nemlig ensomhet, barndom, fraværende fedre, ødemarken – og ishockey.

– Dette er nok tema i alle seriene mine, og det handler om oppveksten min. Jeg vokste opp i et veldig øde og isolert område, hvor det var få andre unger i nærheten, og absolutt ingen som delte mine interesser, fortalte Lemire under festivalen Oslo Comics Expo.

Han kommer tre kvarter for sent til avtalen fordi rotet seg bort på Grünerløkka, men Lemire understreker at han ikke er så bondsk at Oslo fremstår som en storby. De siste 15 årene har han bodd i Toronto, men det er utvilsomt den canadiske landsbygden som preger hans viktigste verk.

Tegneserieromantrilogien Essex County, kåret til en av 2000-årenes beste canadiske romaner, handler om en ensom gutt på en gård som minner sterkt om Lemires eget barndomshjem. Hans kommersielle gjennombrudd, den dystopiske science fiction-serien Sweet Tooth, handler om en ensom gutt som vokser opp i en hytte i skogen, etter at store deler av verdens befolkning er utryddet av en pestaktig sykdom. Dessuten viser begge farsrollefigurene til de foreldreløse hovedpersonene seg å være tidligere hockeyproffer.

– Jeg tror man blir mest påvirket av ting som skjer tidlig i livet ditt. Jeg følte meg svært isolert som barn, men nettopp ishockey er en viktig del av den canadiske identiteten, og det var den ene tingen som forente alle, også unger som var mest opptatt av tegneserier, som meg selv.

Etter disse suksessene, som Lemire både tegnet og skrev, åpnet DC Comics sine superheltdører på vid gap, og han fikk en viktig rolle i 2011s storstilte relansering av alle forlagets superhelter. Han tok med seg sine interesser inn i seriene, bortsett fra ishockeyen.

– Nei, det har jeg ikke klart å skvise inn ennå. Bortsett fra i en historie med Green Arrow, tror jeg. Jeg jobber med saken, ler han.

Lemire har skrevet opp mot fire månedlige superhelttitler samtidig, alt fra gamle kjenninger som Superboy og Green Arrow til mindre kjente navn som Animal Man og John Constantine. Lemire var en stor fan av Grant Morrisons banebrytende versjon av Animal Man i oppveksten, og dette er superheltserien han er mest fornøyd med. Så har han da også klart å forene arven fra Morrison med sin egne interesser for familieliv og skrudd science fiction. Lemire fortsetter med Animal Man fremover, men trapper nå ned på superheltene til fordel for mer personlige historier.

– Da jeg startet å lage serier for drøye ti år siden var planen å skaffe meg en vanlig jobb og lage serier på fritiden. Nå håper jeg at jeg har nådd et nivå der jeg kan lokke mine superheltlesere over til mine mer personlige serier.

I august begynner Trillium, en miniserie Lemire tegner og skriver for DCs Vertigo-etikett. Han beskriver den som en kjærlighetshistorie i science fiction-drakt, som følger to forskjellige historier.

– Den ene handler om en kvinnelig forsker som befinner seg på en planet helt i utkanten av det koloniserte verdensrommet. Den andre handler om en engelsk oppdager i Amazonas i 1920-årene. Når disse to reiser i tid, møtes og forelsker seg, begynner selve universet å rakne. Etter «Trillium» skal jeg tegne en serieroman jeg alt har skrevet, der jeg fjerner meg fra sjangerlitteraturen for første gang siden Essex County. Jeg vil ikke si så mye om den ennå, men den blir mer realistisk og mer kanadisk. Og ja, det blir definitivt mer ishockey.

Opprinnelig publisert i noe kortere form i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Jeff Lemire: Ensomhet og ishockey i ødemarken”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..